Konec levného ubytování? Praha chce změnu zákona a vytvořit vyhlášku kvůli Airbnb

Změní se pravidla hry?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vedení hlavního města chce změnu zákona, která by upravila provozování ubytování přes aplikaci Airbnb. Poskytovatelé by měli například povinnost poskytnout údaje o ubytovaných a Praha chce také zavést možnost regulovat Airbnb prostřednictvím vyhlášky. Důvodem pro změnu jsou mimo jiné stížnosti obyvatel. Loni si hosté zarezervovali přes Airbnb v Praze 1,79 milionu přenocování, což je o 61 procent meziročně víc.

Důvodem, proč chce město sdílené ubytování regulovat, je podle dokumentu bezpečnost, snížení dostupnosti bydlení pro Pražany nebo nerovné podmínky či nekalá soutěž ve vztahu k hotelovému průmyslu. Airbnb také podle Prahy mění charakter některých čtvrtí, které byly tradičně určeny pro dlouhodobé bydlení.

Regulace je prý potřeba

Poskytnutí údajů o ubytovaných úřadům má zefektivnit kontroly, zda je řádně placen ubytovací místní poplatek. V souvislosti s tím Praha podporuje novelu zákona o místních poplatcích, která by umožňovala vybírání a placení místních poplatků přímo zprostředkovateli sdíleného ubytování na základě smlouvy s obcí.

Vedení metropole chce rovněž, aby byla zavedena možnost regulovat Airbnb prostřednictvím vyhlášky. Každá obec by měla tuto pravomoc a mohla by si pravidla nastavit podle své potřeby. "Situace je v každé obci specifická, proto by mělo být v pravomoci právě obce o regulaci rozhodnout," píše se v dokumentu, který v úterý projednají pražští radní.

Sdílenému ubytování zvoní hrana?

V případě, že by Praha vyhlášku mohla zavést, podle dokumentu by připadalo mimo jiné v úvahu omezit možnost poskytování sdíleného ubytování na určitý počet dní v roce nebo jej v některých oblastech zakázat. Stanoven by mohl být i maximální počet hostů nebo by se povolení vztahovalo na určitý typ nemovitosti.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Lázně si nemusíte platit ze svého. Kdy máte nárok na peníze od pojišťovny? Čtěte zde.