Chtějí vládnout Praze, ale co udělají pro lidi? Kandidáti na primátora odpovídali v exkluzivní anketě

Kdo se ujme pomyslné vlády nad Prahou?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Budou i v případě budoucího primátora Prahy sliby chyby? Nebo se nový šéf či šéfka metropole postarají o to, co obyvatele v hlavním městě nejvíc trápí? Budeme mít konečně okruh, dostupné bydlení a skončí nekonečné dopravní zácpy? Jednotlivých kandidátů jsme se ptali, proč právě oni by měli usednout na prestižní a často i nevděčný post.

Současná pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se ve funkci příliš nevyznamenala. Máloco se změnilo k lepšímu, spousta věcí je naopak horší, než když na kapitánský můstek nastupovala. Teď je čas na změnu, Pražané budou rozhodovat o tom, kdo na magistrát usedne. Zatím to vypadá na souboj mezi Piráty, ANO a ODS. Ovšem klidně se může stát, že se nakonec bude radovat někdo úplně jiný než lídr zmíněných subjektů. 

Komunální volby už doslova klepou na dveře (5. a 6. října 2018), takže je nejvyšší čas zeptat se kandidátů, co by s Prahou udělali. Máme se bát, nebo se naopak těšit, že se konečně opravdu něco stane? Bylo by určitě fajn si jejich odpovědi zapamatovat. Budoucího primátora můžeme všichni během jeho "vlády" konfrontovat a kontrolovat, zda jen mluvil a sliboval, nebo se snažil konat ve prospěch Pražanů.

Oslovili jsme všechny lídry, na které se dají dohledat kontakty na jejich webových stránkách, případně přes tiskové mluvčích jejich stran či hnutí. Bohužel někteří z nich se s odpovědí neobtěžovali, z hlavních adeptů na primátora jde pouze o Petra Stuchlíka (ANO). I to však mluví poměrně jasně o přístupu k občanům...

Proč právě vy byste se měl(a) stát primátorem Prahy?
Jaké tři hlavní věci byste se snažil(a) prosadit?

ZDENĚK HŘIB (Piráti)
Sloganem Pirátů pro tyto volby je NA PRAHU ZMĚNY a to je i důvod, proč by měl být primátorem zástupce Pirátské strany. Přinášíme změny, které Praha nutně potřebuje.

Piráti jsou alternativou k předem domluvené koalici ANO a ODS, tedy koalici neschopných a všehoschopných. Máme na kandidátce vzdělané a talentované lidi, kteří posunou Prahu do tohoto tisíciletí.

BOHUSLAV SVOBODA (ODS)
Primátorem jsem byl už v letech 2010 - 2013. V té době se nám povedlo nastartovat spoustu věcí, které bych rad dokončil. Nemůžeme ztratit další 4 roky nejrůznějšími experimenty. Praha potřebuje zkušeného primátora, který se nebojí rozhodovat a který má za sebou tým složený z odborníků a úspěšných komunálních politiků.

Jako primátor se zaměřím na tři hlavní priority - dokončení městského okruhu, výstavbu P+R parkovišť a odblokování výstavby bytů (především v brownfieldech). Tyto tři věci jsou pro Prahu naprosto klíčové. Proto jsem vyzval lídry ostatních stran, abychom se na těchto prioritách domluvili a prosazovali je bez ohledu na to, kdo bude a nebude v koalici.

ONDŘEJ MIROVSKÝ (Zelení)
Budoucí pražský primátor má být nejenom zkušený a schopný komunální politik, ale také osobnost s nadhledem, který se nebojí mít jasný názor na celospolečenská témata, jako je manželství pro všechny či pomoc lidem, kteří utíkají před válkou. Obojí nabízím, 12 let v komunální politické stačí k pochopní práce městských částí a magistrátu a především potřeb obyvatel Prahy; a to vše s nadhledem, neboť chci z Prahy ambiciózní evropskou metropoli.

Hlavní tři body jsou jasné. Konec heren v Praze, tedy vyhlášení nulové tolerance hazardu v Praze. Dále chceme rozhýbat nájemní bydlení v Praze tím, že se Praha stane investorem a developerem a bude stavět byty, kde budou moci žít mladé rodiny, učitelé, policisté a senioři v cenově dostupném bydlení. Třetí prioritou je podpora veřejné dopravy, zkracování intervalů, více spojů, nové tramvajové tratě a rychlá stavba metra D.

MARTA SEMELOVÁ (KSČM)
Protože je za mnou a za KSČM práce motivovaná úsilím o řešení problémů v Praze. Máme tým zkušených kandidátů a volební program, který odráží potřeby lidí, žijících v hlavním městě. Právě s nimi jsme v denním kontaktu, víme, co je trápí, a oni vědí, že se na nás mohou kdykoliv obrátit. 

Budeme prosazovat dostupné bydlení výstavbou městských a družstevních bytů s nižším nájemným, dokončení obou dopravních okruhů a zavedení celoměstského systému parkování, který nebude tahat peníze z kapes lidí a komplikovat jim život, a uplatnění nulové tolerance hazardu.

JAN ČIŽINSKÝ (Praha Sobě)
Praha potřebuje změnu, tu však nejde udělat s těmi, kdo hlavní město řídili v minulých dvaceti letech – tedy s ANO a ODS. My jediní jsme jasně řekli, že s těmito dvěma stranami nebudeme spolupracovat, a jsme tedy zárukou, že nám věnovaný hlas nakonec neskončí v koalici s nimi. Kromě toho jsme jediní, kdo skutečně v uplynulých čtyřech letech bojoval s korupcí a má výsledky. V Praze 7 jsme Pražanům zachránili miliardu korun. Kdo chce, aby peníze, které nyní tečou do cizích kapes, šly na potřebné věci pro Pražany, měl by volit PRAHU SOBĚ.

Pražané musí mít možnost bydlet za rozumné peníze. Proto je nutné začít stavět mnohem víc bytů než dosud. Chceme, stejně jako jsme to již udělali v Praze 7, maximálně zkrátit stavební řízení a odstranit  průtahy, které dnes politici a úředníci využívají k vybírání výpalného od investorů. Zvýšíme také počet městských bytů třeba pro seniory, učitele, hasiče nebo policisty.

Dalším základním právem každého Pražana musí být důstojně jezdit po městě MHD i autem a zaparkovat. Kromě stavby okruhu a metra D chceme udělat rychlá opatření – například začít synchronizovat světelné křižovatky počítačem (to by mělo kolony zkrátit zhruba od 20 procent) nebo přeorganizovat parkování na sídlištích (kolmé namísto podélného, pořádně namalované čáry atd.) - tím by se počet parkovacích míst měl zvýšit také o dvacet procent.

Prioritou jsou pro nás i pražská sídliště. Vedle dalších opatření chceme prostřednictvím jednotlivých domů a bloků dát peníze přímo lidem, aby si za ně zvelebili jak domy samotné, tak jejich okolí. Místní přece sami nejlépe vědí, co je zapotřebí udělat.

JIŘÍ POSPÍŠIL (Spojené síly pro Prahu)
Jsem zkušený politik s čistým štítem a člověk, který v dobrém slova smyslu žije svou prací. Jsem zvyklý posouvat věci dopředu a právě to teď Praha potřebuje. A v neposlední řadě mám kolem sebe řadu skvělých spolupracovníků v čele s doktorkou Marvanovou. Věřím, že jsme pro metropoli dobrou volbou. Hlasy, které Pražané dají koalici Spojené síly pro Prahu (TOP 09 + STAN), nejsou jen jednorázové. Tyto hlasy vnímáme jako podporu v dalším rozvíjení projektu Spojených sil až do voleb do Sněmovny za tři roky.

Vážím si času každého z nás, proto je nutné ulevit Pražanům od kolabující dopravy a ztráty času v kolonách. Chceme dostavět co nejdříve okruhy a zrychlit opravy silnic. Dohlédnout na to, aby na opravách stále někdo pracoval a aby byly smysluplně koordinované.

Dostupné bydlení pro Pražany. Projekt Dostupný byt umožní, aby si mladí lidé a rodiny mohli sáhnout na hypotéku, jelikož část závazku převezme hl. m. Praha. Městské byty pro profese, které jsou pro chod města důležité - zdravotníci, policisté, hasiči nebo učitelé.

Zřízení postu Antikorupčního ombudsmana, který bude kontrolovat, aby městské firmy řádně hospodařily a peníze Pražanů z nich neutíkaly do kapes několika málo “vyvolených”.

JAKUB LANDOVSKÝ (ČSSD)
Celý život jsem prožil v Praze. V Praze jsem se narodil, vyrůstal a vychovávám zde své tři děti. Pražáky dobře znám - jsou to moji spolužáci, sousedé a kamarádi. Bydlí v centru města i na sídlištích a vím, jaké problémy je v Praze trápí. Mám k nim i k městu velikou odpovědnost. Nikdy bych nemohl přijmout žádné rozhodnutí, které by jim nebo Praze ublížilo. Mám dobré vzdělání, zkušenosti ze zahraničí i zkušenosti z řízení velkého počtu lidí. Jako náměstek na ministerstvu obrany se dobře vyznám v bezpečnostních otázkách. To vše bych rád nabídl Pražákům při řízení města.

I když je Praha sedmý nejbohatší region v Evropské unii, tak v ní žije celých 25 % lidí od výplaty k výplatě. Je potřeba jim finančně ulevit, protože pro řadu z nich začíná být zvyšování životních  nákladů v Praze neúnosné. Jde třeba i o učitele, hasiče, policisty, seniory nebo mladé rodiny. Dneska už nejsme v Praze schopni naplnit počty policistů nebo městských strážníků. Život v Praze je prostě drahý.

Navrhujeme proto soubor opatření, která těmto pražským bojovníkům trochu uleví. Jde třeba o zavedení MHD zdarma pro všechny Pražáky. Nejde o žádný populismus. Jde o promyšlený krok, který pomůže mladým rodinám ušetřit až 12 tisíc korun ročně. Jelikož bude MHD zdarma jen pro Pražáky s trvalým bydlištěm ve městě, očekáváme, že se do Prahy přihlásí minimálně 100 tisíc lidí kteří v ní žijí, ale trvalé bydliště mají jinde. A jinde platí i daně. Přitom z rozpočtového určení daní dostává Praha za každého obyvatele 36 tisíc korun do rozpočtu. To znamená, že výpadek z jízdného nahradíme tímto příjmem, o který Praha v tuto chvíli přichází.

Další věc, kterou je nutné řešit hned druhý den po volbách, je bydlení. V Praze jsou strašně drahé byty, což se už projevuje i na cenách nájmů. Navrhneme developerům, aby 10 % nově postavených bytů přenechali za výhodných podmínek městu. Město musí začít znovu budovat síť městských a obecních bytů. Může je poté nabídnout nejohroženějším skupinám obyvatel.

Je také třeba podporovat družstevní bydlení. Další důležitou věcí jsou investice. Musíme konečně donutit ministerstvo dopravy, aby pohnulo s výstavbou Pražského okruhu. Bohužel se promeškala jedinečná šance, kdy byl primátor, ministr dopravy a ministr financí z jedné strany - ANO. Dokázali však za čtyři roky okruh pouze přejmenovat na D0. Připravuje se stavba Městského okruhu - byl vybrán projektant a za tři roky budeme vědět, kudy vnitřní okruh přesně povede a kolik to bude stát. Tyto práce je nutné co nejvíce urychlit. To platí i o výstavbě metra D, kde už probíhá geologický průzkum. Věcí, které v Praze doslova hoří, je mnoho. Doufám, že dostanu od voličů šanci s nimi pohnout.

PAVEL SEHNAL (ODA)
Jsem Pražák – narodil jsem se na Žižkově, kde jsem navštěvoval základní školu, na střední školu jsem chodil na Smíchov, ČVUT pak vystudoval v Dejvicích. Primátorem Prahy má být podle mého názoru právě Pražák. Mám také praktické zkušenosti – řízení 56 firem + zdravotní pojišťovny. Primátorem má být osobnost se schopností tvořit vizi a strategii města. Finanční prostředky si má osobnost vydělat v soukromém životě a až poté jít do politiky, ne naopak. No, a mám 4 děti. Přeji si, aby se jim zde dobře žilo.

Práce v místě bydliště - dojíždět do zaměstnání max. 15-20 minut (změnou územního plánu lépe rozvrhnout místa pro bydlení, kancelářské a výrobní prostory).
Praha průjezdná - prodloužit trasy metra A,B,C o 2-3 další stanice (na každé konečné stanici postavit velkokapacitní parkoviště P&R) – současný počet parkovacích míst nedostačuje.
Park Miloše Formana - vytvořit v každé městské části náměstí, ve kterém by se občané setkávali. Praha potřebuje Park Miloše Formana – místo, kde se budou pořádat kulturní a společenské akce.

PETR HANNIG (Rozumní)
Jednotná modrá celopražská bezplatná zóna parkování pro trvale bydlící v Praze, z různých praktických důvodů (toto se rozpracuje do konkrétní pro Pražany a rezidenty jednotlivých čtvrtí tak, aby byli všichni spokojeni). Nyní se parkující auta vytlačují do okrajových čtvrtí a rezidenti např. v Bohnicích či Letňanech, ale i jinde nemají kde zaparkovat.

Městská policie se musí vrátit k účelu, kvůli kterému byla založena. Při pěších pochůzkách zajišťovat pořádek v hlavním městě a nebýt jenom šikanózním výběrčím pokut za parkování (když je v celé ulici na modré zóně volno a je třeba zastavit např. pro rychlý nákup). Městská policie by měla též zasahovat hlavně v zimě v MHD a vykazovat páchnoucí neplatící bezdomovce, kteří si z MHD dělají denní noclehárnu.

Kandiduji i na senátora na Praze 8, 18, Čakovicích, Ďáblicích, Dolních Chabrech a Březiněvsi. Protože je třeba skloubit celostátní legislativu s městskými vyhláškami. Nejdůležitějším aspektem je, aby město nesmělo přijímat migranty v rozporu se státní imigrační politikou. Nechci v Praze No Go zóny, což by postihlo hlavně občany v okrajových částech Prahy.

TOMÁŠ KRČMA (SPDV)
Jsem samozřejmě realistou, takže vzhledem k velikosti našeho hnutí se nemohu považovat za kandidáta na primátora. V každém případě máme na rozdíl od ostatních politických subjektů konkrétní a splnitelný program.

Zaprvé, rozvoj hromadné dopravy (metro D, tramvaje, trolejbusy). Zadruhé výstavbu záchytných parkovišť u železničních stanic v okolí Prahy. Zatřetí, personální obměnu a změnu statusu Institutu plánování a rozvoje, aby nebyl prodlouženou rukou stavební lobby.

PETR GÜNTHER (DSSS)
Za prvé bezpečnost v ulicích, dopravních prostředcích a na veřejných místech, za druhé chceme iniciovat legislativní omezení tzv. sdíleného ubytování a za třetí chceme bezbariérové přístupy na veřejných místech.

JIŘÍ WITZANY (Evropská koalice pro Prahu)
Jsme koalicí šesti stran, které se dokázaly dohodnou s cílem změnit chaotické a nekoncepční vládnutí na pražském magistrátu. Nabízíme proevropskou politickou alternativou s důrazem na kvalitu života, ochranu zeleně a památek v Praze, ale i na konzervativní hodnoty jako je vytváření lepších podmínek pro život rodin s dětmi v Praze. Připomínáme, že Praha bývala hlavním městem Svaté říše římské a může být skutečným srdcem Evropy i dnes.  Nejsme nijak spjati s dosavadním vedením radnice, ale zároveň nabízíme řadu zkušených komunálních politiků. Já sám jsem byl např. opozičním zastupitelem v éře panování Pavla Béma a dobře vím, co je třeba změnit z hlediska organizace, otevřenosti a efektivnějšího fungování magistrátu. Na tyto zkušenosti chci navázat jako primátor Prahy.

Budu-li zvolen, jako první změním systém chaotického projednávání a schvalování investičních akcí města, který nahrává korupci a partikulárním zájmům Totéž platí pro územní plán a jeho změny. Naším heslem jsou stabilní plány, přesná a přísná pravidla, zejména pro výstavbu v památkových územích a pro ochranu zeleně. V investiční oblasti je naším cílem zahájit výstavbu trasy metra D, výstavbu železniční rychlodráhy z centra Prahy na letiště, minimálně zdvojnásobit počet parkovacích míst P+R a mimo oblast dopravy např. revitalizovat areál Stromovky a holešovického Výstaviště a vybudovat moderní koncertní halu pro Prahu.