Kam vyrazit? Praha si na konci týdne připomene válečné veterány a konec války

Oslavy tradičně vyvrcholí na Vítkově
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Piety, bohoslužby i veřejná shromáždění připomenou na konci příštího týdne v Praze Den válečných veteránů a 100. výročí od konce první světové války. Hlavní akcí bude, jako každoročně, slavnostní vojenský nástup na Vítkově. Praha 2 také uspořádá na náměstí Míru Den válečných veteránů.

Den válečných veteránů se tradičně slaví 11. listopadu, tedy v den, kdy v roce 1918 bylo podepsáno příměří na západní frontě. Postupem času se oslavy konce konfliktu, který si vyžádal miliony obětí a mnoho dalších doživotně poznamenal, přeměnily v připomínku válečných veteránů. Jejich symbolem se stal květ vlčího máku, kteří si lidé připevňují na oblečení. V České republice se připomíná od roku 2001.

Vyvrcholení na Vítkově

Vyvrcholením oslav bude každoroční slavnostní nástup na Čestném dvoře Národního památníku na Vítkově, který se bude konat v neděli od 11:00. Zúčastní se ho ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), náčelník generálního štábu Aleš Opata a další významní politici a představitelé veřejného života. U památníku budou položeny věnce a ministr následně udělí vyznamenání válečným veteránům, současným vojákům nebo civilistům.

Už ve čtvrtek se uskuteční v Rudolfinu slavnostní koncert Ústřední hudby AČR, na kterém vystoupí i operní zpěvačka Lucie Silkenová, zpěvák Vlasta Horváth, Boni Pueri, Kühnův dětský sbor a Dětský pěvecký sbor Mariella.

Armáda předvede techniku

Za válečné veterány se budou v Praze také konat bohoslužby. V pátek ji bude hostit vojenský kostel sv. Jana Nepomuckého na Hradčanech, zazní během ní i modlitba za padlé a zemřelé a modlitba za mír. Další se uskuteční v kostele sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí, chystá ji československá husitská církev.

Z městských částí chystá připomínku Praha 2. V pátek uspořádá na náměstí Míru Den válečných veteránů, zúčastní se ho i armáda, která předvede svou techniku a výzbroj. Vystoupí také vojenská hudba. Praha 2 umístila ve čtvrtek ve vestibulu radnice pamětní knihu. "Očekáváme, že lidé budou do této pamětní knihy psát vzkazy našim vojákům na zahraničních misích, které jim pak budou předány," uvedla starostka městské části Jana Černochová (ODS). Lidé se do ní budou moct podepsat i v pátek na náměstí. Před kostelem sv. Ludmily bude také umístěno 30 křížů na památku vojáků, kteří padli v novodobých misích, a to včetně čtyř letošních obětí.

Klíčová slova: