Jakou zvolit navigaci do auta a kam ji správně umístit, abyste nedostali pokutu?

Držák má správné parametry
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tradiční GPS navigace je pro motoristy dnes už téměř nutností. Nejenže vás spolehlivě navede do cíle, ale také vám pomůže se "vymotat" z center velkých měst plných jednosměrek. Navigace se pohybují ve velkém cenovém rozpětí podle funkcí a služeb, které nabízejí. Jakou tedy vybrat a kam ji pak umístit?

Výhodou navigací oproti chytrému telefonu je především nulová spotřeba mobilních dat (na offline navigace v telefonu není vždy spolehnutí), výdrž baterie a kvalitnější příjem údajů z navigačních družic. Pokud telefon používáte, asi dobře víte, o čem je řeč. Komu se ještě nikdy nestalo, že by mu navigace prostě přestala fungovat nebo "klekla", může mluvit o velkém štěstí. 

Specializované přístroje pro navigaci

GPS navigace, které jsou běžně dostupné v obchodech, se dělí do dvou základních kategorií – automobilové a turistické. Tyto dvě třídy se pak prolínají v různých systémech pro motocykly (kde jde povětšinou o klasickou automobilovou navigaci, ovšem ve vodotěsném provedení a s displejem uzpůsobeným ovládání v rukavicích), a navigacích pro cyklisty (obdoba navigace motocyklové, která ale vychází z navigace pro pěší trasy).

Nejdůležitějším faktorem však jsou samostatné mapové podklady a možnost jejich aktualizace. Máloco dokáže cestu znepříjemnit tak, jako když vás navigace svede z již rok dostavěné dálnice na klikatící se okresky, protože nemá o její existenci tušení. Některé firmy nabízejí aktualizace zdarma, jiné zdarma na určitou dobu od nákupu, u jiných si je můžete za příplatek dokoupit nebo již obsahují v ceně doživotní aktualizace mapových podkladů.

U dalších si pak musíte vždy koupit nový balíček map zvlášť. Doporučujeme navigace s alespoň nějakou formou bezplatné aktualizace map po určité období, protože za neustálý update map dáte často nakonec více peněz než za samotný přístroj.

"Mobilní" alternativa

V poslední době jsou čím dál populárnější navigační aplikace pro chytré telefony. Aplikace jsou většinou levnější a smíříte-li se s některými omezeními, možná vám bude stačit i některá ze zdarma dostupných – například Waze či navigace skrze mapy Google.

Ne všechny ale fungují bez připojení k internetu, což je třeba zohlednit zejména při cestách do zahraničí. U aplikací zdarma si rovněž ověřte, zdali obsahují i hlasovou navigaci a pomocníka jízdy v pruzích. Slabinou je také nutnost dobíjení, možné přehřívání mobilního telefonu (který není stavěn na dlouhodobé fungování s rozsvíceným displejem) a horší příjem GPS signálu.

Pokud vám i tak vyhovuje navigace ve vašem smartphonu, je nutné řešit i praktické umístění. Pořiďte si proto vhodný kvalitní držák na mobilní telefon, který vám zajistí dobrý výhled na zobrazované mapy, a telefon bude zároveň na dosah ruky.

Dále nezapomeňte na nabíječku do zapalovače, která udrží váš telefon celou jízdu při životě. Doporučujeme zakoupit nabíječku s rozdvojkou, která umožní dobíjení dvou či více zařízení zároveň. Věřte, že při dlouhých cestách ji ocení i spolucestující, kteří budou mít možnost si také telefon dobít.

Kam správně navigaci umístit?

Naprostá většina řidičů má GPS navigaci přichycenou na čelním skle. Policejní hlídka jim však kvůli tomu může znepříjemnit život. Navigace, stejně jako cokoli jiného, totiž nesmí bránit ve výhledu
z automobilu. Pokud si ji tedy umístíte do zorného pole, porušujete zákon. Přestože policie bývá
v tomto směru hodně mírná, nevhodné umístění přístroje může znamenat až dva tisíce korun pokuty, stejně jako například voňavé stromečky na zrcátku řidiče.

Jak však specifikovat zorné pole řidiče? To je různé a závislé na typu vozu, výšce řidiče a nastavení jeho sedadla. Nedá se říci, že zorné pole řidiče je celé čelní sklo. U mnoha automobilů je spodní část prosklení, přes níž je vidět přední kapota, naprosto opticky nevyužívána a nejde tak o zorné pole řidiče.

Další možností je umístit navigaci na místo, které není stírané od stěračů a v případě horšího počasí také nejde o zorné pole. Jsou také řidiči, kteří si navigaci upevňují na boční okénko.  Nezapomínejte ale, že i toto prosklení může být součástí zorného pole.

Co dál?

Nemusíte se bát, že výběrem a nákupem správné navigace nebo potřebných komponentů pro držení a nabíjení mobilního telefonu strávíte celý den.

Vše se dá pořídit snadno a bez zbytečných komplikací. A ještě jedna věc. Před dovolenou také doporučujeme nechat vůz zkontrolovat v autoservisu nebo si sjednat asistenci pro případ poruchy. Až se cokoli přihodí, bude příliš pozdě na to litovat.

Klíčová slova: