Jindřich Vařeka: Andrej Babiš je schopný rozbít staré politické struktury, je silným premiérem

Příbramský Jindřich Vařeka chce post starosty obhájit i v letošních říjnových volbách
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Starosta Příbrami a dlouholetý úspěšný podnikatel Jindřich Vařeka před zhruba čtyřmi roky vstoupil do komunální politiky a v roli starosty města dokázal nastartovat celou řadu projektů, od tzv. Zelené páteře města, přes zvýšení bezpečnosti, až po budování nových parkovacích míst či projektu rekontrukce aquaparku. Po jednom funkční období jeho mise na radnici měla původně skončit, nyní však cítí, že je nutnost pokračovat. Proč se jeho rozhodnutí změnilo?

Občané Příbrami jsou podle nejrůznějších průzkůmů s politickou situací v Příbrami spokojeni, možná nejvíce za poslední roky. Městu se hospodářsky daří, řada příbramských míst, jak se říká, "prokoukla". Město pod vedením starosty Jindřicha Vařeky, místostarostky Aleny Ženíškové (oba ANO) a druhého místostarosty Václava Švendy (TOP 09) ožilo a výrazně se otevřelo i veřejnosti.

Té také v posledních letech nabízí mnohonásobně více kulturního vyžití, než tomu bylo v letech minulých. A to zkrátka občané kvitují. Bude současná koalice pokračovat i v dalších letech, nebo se dostane k řízení radnice jiné strany, ať již sociální demokracie, KSČM či např. některá z lokálních stran? A proč změnil starosta města Jindřich Vařeka svůj názor a chce usednout na radnici i v dalších letech?

Zprávu o vývoji hospodaření a čerpání rozpočtu města Příbram za rok 2017 si můžete přečíst ZDE.

Pane starosto, vaše působení v tomto volebním období se blíží ke konci, kdybyste měl vyzdvihnout 5 věcí či projektů, na které můžete být vy i Příbramáci hrdí, které by to byly?
Tak především si na úvod myslím, že běžného občana příliš nezajímá výčet úspěchů, budu proto co nejstručnější. Neumím ani takto jednoduše určit pětici největších úspěchů, protože pro každého je důležité něco jiného, a tak to vezmu jenom heslovitě a namátkou. Určitě jsem rád, že se podařilo nastartovat projekt "Zelené páteře města", vybudovat zcela nové dohledového centrum v rámci městské policie, včetně nového kamerového systému, nebo založit tzv. Senior point a poskytnout tak zázemí a možnost společenské realizace třem tisícovkám důchodců v Příbrami. Určitě nesmím zapomenout ani na založení a nastavení organizace s názvem „Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbram“, díky které město může nově čerpat na sociální služby desítky milionů korun ročně. V neposlední řadě bych připomenul i vybudování více než jednoho hektaru nových parkovacích ploch ve městě.

V Příbrami se proslýchalo, že minimálně zvažujete, zda vůbec pokračovat v politice a ucházet se o další období ve funkci starosty. Nyní je vše jasné, kandidátní listina hnutí ANO je i s vaším jménem, a to na prvním místě. Kdy přišel ten zlom, kdy jste se rozhodl „jít do toho znovu“?
Máte pravdu, s postavením ve funkci starosty města jsem již neuvažoval. Ke zlomu u mne došlo ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že by se Příbram v případě mého odchodu mohla stát cílem klasického, politicko-podnikatelského projektu. Zkusím proto proti tomu zabojovat.

ANO je opět velkým favoritem komunálních voleb nejen na Příbramsku. Pokud by to opět vyšlo a dali jste v zastupitelstvu většinu - i třeba hodně podobnou té aktuální, a vy jste zůstal starostou - jaké záležitosti a projekty v Příbrami by měly být podle vás stěžejní v dalších letech?

Podle mého názoru by měla být ústředním tématem příštích čtyř let situace dopravy v Příbrami, včetně navýšení standardů MHD, řešení parkování a tlak na JVO. Všechny tyto záležitosti jsou vzájemně propojené, a proto je třeba řešit je komplexně.

Váš nástup na radnici před zhruba čtyřmi lety doprovázely v některých koutech poměrně nevole. Ty jaksi po letech ovadly, i díky značnému oslabení těchto stran v zastupitelstvu (ať ČSSD či ODS). Pokud se vrátíme na váš úplný politický začátek, jak jste se s tímto tlakem zpočátku vypořádával?
Když jsme nastoupili na radnici, mnoho věcí jsme neznali a nebylo snadné se do všeho, co musí řešit město, vpravit. V prvním roce vlády se tohoto faktu snažila opozice velmi nepříjemným způsobem zneužívat a jakákoli myšlenka se vždy a bez výjimky stávala předmětem těžké bitvy. V současné době je situace stabilizovaná a existuje pouze jediná strana, která si svůj negativistický postoj zachovává trvale, a to včetně způsobu vedení volební kampaně. Vyjma tohoto jediného politického uskupení jsme připraveni k diskuzi o spolupráci s každým.

Oproti některým předchozím letům se příbramská radnice mnohonásobně více otevřela veřejnosti. Co podle vás bylo v tomto ohledu klíčové?
Tak začátkem toho byly určitě on-line přenosy ze zastupitelstva, tiskové konference, které následovaly po každé radě města a zastupitelstva města či založení infoservisu, který umožňuje kterémukoliv občanu města Příbram dostávat automaticky veškeré aktuální zprávy se vším podstatným, co se na radnici děje. S tím vším je spousty práce, ale díky tomu může kdokoli, kdo se o dění v politice trochu zajímá, vědět prakticky všechno, aniž by sám musel vyvíjet nějakou aktivitu.

Zaměřme se nyní v krátkosti na celostátní politiku. Co říkáte na současnou vládu? Jak na vás působí nynější premiér Babiš a jeho kauzy či pseudokauzy?
V našem státě přetrvává řada neduhů a nešvarů, se kterými po desetiletí neuměl nikdo hnout. Neschopnost stavět komunikace, neschopnost poradit si lobbistickými skupinami uvelebenými ve státních podnicích, s mafiemi typu dopravních podniků, památkářů a dalších. To vše mne přesvědčuje o nutnosti silného premiéra, kterým Andrej Babiš bezesporu je.

Nejsem schopen posuzovat míru pravosti mediálně zmiňovaných kauz, ale jsem schopen z přímého kontaktu s panem premiérem posoudit, jestli je pan Babiš člověkem, který je schopen staré struktury rozbít či nikoli. Jsem hluboce přesvědčen, že toho schopný je, stejně tak jako jsem přesvědčen, že staré politické relikvie již dávno ztratily pocit, že je třeba něco dělat, a rétoriku ve sněmovně povýšili nad zájem občana.

Co byste rád vzkázal svým spolupracovníkům zde na radnici i občanům Příbrami před volbami?
Jak svým spolupracovníkům na radnici a v příspěvkových organizacích, tak občanům města Příbram mohu vzkázat to, že v malých věcech by se člověk měl řídit rozumem a ve velkých věcech srdcem. Všem přeji v nadcházejících volbách šťastnou ruku.

Praha se v týdnu mobility zaměří na kombinaci dopravy po městě. Kam zajít a budou nějaká omezení? Více čtěte: ZDE: