Rath usedne v zastupitelstvu, Drahoš a Čunek rovnou do Senátu

Jiří Drahoš ve svém obvodě zaujal
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Někdejší vlivný sociálnědemokratický politik David Rath uspěl v komunálních volbách v Hostivici u Prahy. V zastupitelstvu usedne jako jediný z uskupení Zdravá Hostivice, jehož byl lídrem. Bývalý středočeský hejtman nepravomocně odsouzený za korupci se ucházel o přízeň voličů také v senátních volbách na Litoměřicku. Do druhého kola ale nepostoupil.

Komunální volby v Hostivici vyhrálo uskupení HOme - Hostivice město s 29,51 procenta hlasů a šesti mandáty. Druzí jsou Středočeši2012.cz v čele se současným starostou Jaroslavem Kratochvílem, kteří získali 26,01 procenta hlasů a pět křesel. Rathova Zdravá Hostivice skončila na sedmém místě, svůj hlas jí odevzdalo 5,21 procenta voličů.

V hostivickém zastupitelstvu usedne kromě Ratha také bývalý poslanec a předseda hnutí Úsvit Marek Černoch, který se ucházel o hlasy voličů ze čtvrtého místa kandidátky ODS a jako jediný za tuto stranu byl zvolen. Za ANO jako jediný získal mandát lídr kandidátky Robert Změlík, olympijský vítěz v desetiboji z roku 1992. Naopak bývalý sociální demokrat a exministr školství Marcel Chládek, jenž byl dvojkou za Rathem, se do zastupitelstva neprobojoval. 

Do druhého kola senátních voleb ve volebním obvodu Praha 12 postoupili bývalý diplomat a letošní prezidentský kandidát Pavel Fischer (nezávislý) a bývalá ředitelka České inspekce životního prostředí Eva Tylová (Piráti). V Praze 8 usilují o Senát Wagenknecht (Piráti) a Dungl (TOP 09).

Opravdu husarský kousek

Radovat se rozhodně může kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Senátorem za Prahu 4 se šéf Akademie věd stal už v prvním volebním kole. Porazil mimo jiné dosavadní senátorku, vědkyni Evu Sykovou (dříve za ČSSD, nyní za ANO). Před šesti lety Syková porazila osm kandidátů a ve finále zvítězila nad tehdejším senátorem ODS Tomášem Töpferem se ziskem 52,50 procenta hlasů.

Drahoše podle výsledků po sečtení čtyř pětin okrsků v obvodu volilo zhruba 53 procent voličů. Bývalého předsedu Akademie věd do Senátu nominovalo hnutí STAN, měl také podporu KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09. Počátkem roku byl ve volbách hlavy státu nejvážnějším protikandidátem současného prezidenta Miloše Zemana.

Podobný "husarský kousek" se povedl ještě jednomu politikovi. V prvním kole byl totiž do Senátu zvolen také hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL), který místo v horní komoře obhajoval.

Klíčová slova: