Dušičky vs. halloween. Krade nám západní svátek naše tradice?

Tradice nebo móda?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Svátek mrtvých nebo vzpomínka na zesnulé. Dušičky jsou čím dál častěji ve stínu halloweenu. Obchody se plní kýčovitými obrázky, dýně pomalu okupují naše domácnosti a člověk už zapomíná zapálit svíčku na hrobě svým příbuzným.

Víte, odkud vlastně halloween pochází? Řekli byste, že ze Spojených států amerických, ale pravda je schovaná na ostrově u Atlantického oceánu. Děti v Irsku se totiž na svátek Všech svatých oblékaly do strašidelných obleků a chodily od domu k domu s pořekadlem “Koledu, nebo vám něco provedu.”

Nakažlivost tohoto děsivě poetického svátku se roznesla i do většiny ostatních anglicky hovořících zemí a dnes už v poněkud komerčnější podobě zavítal i k nám. Od původní tradice je podoba svátku vzdálená na míle daleko. I tak se čím dál častěji před domy objevují vydlabané dýně se svíčkou uvnitř. Tzv. jack-o’-lantern je ale asi tak jediná věc, kterou mimo kýčovité komerční reklamy v obchodech potkáte.

Nezapomeňte na dušičky

Strašidelné převleky, televizní program plný amerických pohádek, reklamy v obchodech a nakonec ta obří dýně. V České republice se pomalu začíná zapomínat na svátek, který má v naší krajině o hodně hlubší tradici. Svátek zesnulých je spojen s podzimní návštěvou hřbitova, kde uctíme bližní, kteří už nejsou mezi námi.

2. listopadu se tak nerozsvítí svíčky ve vydlabaných dýních, ale na kamenných náhrobcích. Pokorná a pietní chvilka by měla lidské tempo zpomalit, aby člověk projevil úctu tváří v tvář smrti. Pro nedisciplinované návštěvníky hřbitova tak dušičky představují alespoň jeden den v roce, který je dokáže dotlačit za zesnulými členy rodiny.

I když to vypadá, že se halloween a dušičky perou o přízeň a bojují vedle sebe jako lidová tradice proti americké komerci, jsou si překvapivě bližší, než se zdá. Jejich historie má totiž stejné kořeny.

Staří Keltové

Úplný počátek obou svátku má svůj zárodek v keltské oslavě nového roku zvaný samhain. V noci z 31. října na 1. listopadu se Keltové domnívali, že neexistují rozdíly mezi světem živých a mrtvých. Živí ukazují svíčkami cesty mrtvým.

Keltové i Slované věřili, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými duchy. Irská podoba halloweenu je původnímu keltskému svátku samhain nejbližší. Slované následně v desátém století přijali svátek mrtvých, který spíše než oslavou byl pokornou vzpomínkou.

Ukradená tradice?

Svátek, to je i obchodní příležitost. Výroba suvenýrů, prodej sladkostí, masek a všelijakých výzdob mnohokrát překryje původní myšlenku. Halloween se dnes jeví jako svátek komerce a skromné dušičky vedle barevné dýně nepůsobí marketingově tak lákavě. U obou svátků jde však o stejnou myšlenku, která míří k zesnulým. Pod vrstvou reklamy je nutné najít ten pravý smysl svátku a pokusit se navrátit tradici, aniž by ji definitivně spolkla komerční dýně, která je v tom všem nakonec úplně nevinně.

Jak mělo vypadat pražské metro? Neuvěříte, co všechno se mělo v metropoli postavit. Více čtěte zde.