Farmářské trhy jako zdroj žaludečních problémů. Prodejci uzenin hrozí pokuta 10 milionů

Máte rádi farmářské trhy?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prodejci uzenin, jenž na farmářském trhu v Říčanech porušil předpisy, hrozí ve správním řízení pokuta až deset milionů korun. Odhalila ho nedávná kontrola veterinářů. A nebylo to zdaleka poprvé, co na něco podobného přišli.

Letos už veterináři ve středních Čechách uskutečnili 23 kontrol prodejců na farmářských trzích, o sedm více než v prvním pololetí loňského roku. V pěti případech zjistili u kontrolovaného prodejce nejméně jedno porušení předpisů. 

Klobásy, špekáčky i tlačenka

Veterinární inspektorky odhalily na farmářském trhu v Říčanech závažné porušení veterinárně hygienických předpisů při stánkovém prodeji uzenářských výrobků. "Jednalo se zhruba o šedesát kilogramů nebalených tepelně opracovaných masných výrobků a fermentované trvanlivé masné výrobky," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Konkrétně šlo o klobásy různých druhů, špekáčky, párky, uzená kachní prsa a tlačenku. Výrobky byly nabízené k prodeji na tácu, nechráněné před znečištěním z vnějšího prostředí, poblíž stánku byla v době prodeje opravována komunikace.

Malá ochrana zboží

Prodejce v Říčanech nedodržel ani povinné teploty skladování výrobků. Inspektorky nařídily dochlazení zboží v chladicím zařízení a zakrytí nabízených produktů. Poté byl s provozovatelem stánku sepsán protokol, na jehož základě s ním veterinární správa zahájí správní řízení. "Prodejci za prokázané porušení platných předpisů může být ve správní řízení uložena pokuta až do výše deseti milionů korun," dodal Vorlíček.

Mezi nejčastější závady zjišťované při kontrolách na farmářských trzích patří podle veterinářů nedostatečná ochrana zboží před kontaminací a nedodržení skladovacích teplot. Poměrně časté jsou také nedostatky ve značení zboží či chybějící deklarace původu výrobků.

Zkušenosti z farmářských trhů: Velkohubé sliby s trpkou pachutí. Více čtěte zde.