ANO v Příbrami je připraveno vzdát se většiny v městské radě, trnem v oku jsou komunisté

Jindřich Vařeka se nijak netají loajalitou k Babišovi
Zobrazit fotogalerii (3)
 

V Příbrami je vítězné hnutí ANO připraveno vzdát se většiny v sedmičlenné městské radě a nabídnout čtyři křesla ostatním stranám. Podle starosty a lídra ANO Jindřicha Vařeky je cílem vyhnout se konfrontacím a vytvořit klidnou a rozumně se chovající politickou scénu. Na nabídku spolupráce zatím kývli komunisté a Příbramáci pro Příbram.

Účast KSČM v radě se však ostatním stranám nelíbí. TOP 09 podle lídra Václava Švendy navrhla, aby komunisté získali pouze přístup na jednání rady, ale nemohli hlasovat. "Je to tak nastaveno, že pořád jsou dveře otevřené pro kohokoliv, kdo se chce přidat," uvedl Vařeka. Taková možnost podle něj bude až do ustavujícího jednání zastupitelstva.

Ještě dvě volná křesla

ANO má v pětadvacetičlenném zastupitelstvu 12 křesel a stačilo by mu získat jednoho partnera. Vařeka prohlásil, že nechce tvořit žádné koalice a opozici násilně přehlasovávat. Je prý také proti jednotnému hlasování v rámci klubů či stran podle zákulisních dohod nebo stranických doktrín.

ANO požaduje křesla starosty, místostarosty pro ekonomiku a investice a místostarosty pro sociální záležitosti a školství. Další dvě místa v radě by podle Vařeky měli obsadit komunisté a Příbramáci pro Příbram, o zbylá dvě se ještě mohou přihlásit TOP 09, občanští demokraté nebo Piráti. Šance pro Příbram jako jediná nabídku ke spolupráci nedostala, protože se podle Vařeky proti ANO ostře vymezila. Pokud by žádná z oslovených stran o spolupráci neměla zájem, doplní volná křesla v radě hnutí ANO.

Nebudou moci hlasovat?

Účast TOP 09 v radě je podle Švendy stále reálná. "Záleží na dalších jednáních. Máme samozřejmě problém zasedat s komunisty," potvrdil. TOP 09 navrhla, aby KSČM nebyla v radě a informace a podíl na řízení města měli všichni. Zástupci KSČM a Šance by se tak jednání rady mohli účastnit, směli by vystupovat k jednotlivým bodům, ale nemohli by hlasovat.

Švenda řekl, že ANO si původně nárokovalo čtyři křesla v radě, což podle něj neodpovídalo výsledku voleb. Je rád, že situaci přehodnotilo. Pokud jde o model navržený vítězným hnutím, má kvůli odlišnostem v programech obavy, že se strany nevyhnou sporům. "Nicméně snažíme se k tomu přistupovat otevřeně a konstruktivně," dodal.

S komunisty nepůjdeme

"S komunisty v žádném případě do rady nepůjdeme," měl jasno lídr Pirátů Antonín Schejbal. Zastupitel za ODS Svatopluk Chrastina řekl, že "jeho" strana má také limity pro spolupráci s komunisty. Neví však, zda se týkají jen koalice nebo i jiných uspořádání. Poukázal na to, že už nyní ODS s komunisty zasedá v komisích, výborech a zastupitelstvu. Je tak podle něj otázkou, zda by společná účast ODS a KSČM v radě byla prohřeškem. "Na to mohou být různé názory. Pokud převládne názor, že bychom tam neměli být, tak ho budu akceptovat," dodal Chrastina.

Příbramskou radnici dosud řídila koalice ANO a TOP 09. ANO si proti minulým volbám o dva mandáty polepšilo. O jedno křeslo více než před čtyřmi roky získala druhá TOP 09, nyní jich má pět. Po dvou křeslech obsadili komunisté, občanští demokraté a Šance pro Příbram. Piráti mají jednoho zastupitele, stejně jako Příbramáci pro Příbram.

Klíčová slova:
ANO