Život se slavným člověkem může být peklo. Tito lidé by mohli vyprávět

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Mnozí z nás si možná říkají, jaké to je žít vedle slavného člověka. Upřímně řečeno, někdy to může být pěkně složité. Podívejte se s námi na několik případů, kdy si partneři slavných lidí procházeli takřka peklem.

Elizabeth Westová

Salman Rushdie, britský spisovatel s indickými kořeny, prožil dozajista pestrý život. Byl obdivovaným spisovatelem, z něhož se stal spisovatel, kterého se miliony lidí pokoušely zavraždit. Poté, co Rushdie vydal román Satanské verše, vyhlásil ajatolláh Chomejní fatvu – a extremističtí islamisté měli jediný cíl. Zabít Rushdieho a každého, kdo se stará o propagaci údajně dehonestujícího románu. V České republice vyšly Satanské verše nejdříve v nepřesném překladu, před několika lety pak vyšly v novém překladu, avšak kdo román přeložil, to se čtenáři dozvědět nemohli. Důvod je zřejmý – obava z případných postihů je pořád ještě aktuální. A nelze se divit – kvůli Satanským veršům byl ubodán japonský překladatel a italský byl vážně zraněn.

Rushdie žil několik dlouhých let pod policejní ochranou. V té době poznal svou budoucí manželku Elizabeth Westovou. Ta musela nejdříve léta snášet neustálou policejní ochranu, aby se nakonec dočkala rozvodu. Salman Rushdie potkal indickou herečku Padmu Lakšmí, kvůli které Westovou opustil. I s Padmou Lakšmí se však Rushdie brzy rozvedl.

Gwyn Conger Steinbecková

Amerického romanopisce a držitele Nobelovy ceny za literaturu Johna Steinbecka asi není třeba dlouze představovat. Autor, o němž se učí ve škole, je známý po celém světě. Nedávno však ve Spojených státech vyšla kniha My Life with John Steinbeck od romanopiscovy bývalé manželky. Manželství rozhodně nebylo procházkou růžovým sadem. Autor Hroznů hněvu byl dominantní, jeho žena se přirovnávala k otrokyni. Spisovatel byl ženatý hned třikrát.

Katherine DeMille

V roce 1937 si Katherine DeMille vzala o čtyři roky mladšího Anthonyho Quinna. Se slavným hercem to neměla jednoducé. Quinn měl celou řadu milenek a příležitostných známostí – do postele se mu dostaly třeba Marlene Dietrichová nebo Ingrid Bergmanová. S Katherine měl hned pět dětí a ani zde nebylo vše zrovna nejšťastnější. První syn, který se manželům narodil v roce 1939, se totiž utopil v zahradním jezírku. Anthonyho věčné zálety snášela Katherine až do doby, kdy Anthony přivedl na svět dvě děti s italskou kostýmní výtvarnicí Jolandou Addolori. Tu si vzal za ženu poté, co se rozvedl s Katherine.

Zelda Fitzgeraldová

Slavný americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald se dožil pouhých čtyřiačtyřiceti let. Předtím však stačil napsat hned několik děl, které by bylo s odstupem času možné označit za nesmrtelné. Především román Velký Gatsby, ale i jeho další knihy jsou dodnes vydávány, ceněny a co je nejdůležitější – čteny. Dlouhou dobu bojoval spisovatel s alkoholismem. A taky s manželkou. Zelda Fitzgeradová byla svého času vnímána víceméně pouze jako manželka toho slavného spisovatele. Až po čase se ukázalo, že byla sama velmi talentovanou spisovatelkou.

Žila však ve stínu manžela. A manželství rozhodně nebylo šťastné. Fitzgerald několikrát použil situace z manželského soužití k vlastní literární tvorbě, Zelda naopak trpěla tím, že vždycky hrála pouze "druhé housle". V sedmadvaceti letech si usmyslela, že se stane primabalerínou, a cvičila téměř do úmoru. A v roce 1930 byla Zelda převezena do sanatoria, kde jí diagnostikovali schizofrenii. V roce 1948 zemřela – v nemocnici, kde přebývala, vypukl požár.