Další změna výsledků voleb: V Trnové u Prahy je všechno jinak

Co se v obci se známým zámkem změní?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Krajský soud v Praze změnil výsledky obecních voleb v Trnové v okrese Praha-západ. Místo volební jedničky sdružení Trnová společně Zdeňka Pekárka v zastupitelstvu usedne Veronika Vilímková, která se ucházela o hlasy voličů ze sedmého místa kandidátky konkurenčního uskupení Volba pro Trnovou.

Soud vyhověl stížnosti poukazující na to, že na Pekárkově kandidátce byli uvedeni lidé, kteří v době konání voleb neměli v obci trvalý pobyt. K hlasům pro tyto kandidáty by nemělo být přihlíženo, vyplývá z usnesení zveřejněného na úřední desce soudu.

Soud dospěl k závěru, že Pekárkovo křeslo patří Volbě pro Trnovou, která tak bude mít čtyři místo původních tří zastupitelů. Naopak sdružení Trnová společně se do zastupitelstva vůbec nedostane.

Neměl o tom tušení

Podobně soud rozhodl v případě bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, který se na základě stížnosti nestane zastupitelem Hostivice u Prahy. Část kandidátů jeho uskupení Zdravá Hostivice si do voleb nezařídila ve městě trvalý pobyt. Rath kvůli odebrání mandátu zvažuje podání ústavní stížnosti.

Krajský soud v Praze přijal 41 stížností na volby. Vyřešil jich zatím zhruba polovinu, přičemž většinu odmítl. Neuspěl například návrh na neplatnost voleb všech kandidátů v Čelákovicích u Prahy. Jako navrhovatel byl uveden člověk, který je na studijním pobytu v Polsku a o podání stížnosti vůbec nevěděl.

Co další obce?

Stejně dopadl spor o výsledek voleb v Pečkách na Kolínsku, kde byla kampaň sdružení Naše Pečky podle stížnosti v rozporu se zákonem o volbách. Výhrady se týkaly také příspěvků v místním zpravodaji. Soud ale dospěl k závěru, že jde o nepodložené domněnky. Důkazy postrádal i ve stížnosti na volby v Neratovicích na Mělnicku, která poukazovala na rozdíly v hlasování v některých okrscích.

Neuspěl ani požadavek o přepočtení preferenčních hlasů všech kandidátů v Milíně na Příbramsku. Navrhovatelka měla podezření na pochybení při sčítání, byť podle ní nemuselo jít o úmyslné zmanipulování.

Podle soudu však neuvedla žádné přesvědčivé indicie ani nepředložila důkazy, návrh proto odmítl. Podobně se postavil ke stížnosti na volby v Horušicích na Kutnohorsku, Doubku, Líbeznicích, Svojeticích a Měšicích u Prahy nebo Řisutech na Kladensku. Jako místně nepříslušné odmítl i dvě stížnosti na volby v městské části Praha 15.

Klíčová slova: