Záhady a tajemství Čertova mostu. V dobříšském anglickém parku najdete opravdový unikát

Čertův most stojí za návštěvu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jsou místa, která už z dálky přitahují zvláštní pozornost. Atmosféra u Čertova mostu jako kdyby zchladila vzduch a vám se pomalu zatajil dech. Zajímavé místo leží v anglickém parku dobříšského zámku a dodnes vzbuzuje zasloužený obdiv. 

Rokokový zámek ve středočeské Dobříši je skvělou destinací na víkendový výlet. Naleznete zde spojení kulturního zážitku, ale také doteku přírody. Jak zámek, tak jeho rozsáhlý anglický a francouzský park v sobě skrývají mnoho zajímavých záhad, které zdravě vzbudí vaši zvědavost.

Muzeum Dobříše

Dnešní podoba zámku pochází z let 1745-1765, kdy Jindřich Pavel Mansfeld uskutečnil rokokovou přestavbu. Rod Colloredo-Mansfeldů v něm žil až do druhé světové války, než ho vyvlastnili nacisté. Dnes se v zámku nachází muzeum města Dobříše. Zámek i parky jsou přístupné veřejnosti včetně upravených francouzských zahrad a rustikálního anglického parku. Nejenom zámek má kolem sebe zvláštní auru. V blízkosti se nachází záhadná stavba, která je opředena mnoha legendami.

Čertův most

Za oranžérií pokračuje rozsáhlý anglický park. Vrcholem celého areálu je místo opředené pověstmi a samo je zdrojem zvláštní energie. Krátký výstup malou a nenápadnou lesní cestou vede k mostu, který je ukrytý mezi stromy. Působí jako z nebe spadlý, ale legendy hovoří spíše o pekle.

Pověst vypráví o příběhu ševce, kterému pomohl samotný ďábel, když přes rozvodněný potok skolil mohutný strom, jenž posloužil jako lávka. On tak mohl včas dodat zámecké paní opravené střevíce. Dnes v těchto místech žádný potok nenaleznete. Dostatek pozornosti si však získá samotná stavba z roku 1864.

Ta si své jméno získala nejen díky pověsti o čertovi a ševci, ale také díky materiálu, z kterého je zhotoven. Most dlouhý 36 metrů a široký 6 metrů byl postaven ze strusky, což je jinými slovy odpad, který vzniká ze zpracování železné rudy, který pochází z nedaleké Staré Huti. Povrch je tak černý a vzhledem k tomu, že je už opracovaný, získává zcela unikátní charakter. Na světě se pravděpodobně žádný takový most nenachází.

Tajemno kolem stavby je zcela pochopitelné, protože její opuštěnost mezi stromy a netypický materiál budí pozornost nejednoho výletníka. Buďte jím i vy!

Kosti, lebky a děsivá mystika. Zvláštní druh výzdoby straší lidi z celého světa. Více čtěte zde.