Chtěl ukázat na netransparentní chování úředníků. Koalice v čele s Jermanovou ho odmítla vyslechnout

Na zastupitelstvu se někdy dějí věci, nad kterými člověk žasne
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Na středočeském hejtmanství se dějí dlouhodobě velmi zvláštní věci, o čemž jsme vás už několikrát informovali. Zdá se, že nejrůznějším "kouzlům" není ještě zdaleka konec, dost možná budou dokonce před blížícími se komunálními volbami gradovat. Dnes například nesměl jeden ze zastupitelů poukázat na nesrovnalosti.  

/KAUZA SMLOUVY/ Bývá zvykem, že pokud má někdo o čemkoli jakékoli pochybnosti, je vyslechnut a případně je mu vysvětleno, že se ve svém názoru spletl. Nejde jen o politiku, je to běžné v klasickém fungování mezilidských vztahů. Zastupitelstvo Středočeského kraje je ale zřejmě opačného názoru a dost možná se snaží prosadit novou, "pokrokovou" metodu v jednání.

Na dnešním zasedání totiž nebylo umožněno předsedovi kontrolního výboru Ivo Šancovi (STAN) přednést průběžnou zprávu o činnosti výboru. Proti hlasovala koalice pod vedením hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. Má snad někdo zájem, aby určité věci nevyšly na světlo?

Opozice dnes neprosadila ani odvolání Roberta Bezděka (ANO) z funkce středočeského radního pro zdravotnictví. Jako důvod opoziční občanští demokraté uváděli závažná pochybení spojená se jmenováním dnes již bývalého generálního sekretáře Asociace středočeských nemocnic Zbyňka Chotěborského, označovaného za přímluvce stíhaného podnikatele Tomáše Horáčka.

Z čeho měli takový strach?

Ivo Šanc chtěl zastupitele seznámit se zprávou o činnosti výboru a upozornit na řadu problémů spojených s jeho funkcí předsedy výboru, zejména na nedostatečný přístup k informacím. Například mu nebyl (na rozdíl od členů rady) umožněn přístup do informačního systému Krajského úřadu GINIS, ve kterém lze nalézt například podrobné informace k veřejným zakázkám, od února až do dnešního dne nebylo vyhověno jeho žádosti o úplné znění onoho Auditu interních procesů v KSÚS.

"Já na to neumím reagovat, protože mi nikdo žádnou žádost o informaci nedal. V tomhle případě se tradičně a podle zákona obrací na úřad," podotkla k tomu hejtmanka.

Proč ho ale dnes nikdo nevyslechl? Bojí se na kraji Šancových slov? Samozřejmě je demokratické být přehlasován, což koalice učinila v souladu s jednacím řádem. Ale proč by jakákoli vláda nechtěla vědět, co je špatně, pokud má čisté svědomí? Podle radního Josefa Řiháka (ČSSD) měl bod měl špatný název. Místo "zprávy předsedy o činnosti výboru" se měl jmenovat "informace předsedy o činnosti výboru". 

Zamítnuto i podruhé!

Budiž, možná by se dalo ještě pochopit a akceptovat, že jednání má svá pravidla a i body k projedávání tedy musí "sedět". Když ale bod (už ve správném znění) navrhl zařadit na jednání zastupitel Martin Kupka (ODS), koalice opět znemožnila Ivo Šancovi vystoupit a bod byl tedy už podruhé zamítnut.

Ivo Šanc: "Místo zájmu o transparentnost a vyvracení spekulací či podezření se setkávám s alibismem a  zdůvodňováním, proč kontrolní výbor nebo jeho předseda nemůže dostat tu či onu informaci. Není tedy příliš divu, že důvěra veřejnosti v orgány kraje je chatrná a že se objevují a obávám se, že se i nadále budou objevovat případy nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky našeho kraje."

"Je to bezprecedentní, neumožnit předsedovi kontrolního výboru vystoupit se zprávou o tom, jak kontrolní výbor funguje a s jakými problémy se jeho předseda potýká. Z mého pohledu se to neslučuje s demokratickými principy, kterými bychom se měli všichni řídit," kroutil hlavou předseda klubu zastupitelů STAN Věslav Michalik.

Neukázali tímto právě na sebe?

A o čem vlastně Ivo Šanc chtěl, aby se jednalo? Jeho zpráva poukazuje na netransparentní chování krajských úředníků, začerňování auditů či na neochotu zveřejnit informace, na které mají zastupitelé nárok. 

"Namísto zájmu o transparentnost a vyvracení spekulací či podezření se setkávám s alibismem a permanentním zdůvodňováním, proč kontrolní výbor nebo jeho předseda nemůže dostat tu či onu informaci," píše Ivo Šanc ve své zprávě. A neukázalo se právě dnes, že na jeho zpávě zřejmě opravdu něco bude? "Kontrolní výbor tedy nemůže vyloučit možnost, že investigativní novináři zjistí, že kdosi z vedoucích představitelů kraje nebo krajského úřadu naoko nechává zaměstnat svého přítele," uzavřel Šanc.

Zastupitel Pánek: Vedení kraje se mě pokoušelo zastrašit, protože jsem upozornil na nesrovnalosti. Více čtěte zde.