Místostarosta Kralup: Vzdělání je investice do budoucna, z města chci vytvořit centrum vědy a techniky

Libor Lesák (na snímku s ředitelkou ZŠ Komenského Mgr. J. Hereinovou) plánuje zajímavou novinku...
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Vlastní děti má sice již odrostlé, pedagogem taktéž není, přesto se kralupský místostarosta Libor Lesák zajímá o problematiku českého školství a tedy i budoucnost velmi důkladně. Důležité podle něj je především to, aby si děti vybíraly správné obory a zároveň je vzdělávání bavilo. V obojím jim přitom může město podle jeho názoru aktivně pomoci, třeba právě tím, že se Kralupy v dohledné době stanou centrem vědy a techniky uprostřed Čech.

Město v posledních letech urazilo obrovský kus cesty, což se projevilo především v letošním srovnání s názvem Obce v datech, kde se Kralupy umístily v první dvacítce a prokázaly tak, že kvalita života je zde na mnohem vyšší úrovni než v řadě známějších a větších českých měst. Sledována přitom byla řada oblastí od životního prostředí a zdravotnictví, přes finanční politiku, až po bezpečnost, vztahy a služby.

Libor Lesák
- místostarosta Kralup nad Vltavou, zastupitel Středočeského kraje za ODS
- odborník na finanční a dotační politiku kralupské radnice
- milovník přírody, myslivosti a country hudby

Pane místostarosto, jedním z hodnotících kritérií průzkumu Obce v datech byla i kvalita vzdělání ve městě. Jak si podle vás Kralupy ve srovnání s okolím vedou?
Dobře vybavené a moderní školy jsou skutečnou chloubou našeho města, na něž můžeme být po právu hrdí. Všechny jsou zrekonstruované, zateplené, mají novou fasádu a zkrátka už na první pohled budoucího prvňáčka zaujmou. Ještě důležitější však je to, co se skrývá uvnitř. Náš hlavní cíl tak předně spočívá ve snaze vytvořit příjemné prostředí, a to i pomocí různých preventivních programů, aby se všichni žáci cítili ve škole bezpečně, což se dař

Vliv na to má hlavně úspěšná finanční politika, za kterou Kralupy vděčí i vám. Můžete nám sdělit, jaká překvapení čekají na žáky po usednutí do školních lavic?
Zatímco dříve se nám díky řadě dotačních titulů, na které jsme dosáhli, podařilo dát dohromady často zanedbané školní budovy, nyní se zaměřujeme především na estetiku, rozvoj volnočasových aktivit i zvýšení kvality výuky. Žáci ZŠ Gen. Klapálka se tak mohou těšit na nový multifunkční areál s víceúčelovým hřištěm, zatímco na pozemku školy Václava Havla v budoucnu vyroste moderní naučná zahrada s environmentálními prvky.

"Můj velký sen, to není jen proměna Kralup v centrum vědy a techniky, ale především vytvoření koncepce chytré město.  V rámci ní Kralupy zapojíme do projektu RADIO LED, jež umožní vznik WiFi Free zón ve všech městských částech. Stejně tak plánujeme městský úřad bez čekání, tedy rozšíření stávajícího on-line objednávkového systému. Další novinkou je i Turistický a informační portál města, jehož vznik podpoří nejen cestovní ruch ve městě, ale i místní firmy a podnikatele." 

Největší změnou, která bude mít velký vliv na zvýšení kvality výuky v Kralupech, již brzy projde Základní škola Komenského. Můžete nás s ní seznámit?
V letošním roce se nám podařilo získat obří dotaci na výstavbu odborných učeben sloužících pro výuku matematiky, chemie a fyziky. Tyto moderně vybavené učebny boudou součástí samostatného pavilonu, který vyroste nad současnou školní jídelnou a kuchyní, které též projdou rekonstrukcí. Naším cílem je především obnovit výuku odborného technického vzdělávání v Kralupech, a to již na úrovni základní školy.

Současné školství přitom trpí mnoha neduhy, včetně problémů s matematikou? Co si o tom myslíte?

I když nejsem učitel a práce našich pedagogů si vážím a vím, že není vůbec jednoduchá, z mého pohledu se v našem školství stále učí ve stylu "učitel přednáší, žák zapisuje". Může se tak vytrácet nadšení i porozumění. Děti se zkrátka učivo nadrtí a po testu ho v klidu zapomenou – tedy ztráta času a energie pro obě strany. Přitom kvalitní vzdělání je nejlepší investice do budoucna, právě proto chceme prosadit změnu výuky.

A myslíte, že vám za další počty poděkují?
Myslíte děti? To všechno ukáže čas. Žáci, kteří na Komendu zavítají, se rozhodně nemusí bát, že jim přidáme další počty, to by k ničemu nevedlo. Chceme jim především ukázat, jak funguje svět okolo nás v praxi tak, aby mu porozuměly. Budou tak mít možnost provádět různé pokusy a vše, co znají z knih, si vyzkoušet. Jsou ve škole Komenského, a proto projekt bude probíhat ve stylu škola hrou.

Turistický a informační portál města Kralupy nad Vltavou...
... nebo také TIP Kralupy, je pilotní projekt primárně zaměřený na podporu cestovního ruchu, a dále zlepšení informovanosti občanů města. Jeho spuštění v plné verzi se plánuje na začátek roku 2019, nicméně již nyní je online dostupný na www.infokralupy.cz 

V budoucnu svým návštěvníkům nabídne nejen informace o Kralupech a okolí, ale především novinky z města ve formě tiskových zpráv a rozhovorů. Stejně tak nebude chybět ani podpora kralupských živnostníků, a řada dalších zajímavých inovací, o nichž budeme ještě informovat. 

Rozvoj technického vzdělávání v Kralupech, ke kterému již koneckonců dochází, však není jediné, na co se chcete zaměřit, že?
Přesně tak, ne každý vidí svou budoucnost v oblasti vědy a techniky, proto školy podporují i žáky kreativní a humanitně zaměřené. Jedním z největších počinů byl úspěch kralupských gymnazistů s jejich naučnou stezkou do Dvořákovy Nelahozevsi. Stejně tak se základky zapojují do projektu Edison, díky kterému žáci pravidelně přichází do styku s mladými lidmi z celého světa, dále to jsou projekty zaměřené například na ochranu přírody…

Plánujete z Kralup vytvořit centrum vědy a techniky. Můžete to trochu konkretizovat a zároveň upřesnit, jak to může kralupským dětem pomoci?
Chceme se opírat o tři základní pilíře, a těmi jsou: podpora inovativní výuky technologií na ZŠ, kterou jsem již nastínil, dále spolupráce s místními podniky a samozřejmě také využití potenciálu vědecko-technického parku VŠCHT, který se u nás nachází. Naším cílem přitom je dětem ukázat, že i práce na poli chemického či strojírenského průmyslu může být zajímavá, užitečná a především je to dnes nejlépe placené, nejjistější a nejžádanější odvětví.

A co ti ostatní, kdo se nakonec pro techniku nerozhodnou. Podpoří nějak radnice i zájemce o veřejnou správu či on-line studia?

Samozřejmě, ne každý se vidí v roli mladého vědce. Někdo chce pracovat ve službách, jiný zase v administrativě. Do budoucna proto zlepšíme spolupráci mezi zdejší obchodní akademií a radnicí. Zkrátka student, který bude chtít pracovat ve veřejné správě, dostane během praxe svého seniora, z řad zaměstnance úřadu, který ho bude – v rámci možností – cvičit ve svém odvětví, a to dlouhodobě. Minimálně ti nejlepší by pak mohli své pracovní místo mít jisté…

"Kralupy v éře 21. století, to je chytré město, centrum vědy a techniky, s krásným náměstím plným zeleně a upravenou pěší zónou. Je to půvabné město opravených budov, se zajímavým kulturním a sportovním vyžitím, ideální pro všechny generace. Zkrátka úspěšné město, které společně vytvoříme, a na které budou naše děti hrdé."

Na své si však přijdou třeba i mladí lidé, které láká spíše on-line svět spjatý s home office a digitálním nomádstvím. Již brzy spustíme pilotní projekt s názvem TIPKralupy.cz, na jehož tvorbě se budou moci podílet. Získají tak – kromě menší odměny – především hodnotné reference z oblasti PR a on-line marketingu, které budou moci využít, jakmile se budou hlásit na vysoké školy či do svého budoucího zaměstnání v reklamní agentuře či médiích.

Bude se podpora týkat i těch, co se chtějí vydat cestou podnikání? Přeci jen v současné době živnostníkům pšenka příliš nekvete.
Samozřejmě. S těmi, kdo se chtějí již od mládí postavit na vlastní nohy a začít vlastní business, jsem připraven podělit se o své zkušenosti osobně. Stačí jen, když odhodí ostych a přijdou… Není to však zdaleka všechno. Pomůže jim i již zmíněný projekt TIPKralupy.cz. Najdou zde informace o podnikání, trendech, dají si sem vlastní reklamu, nabídnou služby anebo umístí poptávku po spolupracovnících či zaměstnancích. Stejně tak chceme podporovat již "zavedené" živnostníky. Jak sám říkáte, současná doba pro ně skutečně není příliš jednoduchá…

Kralupy však v současné době nezapomínají ani na vzdělávání seniorů, že?
Přesně tak, do naší koncepce, že město se brzy stane centrem vědy ve středu Čech, zapadá i fakt, že již dnes u nás působí – ve spolupráci s ČZU Praha – univerzita třetího věku. Další vzdělávací kurzy, jako je angličtina či základy IT, nabízí sociální služby města a nabídka se bude rozšiřovat. Člověk se totiž musí učit celý život, to vím z vlastní zkušenosti.

Vít Rakušan: Sledujeme vítěznou partii Miloše Zemana. I Andrej Babiš je pouze jeho figurkou na šachovnici. Více čtěte zde.
Klíčová slova: