Hilšer se stal senátorem, porazil Michálka. Vyšlo to i Fischerovi, který chce být stále prezident

Marek Hilšer má co slavit
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Novým senátorem za Prahu 2 se stal bývalý prezidentský kandidát Marek Hilšer za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu (MHS). Ve druhém kole senátních voleb získal 79,75 procenta hlasů. Porazil dosavadního senátora Libora Michálka (za Piráty), který se ziskem 20,25 procenta v horní parlamentní komoře končí. Volební účast na Praze 2 činila 18,70 procenta.

Hilšer ve druhém kole dosáhl vůbec nejlepšího výsledku ze všech kandidátů. Podobně drtivě zvítězil i další neúspěšný prezidentský kandidát Pavel Fischer v Praze 12, pro kterého ve druhém kole senátních voleb hlasovalo 78,08 procenta voličů.

O senátorské křeslo se v obvodu Praha 2 letos ucházelo celkem devět kandidátů. V Senátu se chce Hilšer zaměřit na zdravotnictví, školství a problematiku Evropské unie. V prvním kole získal Hilšer 44,45 procenta hlasů. Michálkovi dalo hlas 15,57 procenta voličů. Účast činila před týdnem 43,47 procenta.

Novým senátorem za Prahu 8 se stal někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, v Mladé Boleslavi vyhrál Raduan Nwelati, senátorem za Benešovsko bude Zdeněk Hraba.

Dobrá zpráva pro zemi

"Jsem rád, že se ukázalo, že běžný občan v této zemi se může ještě prosadit bez toho, aby za ním stály nějaké finanční nebo lobbistické skupiny. Myslím, že to je dobrá zpráva pro tuto zemi," řekl nově zvolený senátor. Hilšer kandidoval sám za sebe bez podpory politické strany. Ohledně vstupu do senátního klubu zatím rozhodnut není, předem nicméně vyloučil kluby ODS, ANO a ČSSD.

V horní komoře by se chtěl Hilšer jakožto lékař zaměřit na zdravotnictví, kde vnímá problém nedostatku personálu. Dalšími oblastmi, na které se chce soustředit, je modernizace českého školství a problematika Evropské unie.

Podle poraženého senátora Michálka nahrávala protikandidátům Miloše Zemana v prezidentských volbách nálada ve společnosti a jejich soupeři tak neměli příliš šanci na úspěch. "Z výsledku radost nemám. Předpokládal jsem, že se podaří lépe vysvětlit potenciálním voličům, že je důležitá odvedená práce než nějaká image třeba bez konkrétních vizí. Výsledek je takový, že skutečně u bývalých prezidentských kandidátů bylo vítězství ve všech třech obvodech v zásadě drtivé." 

Věří, že se na Hrad dostane

Novým senátorem za Prahu 12 se stal někdejší diplomat a prezidentský kandidát Pavel Fischer, který se o místo v horní komoře ucházel jako nezávislý kandidát. V dnešním druhém kole senátních voleb porazil bývalou ředitelku České inspekce životního prostředí Evu Tylovou (za Piráty), ve druhém kole ho volilo 78,08 procenta voličů. Volební účast v jeho obvodu činila nadprůměrných 21,01 procenta.

Fischer zároveň potvrdil, že počítá s kandidaturou na prezidentské křeslo i v dalších volbách, které budou za necelých pět let. "Počítám s tím, že za čtyři roky bude ČR v jiném světle a bude mít možná úplně jinou agendu než dnes. Sám za sebe ale se chci připravit, aby voliči se mnou mohli počítat." Fischer ještě domluvený na vstupu do konkrétního senátního klubu není.

Klíčová slova: