Karel Gott v naprostém propadáku a masakr na Balkáně: Co nás čeká v příštích týdnech?

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tak jako každý měsíc jsme pro vás i na listopad připravili výběr toho nejlepšího, na co můžete vyrazit do kin, co si přečíst, co si poslechnout. Vánoce už jsou pomalu za dveřmi, a tak se nám do kin dostává hned několik nových pohádek. A v jedné z nich dokonce Karel Gott.

Grinch

Příběh o zelené příšeře, která nesnáší Vánoce a kterou skvěle zahrál Jim Carrey, zná dnes téměř každý a s Vánocemi se lidem spojuje asi stejně automaticky jako třeba Láska nebeská. Zítra jde do kin animovaná verze této pohádky.

Když draka bolí hlava

Premiérou už si prošla nová pohádka režiséra Dušana Rapoše, jež láká mimochodem na jméno slavného zpěváka Karla Gotta. První recenze a ohlasy sice vůbec nejsou příznivé, dá se však očekávat, že i přesto si do kinosálů najdou cestu mnozí diváci.

Balkánský masakr paintballovou pistolí

Že jste ten název už někde slyšeli? Ano, Balkánský masakr paintballovou pistolí, žánrově rozkročený mezi komedii, thriller a horor, naráží na masakr z Texasu. Režisér Ivan-Goran Vitez představí patrně dost neobvyklý snímek, o kterém si předem jen stěží něco myslet. Premiéra rovněž zítra.

Sylvie Richterová: Slyšet obrazy

Sylvie Richterová je významnou českou prozaičkou, básnířkou, ale i esejistkou a literární vědkyní. Její nejnovější básnická sbírka nese název Slyšet obrazy a spisovatelka, jež žije střídavě v České republice a v Itálii, v ní nashromáždila své dojmy a postřehy z galerií a z dalších setkání s výtvarným uměním. Jako je pestrý výběr autorů, na jejichž díla se Richterová v básních zaměřuje (najdeme zde streetartového umělce Banksyho, ale i Fridu Kahlo, Caravaggia nebo Evu Fukovou), jsou pestré i způsoby toho, jak se obrazy v básních objevují. Někdy jde takřka o ekfrázi (ovšem nikoliv výlučně!), jindy se Richterová uchyluje k "vyrovnanému" dialogu, jejž slova s obrazy vedou. V předchozích letech a v mnoha předchozích knihách přesvědčovala nás Sylvie Richterová o tom, že jí není zapovězená takřka žádná slovesná forma. Sbírka Slyšet obrazy je potom dalším důkazem jejího mistrovství nalézat pro jazyk nové a nové možnosti.

Čertí brko

Režiséra Marka Najbrta čeští diváci dobře znají díky úspěšnému filmu Prezident Blaník. V druhé polovině listopadu premiérovaná pohádka Čertí brko, v níž hrají Jan Cina, Jan Budař nebo Ondřej Vetchý, tak může být divácky velmi úspěšnou.

Pocta Radimu Hladíkovi

Koncert se koná až druhého prosince, rozhodně je však vhodné upnout k němu pozornost už nyní. Jeden z nejznámějších a nejlepších českých kytaristů, který zemřel předloni, se dočká koncertu ke své poctě. Na něm vystoupí třeba Vladimír Mišík, Jaroslav Hutka nebo Michal Pavlíček.

Jaroslava Oválská: Za lyrický subjekt

Jak to vypadá, když spolu píšou dva básníci? Dva, kteří byli rok po sobě vyznamenáni cenou Magnesia Litera za nejlepší českou básnickou sbírku? To se můžete dozvědět, otevřete-li sbírku Za lyrický subjekt. Její autorkou je Jaroslava Oválská, zpola mystický konstrukt Oliny Stehlíkové a Milana Ohniska. Jaruna. Ta ve své debutové sbírce hledá kontury lyrického subjektu, místy vyzdvihované, místy zapovězené kategorie z provenience literární teorie, aby se pak v jejích textech objevovaly návratné motivy takříkajíc přízemní, nízké. V básních se mísí humor, humor dosti neotřelý, s tragickým tónem a s tragickými situacemi, stejně tak se až chladný odstup střídá s náhlým zaujetím sebou samou – z čehož je čím dál více jasné, že vytvořit si Jarunu bylo dobrým, chytrým a alibisticky přitažlivým tahem. Těžko říct, zda se od Jaroslavy Oválské dočkáme další sbírky, jisté je, že od jednoho z jejích "rodičů" brzy ano. Druhá řadová sbírka Oliny Stehlíkové vyjde v nakladatelství Perplex zanedlouho. A aby toho nebylo málo, redakčně ji připravil Milan Děžinský – který získal Magnesii Literu v loňském roce.

Zajímá vás, kdy se můžete vypravit do kina, do divadla nebo na koncert? Podívejte se do naší rubriky Kam za čím.