Polib a jeď: Krátkodobé parkování ve městě má svá pravidla, vyznáte se v nich?

Vyznáte se v pražských pravidlech parkování?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vezete děti autem do školy, vyzvedáváte partnera na nádraží nebo vysazujete kolegyni u stanice MHD? Starosti často přicházejí s hledáním vhodného místa pro zastavení. Pro takové účely vznikla krátkodobá parkovací místa K+R, z anglického "Kiss and Ride", tedy "Polib a jeď". 

Smyslem těchto parkovacích míst bylo vytvořit bezpečné místo pro zastavení tam, kde je zvýšený pohyb lidí. "U škol především dětí, tak aby všichni věděli, kde mohou se zastavujícími vozidly počítat. Prostor je však vyhrazený pouze pro krátké zastavení, určené k nastoupení nebo vystoupení spolucestujících," vysvětluje Barbora Lišková z TSK Praha.

Lidé to často zneužívají

Parkovací místa K+R bývají označena nápisem na vozovce, na některých místech doplněná textem "K+R", a pomocí svislé modré dopravní značky s bílým polem s nápisem "K+R". Zpravidla jsou doplněny textem "MAX. 3 min" nebo "MAX. 5 min". A právě toto značení stanovuje, na jak dlouho můžeme na daném místě zastavit.

"Bohužel často se setkáváme s porušováním pravidel, tedy délky zastavení, a to zejména u škol. Kdy rodiče doprovází své děti do školy a parkovací místa blokují na výrazně delší dobu, než je povoleno. Blokují tak bezpečné vysazení dětí v blízkosti školy ostatním rodičům," upozorňuje Barbora Lišková.

Potřebujeme-li tedy více času, abychom doprovodili své dítě do školy nebo se rozloučili s přáteli, známými či rodinou u zastávky, musíme si najít klasické místo na parkování. K dlouhodobějšímu parkování nejsou vyhrazená místa K+R určena. Na to bychom neměli zapomínat.