Zemský rád to na pohled: Navštivte sedmibokou věž a prožijete parádní adrenalin

Adrenalinový výstup na rozhlednu Studený Vrch rozhodně stojí za to
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Studený Vrch dosahuje výšky 660 m n. m., leží asi 3 kilometry od Hostomic, nedaleko středočeského města Dobříš. Dostal své jméno podle silného studeného vanoucího větru, díky němuž si získal srdce turistů milujících adrenalin. Odstartujte i vy výšlap z Malého Chlumce a cesta nahoru se pro vás stane jistě zajímavá a rozmanitá, a to i díky nejrůznějším odbočkám na místa, která rozhodně stojí za to vidět.

K netradičním cestám po Brdech patří i Studený Vrch nacházející se nad Dobříší. Ten se pyšní sedmibokou věží na vrcholu, která je zpřístupněná veřejnosti od roku 2005. Studený vrch měří 660 metrů nad mořem a stává se tak druhým nejvyšším vrcholem v pohoří Hřebeny. Katastrálně se jedná o místo spadající k městu Dobříš, ležícím asi 40 km od Prahy.

Z Mírového náměstí na Dobříši se lze vydát na Studený Vrch po zelené turistické značce, z Hostomic nejprve po modré, dále podle ukazatelů pokračovat po zelené. K rozhledně je možné se přiblížit i autem, zaparkovat na parkovišti pod ní a dál jít pěšky po červené turistické značce.

Rozhledna z dob druhé světové války

Historie rozhledny Studený Vrch se začala psát už za druhé světové války, kdy byla vystavěna jako zeměměřičská věž. Nyní od roku 2005 slouží zejména jako rozhledna pro turisty. Její výška není nikterak veliká, pouhých 16,5 metrů, a i přestože zdatně svádí souboj s přírodou a místními lesy. Při jejím zdolání je zkrátka vždy se čím kochat. Pohledem právě z ní můžete spatřit blízkost dominanty Českého Krasu, Karlštejn, na severovýchodě spatříte Krkonoše, Krušné hory nebo Ještěd. Jižní strana rozhledny vám nabízí i krásné vrcholky Šumavy.

Výstup na rozhlednu ale není nikterak snadný. Spíše potěší milovníky adrenalinu než ty z vás, kteří se bojíte výšek. Méně zdatným a pohyblivým jedincům tak není toto místo vůbec doporučováno. 81 schodů svým sklonem a stylem vám spíše připomene žebřík nežli schodiště. Po cestě směrem na vrchol si můžete připomenout historii místa, a to díky obrazům s tematikou trempování dob minulých. Rozhledna je spojena s několika akcemi, které se zde pravidelně konají. Populární se stal především novoroční výšlap či pochod Brdská stezka.

V současné době rozhledna spadá pod správu Sdružení za ekologický rozvoj krajiny a ke sdružení Turisté severních svahů Brd. Otevřena je od dubna do září, i o víkendech a státních svátcích. Vstup je zdarma.

Výstup na rozhlednu z obce Malý Chlumec

Výšlap můžete začít z několika míst. Na tento vrchol se snadno dostanete z obce Malý Chlumec, který je součástí obce Velký Chlumec. Malý Chlumec se nachází ve velmi zajímavé turistické oblasti Brd, kdy přímo nad obcí je přírodní rezervace s názvem Hřebeny. První písemná zmínka o této obci spadá do roku 1379 a název získala díky svému vzhledu. Pojem Chlum totiž pochází ze staré češtiny a v překladu to přesně znamená táhlý zalesněný kopec. Podle pověstí zde svůj čas trávil i Jan Žižka, který se vracel se svými vojsky z Dobříše.

Další možností, jak odstartovat cestu směrem k rozhledně, je po dlouhé naučné stezce na Dobříšsku k rozcestí, na kterém se pak vydáte po červené značce přímo k vrcholu.

I okolí Malého Chlumce má co nabídnout

Cestou na rozhlednu z Malého Chlumce máte možnost potkat kočičí skálu, která má na svém vrcholu proslulý křížek. V okolí obce nesmíte minout kopec Stožec, na němž byla dříve protiletadlová základna Klondajk. Nyní se zde nachází Centrum aplikovaného výzkumu Dobříš.

Zdejší místa přímo lákají k dalším vycházkám, a to nejen z míst Malý nebo Velký Chlumec, ale i také z obcí Běštín či Lštěň. Cestu pak můžete spojit s procházkami například k Fabiánově loži nebo na Hradec, kde najdete pozůstatky z doby bronzové.

I malá obec dokáže velké věci. Vinné sklepy ve skále a místní slavnosti lákají každoročně tisíce návštěvníků. Více čtěte: ZDE.