Nadměrná úroda zasáhla Česko, sklizeň ovoce láme rekordy. Jak s tím vším naložit?

Česko letos zasáhla nadprůměrná úroda ovoce
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Mnoho zemědělců mluví o přílišném suchu a teplu jako o nepříznivém vlivu na úrodu. Nicméně úroda ovoce se výrazně zvedla a výnosy se zvýšily až o polovinu, než tomu bylo v letech minulých. A radost mají i zahrádkáři! Jenže čeho je moc, toho je příliš. Některé už nebaví ani neustálé pečení ovocných koláčů či buchet. Ovoce na zahradě navíc postupně hnije a do kompostu prý nepatří. Nebo snad ano?

Rok 2018 se zapsal jako jeden z těch velmi suchých, což mělo výrazně ovlivnit i úrodu zemědělců či zahrádkářů. Díky tomu ale, že na jaře nepřišly žádné mrazíky a nezmrzly tedy květy, "postihla" nakonec Česko poměrně slušná úroda. Největší sklizně zaznamenaly meruňky, hrušky a tradičně jablka. Dokonce u některých druhů ovoce vzrostla sklizeň až o 55 %.

Český zahrádkářský svaz sdružuje téměř 156 000 členů ve 3 000 základních a 16 specializovaných organizacích, což z něj vytváří největší nepolitické seskupení v České republice.

Moštárny musely otevřít dříve

Některé moštárny musely kvůli brzké úrodě otevřít dříve a ovoce včas začít zpracovávat. Nejvíce bylo švestek, meruněk, jablek a třešní. Nárůst však zaznamenaly pracovníci také u hrušek, kterých bylo až o 60 % více oproti standardu. Většina moštáren však má to pravidlo, že si po zpracování musíte sami zlikvidovat zbytky a donést lahve na mošt. Většinou to průměrně vychází tak, že z jednoho kila jablek získáte asi tři čtvrtě litru moštu. Zpracovává se ale i další ovoce, zejména jako základ pro pálenky.

Letošní sklizeň je druhou nejvyšší od roku 2006. Letos byl výnos zhruba 185 000 tun ovoce, v roce 2006 to bylo dokonce 191 000 tun ovoce.

Zmrazte, zavařujte i sušte

Jestli už vám bublaniny nebo plněné knedlíky lezou krkem, je nanejvýš nutné upravit ovoce tak, abyste ho měli i na období, kdy se vám po něm zasteskne. Radost po sezoně vám udělá řádně upravené ovoce. Nejjednodušší je zamrazit, dále pak můžete sušit nebo připravovat šťávy či různé likéry s přídavkem alkoholu.

Použít můžete také sušičku na ovoce. Nejde o další zbytečný přístroj do kuchyně zabírající místo, ale s hromadou ovoce vám usnadní mnoho práce. Nebo není snad skvělým nápadem mít na zimu jablíčka v podobě křížal bez ztráty vitamínů a minerálů? Výborné jsou v této podobě i ovocné placky. Stačí jen rozmixovat, propasírovat ovoce a nalít silnější vrstvy na plato, které předtím potřete olejem. Po usušení je stačí přikrýt mikrotenovým sáčkem.

Do mrazáku jen dobře uzrálé ovoce

Dalším skvělým nápadem, jak uchovat vitamín C a ostatní látky, je zmrazení. Ale kdo by měl nafukovací mrazák? Ideální je vybírat dobře uzrálé ovoce, umýt jej a ihned zamrazit. Nezapomínejte na kyselinu citrónovou, aby vám zůstala barva čerstvého ovoce. Nejdříve zmrazte plátky samostatně a pak přesuňte do sáčků, předejte tak slepení jednotlivých kousků. Při zmrazování si dejte pozor na teplotu, kterou zmrazujete. Nižší teploty (-12 °C) vám umožní ponechat ovoce zmrazené jen kratší dobu. Vždycky dostaňte ze sáčku na zmrazení veškerý vzduch, jinak odstartujete oxidační proces, který vám sebere vitamíny v ovoci obsažené. Balíčky s ovocem skladujte maximálně jeden rok od zamrazení při teplotách nižších než -12 °C.

I alkoholové dobroty jsou řešením

Nemalé popularity si užívá v posledních letech i pečený čaj. Ten znaly už naše babičky, nicméně nyní se zase vrací do módy. Zakonzervujte si domácí vitamíny na zimu tak, že smíchejte pokrájené a vypeckované ovoce, cukr a citrón a přidejte koření. Někdo z vás i rád přidá kapku alkoholu. Takto připravené ovoce pečte v troubě na 220 °C zhruba 45 minut a poté přelejte do sklenic.

Podobně můžete vyrábět i netradiční alkoholové dobroty. Nejčastěji se nakládají do rumu, vodky či koňaku. Ovoce vypeckujte, nakrájejte na kousky nebo plátky a nezapomeňte přidat cukr, abyste nezískali tekutinu mdlé chuti.

Úroda jablek bude nadprůměrná. Jak vybrat ta nejlepší a při nákupu nenaletět? Více čtěte: ZDE.