Neúspěšní uchazeči o Senát váhají, koho podpořit. Nwelati prý odpracoval příliš málo

Raduan Nwelati jel prý až příliš na populistické notě
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Ve středních Čechách řada neúspěšných uchazečů o Senát váhá, koho z finalistů podpořit před druhým kolem voleb. Nové senátory si v regionu vybírají lidé ve volebních obvodech Mladá Boleslav a Benešov. Může to hrát zásadní roli ve druhém kole, opravdu dají voliči na nějaká doporučení?

Na Mladoboleslavsku do druhého kola postoupili primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati z ODS a starosta Kosmonos Jiří Müller z ANO. Na Benešovsku svedou boj říčanští politici Zdeněk Hraba (STAN) a Jiří Kozák (ODS).

Müllerovi určitě ne

"Mám s tím strašný problém. V žádném případě nedám podporu panu Müllerovi z hnutí ANO a velmi zvažuji podporu panu Nwelatimu," řekla neúspěšná kandidátka za Piráty Daniela Weissová. Müller podle ní v kampani nebyl vůbec vidět a pro postup do druhého udělal ze všech kandidátů nejméně.

Problém však má Weissová i s podporou pro Nwelatiho, protože podle ní v kampani používal populistický slovník. "Pro druhé kolo zvolil mírnější hesla a nějaká shoda tam je, takže asi doporučím voličům, pokud půjdou k druhému kolu, aby zvážili podporu Nwelatimu, ale musím říct, že s tím mám fakt problém," dodala Weissová.

Je to těžká volba

"To je těžká volba a těžká otázka," vyjádřil se podobně písničkář Josef Nos (SPD). Další z neúspěšných uchazečů o Senát Ladislav Horák z ČSSD by v některých věcech upřednostňoval jednoho a v jiných zase druhého finalistu. Připomněl, že s Müllerem mají stejné bydliště. "Teoreticky bych měl držet palce spíš tomu z menšího města, ale to je velice teoretické," dodal.

Jan Borguľa kandidující za KDU-ČSL na Benešovsku podporuje před druhým kolem Kozáka, naopak sociální demokrat Petr Petržílek dává přednost Hrabovi. "Nepodpořím nikoho, poněkud bližší je mi nicméně pan Hraba," vysvětlil neúspěšný kandidát za KSČM Ivan Cinka. "Kandidáti postupující do druhého kola jsou kandidáti demokratičtí, což mne naplňuje nadějí, že Senát zůstane obrannou baštou proti populistům," uvedla na facebooku Terezie Radoměřská (TOP 09).

Nepodpoří nikoho

Kozák s Hrabou se utkali i v komunálních volbách, oba jsou říčanskými zastupiteli. Vítěz obecních voleb v Říčanech, uskupení Klidné město starosty a televizního moderátora Vladimíra Kořena, oznámil, že veřejně nepodpoří žádného ze senátorských kandidátů.

Podle Kořena jako místní uskupení nemá ambice vstupovat do politických soubojů na úrovni Parlamentu. "Oba kandidáti mají zcela jistě své lidské kvality i vynikající vzdělání, což je pro práci senátora dobrý předpoklad. Říčanská veřejnost dostatečně zná jejich názory a postoje, přičemž si každý volič může najít to své," uvedl Kořen, který vítá, že Říčany budou mít svého zástupce v horní komoře, ať dopadne rozhodnutí voličů jakkoli.