Útoky pacientů na záchranáře jsou stále častější. Létají na ně plivance i pěsti

Někdy k případům napadení dojde v opravdu velmi vypjatých situacích
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Středočeští záchranáři stále častěji čelí útokům pacientů. Nejčastějšími příčinami vzrůstající agresivity jsou alkohol a drogy. Zranění záchranářů většinou nejsou vážná, posádky případ často zvládnou samy a věc dál nehlásí. Přibývá ale také situací, kdy na záchranáře útočí i přátelé ošetřovaného.

Nahlášených případů napadení, kterými se zabývá policie, je ročně sice v řádu jednotek, celkově je útoků na záchranáře mnohonásobně více. "Mnohdy nedojde až k fyzickému napadení - pacient si vystačí s nevybíravým slovníkem a třeba pliváním," uvedla mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová.

Podle ní pokud na přímý útok dojde, jsou časté pěstní ataky, kopání a kousání. Mezi náročné patří například zásahy v hospodě mezi podnapilými.

Co je to za magory?

Podle záchranářů by situaci mohlo zlepšit zavedení vyšších trestů pro agresory, kteří nyní obvykle dostanou pokutu, někdy podmínečný trest. Změnit status záchranářů na veřejného činitele, jako mají policisté a hasiči, by podle nich zřejmě nepomohlo.

Slovní útoky také často míří na operátory linky 155. "Někdy se dá takové chování omluvit, neboť ne každý zvládne krizovou situaci, kdy se například zraní člen jeho rodiny. Ale daleko víc invektiv si operátoři vyslechnou od lidí, kupodivu dospělých, kteří volají a blokují linku 155 jen z důvodu jakéhosi ventilu, kdy ze sebe vysypou nepřeberné množství vulgarismů a zavěsí," dodala mluvčí.