Primátor, který brojí proti cizincům: Se strážníky do ulic vyšleme pracovníky bezpečnostní agentury

Nwelati je jedním z těch, který vsadil na na kampaň založenou na strachu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mladoboleslavský primátor a kandidát do Senátu Raduan Nwelati (ODS) chce posílit hlídky městské policie o zaměstnance bezpečnostní agentury. Díky zapojení bezpečnostní agentury by se mohl zvýšit počet hlídek městské policie ve městě.

V Mladé Boleslavi se podle Nwelatiho meziročně zvýšil počet přestupků a zhoršuje se bezpečnostní situace, podle přimátora především kvůli zahraničním zaměstnancům automobilky Škoda Auto.

V prvním pololetí loňského roku evidovala městská policie 40 000 přestupků, v letošním prvním pololetí již 44 000 přestupků. Podle Nwelatiho za nárůstem nestojí přestupky v dopravě, jejichž počet se zvedl meziročně zhruba jen o 200. Jeho slova potvrdil velitel městské policie Tomáš Kypta. Cizinci podle primátora spáchají asi 90 procent všech evidovaných přestupků.

Nwelati na billboardech do komunálních i senátních voleb vyzývá k nulové toleranci k cizincům. Na billboardech stojí "Boleslav je Boleslaváků, nulová tolerance cizincům, kteří nedodržují naše zákony. Chceš tu pracovat, dodržuj pravidla, jinak tě tu nechceme." Proti jeho kampani se ohradila široká veřejnost, nelíbí se ani automobilce Škoda Auto.

Opilci, drogy i rvačky

Každý třetí pracující v Mladé Boleslavi je momentálně podle Nwelatiho cizinec. "Vítám každého cizince, který přijede do Mladé Boleslavi a chce tady pracovat. Ale chci, aby dodržoval pravidla. Pokud nebude, chci mít možnost, jak to řešit," řekl Nwelati. Chápe, že cizinci jsou nutní k uspokojení požadavků pracovního trhu.

Městská policie se musí zabývat například problémy s opilci, drogami, rušením nočního klidu, rvačkami, obtěžováním nebo násilnými trestnými činy. "Nechci to tolerovat a budu proti tomu velmi silně bojovat. Polovina bezdomovců, možná i víc, jsou cizinci," uvedl Nwelati.

Policistů je opravdu málo

Mladá Boleslav bojuje s nedostatkem strážníků, kterých by ve městě mělo být 68. V současnosti jich ale aktivně působí jen 48. Město se snaží nové strážníky přilákat náborovým příspěvkem 150 000 korun, příspěvkem na bydlení nebo rizikovým příplatkem. Ve městě působí také osm preventistů kriminality, město by jich ale potřebovalo 12.

Strážníci se musí po městě pohybovat ve dvou. Nwelati proto chce najmout bezpečnostní agenturu, její pracovníci by chodili ve dvojici vždy s jedním strážníkem, kterému by sloužili jako ochrana i případný svědek. Město by tak mohlo zvýšit počet hlídek. Nwelati odhaduje, že roční náklady na najmutí agentury by se pohybovaly mezi 18 až 24 miliony korun.