Den železnice: Řada novinek, legendární Kyklop i projížďka parním expresem

Střední Čechy si užily v září Den železnice
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Málokdo ví, že první polovina května letošního roku byla pro řadu Středočechů výjimečná, a to tím, že přesně před 110 lety právě do středních Čech přijel vůbec první rychlík. Před několika dny si mohli tuto slávu připomenout a vrátit se na chvíli zpátky do doby i občané z Prahy, Berounska či Příbramska. K vidění byly například parní vlaky nebo starodávné expresy. Dobově byli oblečeni i průvodčí.

Píše se první polovina září a na příbramském nádraží se můžete projet s trochou nostalgie v srdci v drezíně nebo parním vlaku, který cestuje nově letos z Prahy přes Příbram do Březnice a zpět. Zajímavou se nově stala i prohlídka vlaku Cyklo Brdy anebo jízda historické vlečky do Kovohutí Příbram.

Ani letos na Dni železnice nechyběla historická železniční vlečka do příbramských Kovohutí, divadelní a hudební představení či prohlídky pracoviště výpravčího.

Letos to bylo zase trochu zajímavější

Letos poprvé vyrazil na cestu parní vlak již z Prahy a účastníci této netradiční akce tak mohli nastupovat na mnoha místech, v Praze-Radotíně, Karlštejně nebo Berouně. Dovézt se pak mohli např. do Příbrami nebo Březnice, kde bylo mj. zapotřebí doplnit vodu. To dostali za úkol místní hasiči.

V čele stála lokomotiva 556.0506, přezdívaná v nádražácké hantýrce „Štokr“. Cestu parním vlakem doprovodila i postava ztvárňující prezidenta Tomáše Garyka Masaryka, kterou slavnostně přivítali v Březnici a později pak ještě jednou v Příbrami. Celkovou atmosféru doplňovala hudba dechové skupiny V Original nebo hudební duo Pe and Pe.

V úseku Jince – Příbram – Březnice – Příbram byl parní vlak obohacen o přítomnost postav ze hry „Bedřich Hrozný“ v podání Divadla za vodou. Celá hra samozřejmě pochází z železničního prostředí, kdy krásný den slibuje: žádnou výhybku ze zajetých kolejí.

Retro motorové vlaky v čele s Kyklopem

Další zvláštní novinkou se stalo vypravení retro motorových vlaků mezi Příbramí a Jincemi, kdy v čele stála unikátní lokomotiva 759 zvaná Kyklop. Jde o jediný dochovaný prototyp motorové  lokomotivy, který byl vyrobený v roce 1974.

„Vláček hráček“ pro děti

Úžasný program nejen pro dospělé, ale i pro ty nejmenší sem přivedl mnoho rodin, jež si tu bezesporu náležitě užily volný víkendový den. Děti zabavil dětský koutek či promítací vůz, kinematovlak zase nabídl sérii pohádek. Pro dospělé tu pak byly připravené filmy s železniční tématikou.

Jak vznikají modely vláčků a nádraží, si následně mohly nejen děti samy vyzkoušet na vlastní kůži. Lepit a stříhat z papíru či kartonu se tak stalo zpestřením programu pro malé i velké. Nejvíce toho jednoznačně využili tatínkové se svými ratolestmi.

Milovníci turistiky si také přišli na své

Historický železniční nákladní vlak Dresden s sebou vezl putovní výstavu turistických známek. Milovníci Brd se zase mohli vypravit Podbrdským minibusem, zvláštní retro linkou na trase Příbram – Březové hory – Podlesí, a využít tak možnosti prohlídky místního Pivovaru Podlesí. Součástí bylo mnoho doprovodných akcí s tím spojených. Za zvýhodněné vstupné jste se dostali do Hornického muzea Příbram, do Domu Natura v Příbrami či do Galerie Ludvíka v Březnici. Odpočinout jste si mohli i v cukrárně U Bylinkové zahrádky na březnickém zámku.

Poslední motorový vlak se pak vypravil po 19. hodině zpět směrem do Zdic a Prahy a odvezl tak celou řadu milovníků železnic, kteří se již nyní těší na další ročník Dne železnice.

Zemský rád to na pohled: Navštivte sedmibokou věž a prožijete parádní adrenalin. Více čtěte: ZDE.