Vánoce, Vánoce přicházejí: Cena cukru stále klesá, zareagují na to i obchodníci a zlevní?

Kostky jsou vrženy. Jak dopadne české cukrovarnictví?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cena cukru rok po zrušení výrobních kvót stále klesá. V době zrušení kvót se pohybovala kolem 500 euro (asi 12 500 korun) za tunu cukru, nyní je kolem 350 euro (8 750 korun) za tunu. Jak dlouho bude cukrová krize trvat, zatím není jasné. A odrazí se to na cenách v obchodech?

Oficiálně se nyní cena cukru pohybuje kolem 350 euro za tunu, reálná prodejní cena je ale okolo 300 euro za tunu. Kilogram cukru tak podle něj stojí zhruba 7,50 koruny. "To už neumožňuje zaplatit cukrovarům ani nějakou záchytnou minimální cenu," řekl výkonný ředitel Svazu pěstitelů cukrovky Čech Jan Křováček

Cukru je všude hodně

Nízkou cenu cukru potvrzuje také mluvčí cukrovaru Tereos TTD Jakub Hradiský. Podle něj měla vliv na cenu cukru vedle zrušení kvót také světová nadvýroba. "Spolu s celkovou nadvýrobou ve světě to vedlo k propadu cen až o 40 procent v porovnání s hodnotou před pádem kvót. Cukr se tak u nás nyní obchoduje za stejné ceny jako před 1989, což je přinejmenším bizarní, zohledníme-li nárůst cen všech vstupů nebo růst cen ostatních základních potravin," vysvětlil Hradiský.

Cena cukru podle Hradiského ovlivňuje, kolik je cukrovar schopný zaplatit za jedinou základní surovinu, a to cukrovou řepu. "Cena řepy ovlivňuje, kolik jí budou pěstitelé ochotní zasít a vypěstovat. A množství suroviny ovlivňuje naši výrobu. Takže v extrémním důsledku by cena mohla ovlivnit i objem naší výroby." Do této chvíle podle něj ale objem výroby cenou cukru narušený není.

Krize bude i příští rok

Hradiský se domnívá, že pokud bude cukr zlevňovat i nadále, nepřežije evropské cukrovarnictví jako celek. "Již nyní je cena pod výrobními náklady, všechny cukrovarnické společnosti tak začínají generovat ztrátu. Cena je dokonce tak nízká, že nevyhovuje ani třtinovému cukru, který se obecně vyrábí levněji než řepný," řekl.

Je tak možné, že některé méně konkurenceschopné společnosti v Evropě budou muset svou výrobu utlumovat. "Ale pevně věříme, že cukrovarnictví v České republice přežije a vyjde z této situace posíleno, například tím, že se mu podaří získat nové trhy v deficitních zemích, jako je Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a podobně," řekl Hradiský.

Svaz pěstitelů cukrovky Čech podle Křováčka očekává, že by cena cukru mohla na své dno narazit v polovině nebo koncem příštího roku. Do té doby bude zřejmě stále klesat. "Období krize může být i dvouleté, ale věříme, že v polovině příštího roku nebo koncem příštího roku se to zlomí a posune nahoru," řekl Křováček.

Přežije české cukrovarnictví?

Jestli cena cukru ohrozí existenci cukrovarů, bude podle Křováčka záležet na délce krize. Minimálně další rok podle něj ale společnosti vydrží. "Menší cukrovary určitě neskončí, protože jsou v českých rukách a nějaká dohoda s pěstiteli tam bude, třeba i na úkor zisku cukrovaru. Velké cukrovary, tam směr udává akcionář, tam si myslím, že nějaké riziko by bylo, ale jsou to veliké nadnárodní společnosti, které nebudou chtít jít z trhu a budou spolu bojovat," řekl Křováček.

Podle Hradiského by Tereos uvítal, kdyby byly opět zavedeny nějaké regulace ze strany Evropské unie. "Období kvót znamenalo jistotu a stabilitu, ale také nás hodně omezovalo ve výrobě. Liberální prostředí přináší velkou cenovou volatilitu, lepší roky se budou střídat s těmi horšími. Na druhou stranu máme možnost ukázat, co v nás je a že cukr umíme dělat dobře a za dobré ceny," řekl Hradiský. Jestli tedy tuzemské cukrovarnictví přežije, jasné není. Téměř jisté však je, že obchodníci zlevňovat nebudou, rozhodně ne před Vánoci. Byli by sami proti sobě.

Klíčová slova: