V Praze 8 to skřípe. Přemýšlí se, přemýšlí, ale stále se nic neděje

Snad městská část nemíří do pekel...
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Koalice TOP 09 a STAN se zatím nevyjádřila k nabídce Pirátů a hnutí Osmička žije na vytvoření koalice v Praze 8. Lídr Osmička žije Tomáš Němeček řekl, že strany vzkázaly, že potřebují více času na rozmyšlenou. Zvažované koalici by pro většinu v zastupitelstvu scházel jeden hlas. TOP 09 spolu se STAN stále jednají o více možných koalicích. Původně se k nabídce měly vyjádřit do pondělního odpoledne.

Podle Němečka vyšly ostatní dvě strany TOP 09 a STAN maximálně vstříc. Podle jejich nabídky mělo každé ze tří uskupení mít tři radní a TOP 09 a STAN by navíc obsadily místo předsedy dopravního výboru. Ke dnešní žádosti o další odklad se Němeček vyjádřil mírně kriticky. "Vzali jsme to na vědomí, nicméně připomínáme, že vyjednávání trvají už 14 dní, pan (Tomáš) Tatranský (lídr TOP 09 a STAN) už si vzal pět dní na rozmyšlenou a stále není rozmyšlen," uvedl.

Hledání zastupitele

Podle zvolené zastupitelky za STAN Hany Krausové stojí v cestě dohody fakt, že koalici by scházel jeden zastupitel. "V současné době jednáme o více variantách sestavení životaschopné koalice pro občany Prahy 8," uvedla. Němeček k tomu řekl, že v případě domluvy tří partnerů by se už většiny podařilo dosáhnout, ať už dohodou s klubem Zelených a lidovců, Patriotů pro Prahu 8, nebo tolerancí koalice ze strany ODS.

Pokud by koalice měla spolupracovat s Osmička sobě, která je složená ze Zelených a KDU-ČSL, neshodli by se podle Tatranského na rozvoji dopravy. "Pro nás je Strana zelených subjektem s programem, který s naším pohledem na rozvoj Prahy 8 bohužel příliš neladí, a to zejména v dopravní oblasti. Proto jsme si dnes vyžádali více času na rozmyšlenou." Zástupci volební koalice TOP 09 a STAN se navíc se Zelenými zvolenými na kandidátce Osmička sobě dosud nesetkali, pokud by s nimi měli spolupracovat, chtějí se s nimi nejprve setkat.

Odvolávám, co jsem slíbil

Po volbách ODS nabídla Pirátům a sdružení Osmička žije, že se při uzavření koalice vzdá míst v radě a chce předsedy kontrolního a finančního výboru a komise pro sociální oblast. Později však občanští demokraté nabídku stáhli. Vadilo jim to, že by v koalici mohl být dosavadní místostarosta Petr Vilgus (Zelení), což Němeček popřel.

Volby v Praze 8 vyhrála koalice ODS a Svobodných, v 45členném zastupitelstvu má devět mandátů. Na druhém místě skončili Piráti, dostali osm křesel. Třetí Osmička žije má rovněž osm zastupitelů. Čtvrté ANO získalo stejný počet křesel. Do zastupitelstva se dostala také koalice TOP 09 a STAN s šesti mandáty. Uskupení Osmička sobě a Patrioti pro Prahu 8 získala po třech zastupitelích.

Praha 8 zahrnuje Karlín, Kobylisy, Bohnice a Čimice a části Libně, Střížkova, Troje, Nového Města a Žižkova. Městská část má podle posledního sčítání více než 103 000 obyvatel. Pod tzv. velkou Prahu 8 pak spadají ještě Ďáblice, Dolní Chabry a Březiněves, pro které Praha 8 vykonává některé funkce, každá z nich má ale svou radnici.

Klíčová slova: