Lyžařské areály investovaly desítky milionů. Jak jsou kde připraveni na sezonu?

Všichni milovníci lyžování už se brzy dočkají
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lyžařské areály ve Středočeském kraji investovaly během léta desítky milionů korun. Největší investice hlásí největší skiareál v kraji Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, dosáhly zhruba 70 milionů korun. Lyžovat se tady začne v sobotu 17. listopadu.

Areál Monínec nabídne v nadcházející zimní sezoně u dolní stanice lanovky zrekonstruovanou a rozšířenou budovu, kde bude umístěna pokladna skipasů a lyžařská škola. Součástí bude navíc i vylepšená herna, kde bude zajištěno i hlídání dětí.

Změny se dočkala také půjčovna lyžařského vybavení, která bude mít oproti loňské sezoně nového provozovatele. Bude k dispozici například automat na broušení hran lyží.

Bude i speciální technologie

V horní části areálu se vedle Hotelu Monínec otevře vedlejší budova hotelu s názvem Nová Javorka, poskytne ubytování až pro 54 lidí včetně hendikepovaných. V Javorce bude také konferenční místnost a zázemí pro horní lyžařskou půjčovnu a lyžařskou školu.

Školní skipark se v dolní části areálu přesune oproti předchozím sezonám na druhou stranu lanovky, díky čemuž bude pro výuku větší prostor. Bude vybavený jezdicím pásem a navazujícím vlekem poma.

Monínec má k dispozici speciální technologii, která dokáže vyrábět sníh při teplotě až do 35 stupňů Celsia. Technický sníh se skládá jen z vody a vzduchu, nepoužívají se žádné chemikálie. Speciální technologie umožňuje Monínci zahájit zimní sezonu dříve než jiné areály v republice.

Nové zasněžovací systémy

Zhruba čtyři miliony korun investoval také skiareál Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy. "Areál jsme nerozšiřovali, to jsme dělali loni. Ale kvůli loňskému rozšíření jsme zrekonstruovali a posílili zasněžovací systémy v naději, že ještě budou v této nadmořské výšce nějaké mrazy," potvrdil provozovatel Jan Zenkl.

Menší úpravy se dělaly také v Kvasejovicích na Příbramsku, kde byl v areálu dokončen druhý rybník, který slouží jako zdroj vody pro sněhová děla. "Čekáme, až začne pršet, protože ho nemáme napuštěný," řekl provozovatel Petr Kroužil. Rozšířena byla místní lyžařská škola, bude také více sortimentu v lyžařské půjčovně.