V Jesenici probíhá boj o moc. Převrat v místní ODS, jde zřejmě o miliardové zakázky

V Jesenici u Prahy se dějí věci, zřejmě jde, jako většinou, o peníze
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Letošní komunální volby přinesly různé úkazy. Nesmířlivá ODS bude vládnout jak s ANO, tak třeba i s SPD. Žádná strana to nemá snadné, ale převrat těsně po volbách je rarita. V Jesenici u Prahy se však přesto odehrává.

Jesenice u Prahy je městečkem, kde to v posledních letech hodně žije. Nejde zdaleka jen o mohutnou výstavbu nových domů, komunikací či růst počtu obyvatel, ale i o věci, které obyčejný člověk vlastně ani moc nevnímá. Politické boje už se zde vedou dlouho a kdo si myslel, že jsou s výměnou starosty Zdeňka Pánka u konce, spetl se. Byť to poslední čtyři roky vypadalo, že zavládl klid a mír.  

Po komunálních volbách v roce 2014 se v Jesenici utvořila poměrně široká koalice, kde hlavní roli hrály ANO a ODS s tím, že hnutí mělo i starostku v podobě Radky Vladykové. O tom samém se dalo uvažovat i letos, byť volby vyhrálo hnutí STAN (7 mandátů). Druhé ANO (6 mandátů) a třetí ODS (5 mandátů) by však daly dohromady většinu. Čtvrtý Rozumný rozvoj - TOP 09 totiž bral jen 2 mandáty a Zelená pro Jesenici jeden. 

Převrat aneb odvolání v nepřítomnosti a nová rada

Jenomže žádná dohoda se zatím nekoná. Jen pár týdnů po volbách totiž ve funkci skončila dosavadní šéfka jesenické ODS Zdeňka Pašková a s ní byla převolena i celá rada. Malér. Jak je to možné? Vlastně docela snadno. Paní Pašková svolala sněm, na který nedorazila. Měla ho prý pár hodin před začátkem zrušit, na což ale někteří členové místní ODS neslyšeli. Postavili se proti Paškové, ale třeba i místostarostovi Zápotockému, a odmítli pokračování plánované koalice s ANO. 

S výsledky voleb v Jesenici možná ještě zahýbe soud. Neúspěšný kandidát za ODS Radan Miksa se totiž ohradil proti tomu, že Martin Kuruc (také ODS) získal více preferenčních hlasů. Případ se bude projednávat pod číslem 54 A 140/2018 ve čtvrtek.

Vůdcem této skupiny můžeme nazvat Martina Langa, který byl podporován dalšími členy jesenické ODS. Podle nich bylo lepší spojit se s hnutím STAN a Rozumným rozvojem - TOP 09. Dohromady by tyto subjekty daly pohodlnou většinu. Po svrhnutí paní Paškové a celé rady v jejich nepřítomnosti se stal předsedou organizace Martin Lang, následně byli zvoleni i noví členové rady. Ta je nyní ve složení Martin Lang, Martin Kuruc, Michal Urbánek, Alex Asgari a Jan Klusáček. 

Nutno ale také říct, že ani zmíněná Zdeňka Pašková nebyla zdaleka dokonalou předsedkyní. Mnohá zasedání sněmu se oficiálně nekonala, protože netrvala na sepsání plnohodnotného zápisu. Což se v konečném důsledku stalo osudné nejen jí, ale vlastně celému minulému vedení jesenické ODS. Jak se říká, za hloupost se platí. Je ale cena adekvátní?

Starosta, který nezná město?

Můžeme se bavit, jestli je výše uvedené morálně v pořádku. Z pohledu zákona však nic porušeno nebylo. Ovšem jsou tu další věci, které si zaslouží pozornost. Jde třeba o jméno Martina Kuruce, který by měl podle našich informací velký zájem stát se starostou. Přesto, že v Jesenici žije jen několik měsíců a do místní ODS vstoupil až v červenci 2018. Nikdy pro Jesenici nepracoval, nebyl členem spolků, neúčastnil se veřejného života. 

Máme tu i další zajímavá spojení, další nitky vedoucí do dalších obcí, na oblastní sdružení ODS i STAN. A dokonce, což je zřejmě nezajímavější a může to být vlastně ve finále důvodem, proč se toto všechno děje, na byznys kolem plánované Vestecké spojky. Tam půjde o miliardy a bude určitě hodně zajímavé sledovat, která jména se budou dělit o zakázky a kdo jaké pozemky vlastní či o ně usiluje. 

Mimochodem, ani nový předseda jesenické ODS Martin Lang není bez zajímavých vazeb. Členem oblastní rady ODS je totiž jistý Petr Lang. Stejné příjmení není náhoda, jsou příbuzní. A přehlédnout by se neměla ani skutečnost, že kdyby v Jesenici ODS z jakéhokoli důvodu před volbami nedala dohromady kandidátku, sestavovala by ji právě oblastní rada. A to opravdu hrozilo.

Je to celé účelovka?

Asi nikoho nepřekvapí, že v tom hrál roli zmíněný Martin Kuruc. ODS si totiž dávno před volbami odhlasovala, že nebude přijímat nové členy. Chtěli tak zamezit účelovým vstupům do strany jen kvůli ovlivnění voleb. Jak je tedy možné, že Kuruc se stal členem ODS až v červenci 2018? Není to náhodou v rozporu s tím, co se dříve rozhodlo?

Tady prý hodně pomohl Martin Lang. Kuruce měl protlačit s tím, že pokud se tak nestane, vytáhne na světlo výše uvedené "neexistující" sněmy pořádané paní Paškovou, což by byl pořádný průšvih. Kandidátku v Jesenici by pak stavěla právě oblastní rada ODS a kdo ví, jaká jména by se na ní nakonec objevila. Pašková a spol. tak zvolili zřejmě menší zlo a kývli na přijetí Kuruce.

ODS tohle nepomáhá
Nejsme v roli soudců a prohlášení nové rady jesenické ODS, které říká, že koalice se STAN a Rozumným rozvojem - TOP 09 bude lepší ku prospěchu města, může být pravdivé. Nehodnotíme ani to, jak se ODS zachovala například v Kladně (spojení s SPD) či v Brně (vyšachování vítěze voleb i přes údajnou předešlou dohodu).

Ovšem je třeba uvažovat nad tím, zda celostátní vedení ODS vidí, co se v Jesenici děje. Jestli to přehlížejí úmyslně, nebo s tím raději nechtějí mít nic společného? Nebo stále mají víru v to, že se lidé mezi sebou dokáží domluvit? V každém případě podobná extempóre straně, která stále bojuje o důvěru po skandálech nejen pana Nečase, nic ze zmíněného nepomáhá.