Český námořník hrdinou. Odhalil znečišťování oceánu a teď ho čeká tučná odměna

Odpad v oceánu se musí trestat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

I země bez moře má svého námořníka. Jaroslav Hornof se nebál odhalit, jak německá společnost MST vypouští do oceánu nebezpečný odpad. Natočil video, ohlásil vše patřičným úřadům a teď může získat až 20 milionů korun.

Oceán se postupně stává obrovskou lidskou skládkou. Tvoří se ostrovy z plastů a některé rejdařské společnosti dokonce zcela řízeně vypouští nebezpečný odpad do oceánu. Že se tak opravdu děje, je dnes zaznamenané na video, a to díky českému námořnímu důstojníkovi Jaroslavu Hornofovi. Ten si brzy všimnul, že na lodi německé společnosti MST není něco v pořádku. Nemohl se s tím smířit, a tak začal jednat.

Odvaha pro dobrou věc

Jaroslav Hornof se o chystané akci dozvěděl deset dní před tím, než k ní došlo. Vyjádřil veřejně svůj nesouhlas nadřízenému, který reagoval s tím, že tak to dělá už třicet let. Když nakonec doopravdy došlo k vypouštění odpadu, Jaroslav Hornof neváhal a vše natočil na svůj iPad. Uprostřed oceánu se tak postavil svým nadřízeným. Záznam ukázal kapitánovi, který ho ujistil, že jde o čistou vodu a nic zvláštního se neděje.

Přirozeně přišel strach. Svým činem a aktivitou prosadit svůj nesouhlas uvedl zbytek posádky do rizika, že přijdou o povolání. Na širém oceánu vlastnil natočený materiál, který by mohl ze dne na den zapříčinit vyhazov kolem stovky námořníků, včetně nadřízeného, který pro společnosti pracoval třicet let. Hornof se ale nezalekl.

Americké soudy

Český námořník předal video firmě, pro kterou pracoval. Nechtěl celý případ tahat po soudech a jen inicioval, aby se tento přečin vyšetřil a on nemusel být na jedné palubě se svým nadřízeným. Události však nabraly nečekané tempo. Firma reagovala vnitřním auditem. Na loď se dostavila nová posádka a strojovna se začala dávat postupně dohromady. Vše se zdálo být vyřešené, ale opak byl pravdou. V Americe se spustilo hlavní vyšetřování.

Okolo stovky námořníků dostalo vyhazov a přitom se v celé kauze provinili jen tím, že byli na nesprávné lodi. Zlost pak přirozeně mířila vůči Jaroslavovi Hornofovi. Tomu se společně s dalšími obrátil svět vzhůru nohama. Rok se údajně nemůže ucházet o zaměstnání na moři. Díky tomu, že přišel o potenciální výdělek a zároveň se odvážně postavil velké společnosti, americký soud navrhl, aby byl finančně odměněn. Částka se může vyšplhat až ke dvaceti milionům korun. Jaroslav Hornof se tak stal cenným whistleblowerem, tedy člověkem, který poukazuje na nezákonnou činnost.

Odměna a vyhazov

Námořní důstojník na obchodních lodích Jaroslav Hornof se zachoval tak, jak by se měl zachovat každý. Smutné je jen to, že firma zodpovědná za nezákonnou činnost zaplatí pokutu, ale stovka nevinných mužů přišla o práci, protože uposlechli příkaz nadřízeného. Je však dobře, že jsou odměňováni lidi za svoji statečnost postavit se zlu, které je na první pohled neporazitelné.

Práce je více než nezaměstnaných. Chybí však nejen dělníci či učitelé, můžou za to nízké platy? Více čtěte zde.