Státní vyznamenání v podání Zemana: Z Hradu se šíří blbá nálada, snad to není strach z pomsty

Čeho se ještě z Hradu dočkáme?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Už za pár dní prezident republiky Miloš Zeman udělí státní vyznamenání více či méně veřejností akceptovaným osobnostem. Michal David, Alena Vitásková, Pavol Krúpa, Jana Lorenzová. To je jen pár jmen, která z hradního seznamu unikla. Přesto budí velkou kontroverzi. Jak se na to dívají naši politici, souhlasí, nebo by na místě Zemana volili jinak?

Zatímco s udělením státního vyznamenání například učitelce mateřské školy z Jívové na Olomoucku Darině Nešporové za záchranu života souhlasí zřejmě všichni, další jména budí přinejmenším rozpaky. Zpěvák Michal David je pak zřejmě asi tím nejmenším "zlem".

Třeba takový podnikatel Pavol Krúpa je úplně jiný level. Svého času dal 300 tisíc Zemanovcům, tedy straně, kde jsou obě šedé eminence Hradu, kancléř Vratislav Mynář a poradce Martin Nejedlý. A s prezidentem ho pojí i další, řekněme velmi blízké vztahy. Jeho minulost také není bezproblémová. Měl se mimo jiné účastnit i "nájezdů" na firmy, které byly v problémech, a úspěšně je "vycucnout". 

Ani jméno Aleny Vitáskové na seznamu oceněných není přijímáno s oslavnými chorály. Někdejší šéfka Energetického regulačního úřadu dříve stanula před soudem kvůli solárním elektrárnám, dostala 8,5 roku vězení, vrchní soud však trest zrušil. Kauzu bude dále zkoumat Nejvyšší soud. Vitásková má také "na krku" žalobu za zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Mirek Topolánek:
"Já ta vyznamenání nechtěl komentovat. Tak třeba Michala Davida jsem slyšel hrát skvělý jazz (s Pavlem J. Rybou, pro zájemce). Ale Best? Jak k tomu přijde chudák Rokytka, který by za prezidenta položil život..."

Nechuť se zapojit

A ještě jedna zajímavá poznámka - zatímco většina anket je mezi politiky vítána jako možnost vyjádřit svůj názor (za což jim samozřejmě děkujeme), tentokrát jsme žádné velké nadšení nevzbudili. O to více si vážíme těch, kteří se k nepříjemnému dotazu postavili čelem a odpověděli tak, jak to sami cítí.

Jako by se však z Hradu linula jakási pachuť mít s kdysi slavnostním aktem vůbec něco společného ať už v pozitivním slova smyslu, tak i v roli jakéhosi "kádrování". Respektujeme. Na druhou si myslíme, že umění vyjádřit se by měl politik ovládat na jakoukoli otázku. Zároveň věříme, že nejde o strach z odvety Hradu...

Anketní otázka: 
Souhlasíte se jmény osobností (které jsou již známé), kterým pan Zeman udělí státní vyznamenání? Pokud ne, ke komu máte výhrady a proč?

VÍT RAKUŠAN (STAN, poslanec)
Já osobně bych nedal státní vyznamenání paní Vitáskové a paní Lorencové. Našel bych mnoho výrazných osobností, které nemají tak silné vazby s Ruskem a jejichž zásluhy pro náš stát v době, kdy slavíme 100 let republiky, jsou větší. Stále mě trápí například pan Brady, nechápu, proč člověk šířící ve světě myšlenky jako hrdinství, odvaha, boj proti nacismu, to vyznamenání nakonec nedostal a nedostane.

Jiří Pospíšil (TOP 09):
"Přes přešlapy M. Zemana jsem původně chtěl jít na Hrad, protože kdy jindy ukázat národní soudržnost než při 100. výročí republiky. M. Zeman ale opět podlehl chuti po malicherných mstách a zneužívání role prezidenta, a proto ze solidarity s nepozvanými osobnostmi pozvání nevyužiji."

HELENA LANGŠÁDLOVÁ (TOP 09, poslankyně)
Nesouhlasím. Pavol Krúpa je velmi sporná osobnost. Michal David také není vhodnou osobností na státní vyznamenání, stejně tak Jana Lorencová, která šíří dezinformace.

MARTIN KUPKA (ODS, poslanec)
Pan prezident bohužel statečně pokračuje ve snižování váhy státních vyznamenání a ve snižování důstojnosti slavnostních aktů na Pražském hradě. Více to komentovat nechci.

JIŘÍ KOBZA (SPD, poslanec)
Jména, až na pár výjimek, neznám. Ale myslím, že udělování vyznamenání je plně v pravomoci pana prezidenta, a tak nevím, proč by s tím seznamem měl mít někdo lidský problém. To, že z toho někdo dělá politický problém, je jiný příběh. Já osobně s výběrem oceněných problém nemám.

PŘEMYSL MALIŠ (ANO, poslanec)
Obecně vnímám negativně, že se na seznamu vyskytují jména sym‎patizantů Miloše Zemana. Domnívám se, že by měly být jmenovány pouze osobnosti, co udělaly něco důležitého pro naši republiku a za jakékoliv politické konstalace. Určitě za nevhodného kandidáta považuji Krúpu, u paní Vitaskové také nevidím důvod.

JOSEF PÁTEK (ODS, starosta Čelákovic)
Nepřísluší mi hodnotit, koho pan prezident vyznamená. Je to jeho právo, které nemusí zdůvodňovat. Kdybych byl prezidentem, využil bych tohoto práva jinak, a to zejména s ohledem na letošní 100. výročí založení republiky.

PAVEL FISCHER (Senátor)
V poslední době unikla na veřejnost jména několika lidí, které se prezident rozhodl vyznamenat bez nominace. Patří mezi ně například Jana Lorencová, která je dnes proslulá šířením dezinformací na sociálních sítích, nebo Michal David, kterého není třeba představovat. Právem se můžeme ptát po prezidentově hodnotách nebo vkusu. Oproti tomu nemám (s výjimkou někdejšího zasloužilého umělce Karla Sýse) větší výhrady vůči osobnostem, které na státní vyznamenání navrhoval Parlament. Zaujal mne například návrh vyznamenat Štěpána Gavendu nebo Petra Bachracha.

STANISLAV GROSPIČ (KSČM, poslanec)
Nemám žádné zásadní výhrady ke jménům osobností, kterým má být uděleno státní vyznamenání.

PAVEL TELIČKA (europoslanec)
Musíme holt pár let vydržet, než se věci vrátí do normálu a institut udělování státních vyznamenání nebude  nástrojem osobních zájmů a politikaření pana prezidenta. Jednotlivá jména nebudu komentovat.

MARKÉTA ADAMOVÁ (TOP 09)
Mám výhrady především k udělení vyznamenání podnikateli Pavolovi Krúpovi. Je absurdní udělit mu vysoké státní vyznamenání, když jej největší bankovní autorita v ČR, tedy Česká národní banka, považuje za nedůvěryhodnou osobu a na řadu let mu zakázala investiční fond, který založil.

Klíčová slova: