Dokonáno jest: Starostkou Prahy 2 se již počtvrté stala Jana Černochová

 

Starostkou Prahy 2 se dnes už počtvrté stala Jana Černochová (ODS). Na ustavujícím jednání zastupitelstva pro ni hlasovalo 21 z 35 přítomných zastupitelů. V Praze 2 vyhráli volby občanští demokraté, v 35členném zastupitelstvu mají 13 mandátů.

Koalici tam ODS utvořila s TOP 09, Občany za spokojené bydlení (OSB) a ANO, která má v zastupitelstvu většinu 21 hlasů; zastupitel Martin Víšek zvolený za TOP 09 koaliční smlouvu nakonec nepodepsal. Zastupitelé zvolili také dalších osm členů rady městské části.

"Budu se snažit, aby zastupitelstvo fungovalo normálně, často jde o věci, na kterých musí panovat shoda. Ráda bych, aby se nálada v zastupitelstvu vrátila do doby, kdy podaná ruka platila a nebylo plno osobních útoků a animozit. Dovolte, abych si toto předsevzala, že takto na vás budu působit," řekla Černochová.

Piráti proti ANO

Černochovou nominoval zastupitelský klub ODS. Proti ní nominovali Piráti. Kandidát Víšek (bezp., zvolen za TOP 09) řekl, že nepodepsal koaliční smlouvu kvůli tomu, že ODS přišla při povolebních vyjednáváních s návrhem, aby součástí koalice bylo ANO.

V tajné volbě bylo vydáno 35 hlasovacích lístků, 21 hlasů dostala Černochová, Víšek jich obdržel 11 a tři volební hlasy byly odevzdány prázdné. Zastupitelé zvolili pět uvolněných místostarostů, kteří budou mít práci v radě jako hlavní zaměstnání.

Těmi se stali Jan Korseska (ODS), kterému dalo hlas 24 zastupitelů, a Václav Vondrášek (ODS) s 21 hlasy. Stejný počet hlasů dostali Michal Grundler (TOP 09) a Jaroslav Šolc (OSB). Pro Jana Koláře (ANO) hlasovalo 27 z přítomných zastupitelů. Na pozici neuvolněné místostarostky byla zvolena Alexandra Udženija (ODS), která dostala 21 hlasů a bude se starat o sociální oblast. Radními městské části byli ještě zvoleni Renáta Kašická (ANO) a Michal Zuna (TOP 09). Kašická dostala 28 hlasů a Zuna 21 hlasů.

Nejvíc křesel má ODS

Nejvíc křesel, 13, má v zastupitelstvu ODS. TOP 09 má čtyři mandáty. Oproti minulému volebnímu období jsou ve vedení radnice nově zástupci ANO, které má v zastupitelstvu tři křesla. Občané za spokojené bydlení mají dva zastupitele. V minulém volebním období vládly v Praze 2 ODS, TOP 09 a OSB. K nim se tentokrát přidají tři zástupci ANO.

Praha 2 zahrnuje velký díl centra hlavního města, jsou v ní části Nového Města, Královských Vinohrad a Nuslí a také Vyšehrad. Současné hranice druhé městské části byly stanoveny v roce 1960. Praha 2 má rozlohu 418 hektarů a žije tam téměř 50 000 obyvatel.

Klíčová slova: