Předvolební zázraky: Gulášovka u starosty i dětská hřiště na střeše Spořilovské spojky

Politické strany se před volbami snaží zaujmout voliče všelijak
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Výstavba kontroverzního supermarketu, oprava silnic či kulturního domu i rozlévání gulášové polévky. Kandidáti i jednotlivé strany zmiňují v boji o vítězství v komunálních volbách nejrůznější témata a volí všemožné taktiky, jak zaujmout voliče a získat jejich hlas. Které zajímavé osobnosti vlastně kandidují ve středních Čechách a v Praze? A jaké jsou jejich regionální priority?

V uplynulých dnech se v Praze a středních Čechách prezentovala se svým volebním programem celá řada stran. Někteří zaujali „rekapitulační postoj“, tedy s výčtem, co se v uplynulých letech, zejména pod jejich vedením, povedlo, jiné představovali své vize či vyjadřovali své postoje k plánovaným projektům. Setkali jsme s předvolební gulášovou polévkou či s kandidátem do Senátu, který na rozdíl od svých konkurentů prý zná svá města a obce a snaží se jim být co nejvíce nablízku.

Kladno – souboj současného i někdejšího primátora

  • Na Kladně se rýsuje zajímavý souboj současného primátora Milana Volfa (Volba pro Kladno) a někdejšího exprimátora Dana Jiránka (ODS).
  • Právě ODS i volebnímu lídrovi Jiránkovi se nelíbí postoj dosavadní radnice k žalostnému stavu a opravě krajských silnic, se kterými podle současného vedení město nemůže téměř nic dělat (více čtěte: ZDE).
  • Velmi vášnivá diskuse se rozhořela i na téma výstavby obchodního domu Globus na kladenském Růžovém poli, proti kterému dokonce ODS sepsala petici a v uplynulých týdnech získávala od občanů města Kladna podporu formou podpisů.
  • Negativní postoj k výstavě vyjádřil sám volební lídr ODS Dan Jiránek při jednom ze svých meetingů: "Globus by mi na Kladně nevadil, ale na místě jiného málo využívaného super nebo hypermarketu nebo např. v bývalé Poldi. Na Růžovém poli je to zločin. Poslední rozvojová plocha u 35tis. sídliště by měla sloužit pro trávení volného času a pro bydlení, mělo by tam být vysoké procento zeleně už třeba jen kvůli ochraně prameniště."
  • Volba pro Kladno, jejímž lídrem je současný kladenský primátor Milan Volf, půjde do voleb s číslem tři. V pořadí druhý je aktuální náměstek primátora Přemysl Mužík, trojkou je Blažena Hubková.
  • Toto politické seskupení jde do podzimních voleb v prakticky stejném složení jako před čtyřmi lety. V jejich programu lze najít vybudování moderní pěší zóny v centru města či otázka parkování, kterého je nedostatek zejména na sídlištích.

Příbram: Oprava kulturního domu i problém odlivu pracovníků

  • Také v Příbrami probíhají volební kampaně v plném proudu.
  • Strana TOP 09, která je momentálně součástí vládní koalice, se ve svém programu chce zabývat mj. řešením odlivu pracovníků do šedesát kilometrů vzdálené Prahy a podporou místních středních a menších podnikatelů. Možná i o tom byla řeč při posezení lídra Václava Švendy a dalších zástupců TOP 09 na Příbramsku s europoslancem Luďkem Niedermayerem a občany, které se konalo včera v jedné z příbramských restaurací.
  • Na Příbramsku nezahálí ani konkurenční sociální demokracie. Ta se s lídrem Petrem Větrovským, který několik let působil v mnoha funkcích v místním fotbalovém prvoligovém klubu, chce věnovat, kromě podpory sportu, i opravě kulturního domu. „Kulturní dům jsme si prohlédli v uplynulých dnech společně s ministrem kultury Antonínem Staňkem a zástupci města. Myslím, že rekonstrukci potřebuje už dávno. I proto jsme ji dali do našich priorit ve volebním programu. Zmíněná návštěva mě utvrdila, že jsme udělali dobře," řekl Větrovský.

Roztoky: Starosta rozléval gulášovku

  • Co by to bylo za volby, kdyby se nepodával tradiční předvolební gulášek nebo alespoň gulášová polévka.
  • Právě ta tekla proudem v Roztokách u Prahy, kde ji v rámci Slavností levého a pravého břehu rozléval sám starosta města Jan Jakob.

Sedlčany: Předseda ODS Fiala přijel podpořit kandidáty

  • Na Sedlčansko zavítal tento týden předseda ODS Petr Fiala.
  • Přijel podpořit své stranické kolegy - starostu a lídra kandidátka do komunálních voleb Jiřího Buriana a místostarostu Miroslava Hölzela.
  • Prohlédl si také nové městské informační centrum.
  • Návštěvu zhodnotil těmito slovy: "Miroslav Hölzel je místostarostou Sedlčan neuvěřitelných 28 let. Dnes mě Sedlčany provedl a je mi hned jasnější, proč tomu tak je. Společně s panem starostou Burianem za tu dobu odvedli ve městě obrovský kus práce. Jsem také rád, že na kandidátce ODS do komunálních voleb jsou i nové mladé tváře, které jednou budou v práci panů Hölzela a Buriana zcela jistě pokračovat."

Praha: Sousedské večeře či hřiště pro děti na střeše Spořilovské spojky

  • Před dvěma měsíci proběhla poměrně rychlá a nečekaná výměna lídra lídra Hnutí ANO v boji o post pražského primátora, místo poslance Patrika Nachera zaujal pozici číslo jedna zakladatel společnosti Fincentrum Petr Stuchlík.
  • Zejména on nechybí na žádné předvolební "Sousedské večeři", která se koná pravidelně téměř každý den na různých místech Prahy.
  • Místo pro Hnutí ANO, resp. jeho celostátního lídra Andreje Babiše, typických koblih se rozdává zdarma pivo, guláš nebo klobásy.
  • Pokud bude v Praze Hnutí ANO úspěšné, jako priority by považovalo zejména výstavbu Radlické radiály, modernizaci vozového parku pražské MHD, výstavbu nových škol a školek, umožnění dostupného bydlení pro všechny či zastřešení Spořilovské spojky, na její střeše by měly vzniknout dokonce i dětská hřiště.  

Kolín: Plánovaná výstava i benefiční běh

  • „Zavřené ulice, rozkopané chodníky, domy obehnané lešením. Potíže s chůzí i dopravou. Je o co stát?“ Proměnám města za posledních osm let a vizím, které na své uskutečnění teprve čekají, se věnuje výstava Kolín v běhu let, kterou připravuje na tuto neděli 23. září od 17 hodin v sále podnikatelského inkubátoru CEROP vládnoucí Volba pro Kolín s volebním lídrem a starostou města Vítem Rakušanem.
  • Toto politické hnutí minulý týden pořádalo i charitativní běh na podporu čtrnáctiletého Dominika, který v dubnu 2018 prodělal neúrazovou hemoragickou CMP. Na jeho podporu vybrali více než 138 tisíc korun.

Mladoboleslavsko: Kandidát do Senátu Miroslav Plch neustále na cestách

  • „Senátor, který zná svá města a obce“, alespoň takto se prezentuje kandidát do Senátu za Mladoboleslavsko a Turnovsko Miroslav Plch.
  • V rámci kampaně je prý neustále na cestách, aby byl v co nejužším kontaktu s jednotlivými starosty a občany, jejichž zájmy hodlá zastupovat.​
Babiš není Nicholas Winton, aneb jak bezcitná umí být česká politika. Více čtěte: ZDE.