Koalice s SPD je jediná možná. Končím v TOP 09, chci prosazovat náš program

 

Do komunálních voleb 2018 na Kladně jsme vstoupili jako součást koalice Kladeňáci. Voličům jsme nabídli konkrétní a aktuální témata s konkrétním řešením. Dostali jsme od voličů silný mandát, který svědčí o velké poptávce po urgentním řešení těchto závažných problémů. 

Volební výsledek v právě proběhlých komunálních volbách na Kladně však vytvořil těžkou situaci, kdy zvítězilo hnutí Volba pro Kladno, které prosazuje přesně opak našich priorit. Striktně jedinou možností, jak splnit to, co jsme našim voličům slíbili, bylo vytvoření povolební koalice s ODS, ANO a SPD. Ačkoliv pro nás byla tato koalice dříve nepředstavitelná, společným jednáním jsme došli k zásadní programové shodě ve většině priorit.

V tu chvíli jsme byli postaveni před těžkou volbu, jestli necháme dále vládnout městu dosavadní vedení a necháme ho dotáhnout do konce všechny projekty, kvůli jejichž zastavení jsme dostali překvapivě silný mandát nejenom my, ale například i ODS. Nebo vstoupíme do koalice, jejíž nejmenší, avšak rozhodující součástí je i SPD. Rozhodli jsme se pro splnění našeho programu a podpořili jsme vznik této koalice. 

Jsem si vědom, že uzavření spolupráce s SPD, byť na komunální úrovni a navíc v této velmi specifické situaci, je jednání, které vedení TOP 09 může považovat a také považuje za vybočení ze směru, kterým tato strana jde. Po domluvě s vedením TOP 09 ukončím svoje členství ve straně a nadále budu pokračovat v plnění volebního programu jako člen koalice Kladeňáci. 

-Petr Hašek-