Jen pro silné povahy: Veterináři odhalili další nelegální sklad

Toto bylo odhaleno loni v Sapě
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Veterináři objevili v Praze další nelegální sklad, tentokrát v Holešovicích. Našli v něm 200 kilogramů zmrzlých ryb a mořských plodů. Provozovateli, který dodává potraviny na farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad a v Holešovické tržnici, hrozí až 50milionová pokuta.

Potraviny nebyly označené, některé zapáchaly, provozovatel nebyl na místě schopen předložit doklady o jejich původu. V uplynulých dnech zjistili veterináři nelegální sklady v Praze 9 a 10. Provoz, v němž se potraviny nacházely, nebyl schválený veterinárním dozorem a prostory nesplňovaly veterinárně hygienické požadavky na uspořádání, čistotu a vybavení.

Nabízel to k prodeji

"Produkty zde uložené ve zmrazeném stavu nebyly označené a nebylo je možno blíže identifikovat. Některé, které byly zabaleny v mikrotenových obalech, zapáchaly či měly změněnou barvu," uvedl Petr Majer ze Státní veterinární správy

Produkty byly znehodnocené obarvením a veterináři nařídili jejich likvidaci na náklady provozovatele. "Předpokládáme, že vše skladoval buď před uvedením na trh, nebo jsou to produkty, které nebyly prodány a byly již vyřazeny z oběhu - v současné době s určitostí nevíme. Dále jsme zjistili, že provozovatel nabízel k prodeji rybí salát a rybí polévku. Je předmětem šetření, kde byly tyto potraviny vyrobeny," doplnil Majer.

Našli sušené kojenecké mléko

Jde o několikátý případ nalezeného nelegálního skladu v Praze. V posledních dnech objevili veterináři jeden v Hostivaři a druhý ve Vysočanech, bylo v nich sušené kojenecké mléko z Velké Británie nebo čevapčiči z Bulharska. Sušeného kojeneckého mléka našli veterináři 740 kilogramů. Ve vysočanském skladu bylo 100 kilogramů zmrazených masných polotovarů.

Veterináři již v květnu informovali o prostorách v pražských Horních Počernicích, kde nařídili likvidaci 110 kilogramů rybích výrobků. Loni v listopadu objevili sklad v Praze 6, kde byly zmrazené ryby z Vietnamu, rybí konzervy z Koreje a zmrazené hovězí maso z Rakouska. Celkem v něm bylo 2,6 tuny živočišných produktů. Maso z něj putovalo do restaurací v Praze a okolí.

Orly královské ohrožují traviči. Hlídají se místa, kde našli mrtvé dravce. Čtěte zde.