Lékařka Protopopová prý ve zprávě o Babišovi ml. nepochybila. Její manžel ho údajně odvezl na Krym

Premiéra A. Babiše zřejmě nečekají snadné časy
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Psychiatrička Dita Protopopová nepochybila ve zprávě o zdravotním stavu premiérova syna Andreje Babiše mladšího. V oficiálním prohlášení to uvedl Národní ústav duševního zdraví, kde lékařka pracuje na malý úvazek. Nejasnosti však dále zůstávají.

Mluvčí ústavu Jan Červenka sdělil, že Protopopová se v žádné zprávě z období, kdy řešila i případ Babišova syna, neprohřešila proti etice ani skutečnému stavu věcí. Otázkou ale je, jak to může vědět. Kontroloval ji, byl s ní snad pan Červenka na každém kroku? Zřejmě ano, když tvrdí to, co tvrdí, a je to v pořádku. Pokud ne, je záhadou, odkud se jeho přesvědčení bere.

Pacient musí souhlasit

Lékařka je autorkou zprávy, která měla podle médií Babišovi mladšímu pomoci vyhnout se trestnímu stíhání v souvislosti s vyšetřováním kauzy Čapí hnízdo, kvůli níž čelí premiér obvinění z dotačního podvodu. Ústav shledal, že všechny zprávy Protopopové z daného období jsou v souladu s lékařskou etikou, ve shodě se skutečností a nedošlo v nich k žádnému pochybení.

"Upozorňujeme též na fakt, že lékař může psát zprávu pro policii o svém pacientovi jen v případě, že s tímto pacient souhlasí nebo o to sám požádá," doplnil mluvčí. Podle NUDZ nebyla Protopopová u žádného z pacientů, jimž se věnovala, ve střetu zájmů.

Babiš ml. se s ní setkal

Babišův syn, který žije ve Švýcarsku, serveru Seznam Zprávy řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo. Na Krymu jej prý držel Petr Protopopov, což je lékařčin manžel. S psychiatričkou se Babiš mladší podle vlastního vyjádření setkal v minulosti, když se kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví. V ústavu byl jako pacient, nemocný je stále a bere léky. Manželé Protopopovi se serveru odmítli vyjádřit.

Protopopová kandidovala v komunálních volbách za hnutí ANO premiéra Andreje Babiše. Do úterka byla zastupitelkou v Praze 8. Když nynější skandál ohledně premiérova syna propukl, na funkci rezignovala.

Klíčová slova: