Stěhování národů. Jak tisíce lidí utíkají z Hondurasu, nejnebezpečnější země na světě

Migrace z Hondurasu byla masivní
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ty neuvěřitelné obrázky obletěly celý svět. Tisícový dav utečenců z Hondurasu míří k americkým hranicím, kam Donald Trump posílá stovky vojáků, aby nepustili nikoho přes hranice, které znamenají splněný sen.

Slovo migrant je dnes ve slovníku jako červený hadr na býka. Fotografie z davu, který prochází Mexikem, aby našel nový domov a naděje ve Spojených státech Amerických, musela několika milovníkům konspiračních teorií způsobit minimálně zástavu srdce. Stěhování obyvatel Hondurasu opravdu působilo jako scény z apokalyptického filmu. Proč vlastně občané utíkali a v čem je migrace do Evropy odlišná?

Ráj s peklem na jednom místě

Honduras je zemí těch největších extrémů. Krásnou krajinu ničí její zásadní politické problémy. Jeden z nejnebezpečnějších států na světě je dnes ve stavu, kde je obyčejný život nemyslitelnou pohádkou.

Politická korupce a represe, drogové kartely, gangy a klimatické změny dohromady míchají koktejl, který většina obyvatel nemůže strávit. Skoro každý občan Hondurasu má zkušenosti s násilím a v takové zemi nechce nikdo žít. Místo, kde by mohl být krásný život, se mění v peklo na zemi. Ne nadarmo Ministerstvo zahraničních věcí České republiky na svých stránkách věnuje kriminalitě v Hondurasu významný prostor.

Nelegálně držené zbraně

Mezi obyvateli Hondurasu je obrovské množství skupin, které drží ilegálně zbraně, což má za důsledek, že v některých oblastech vládne pouze kriminalita. Město San Pedro Sula je dle posledních zjištěných parametrů vůbec nejnebezpečnější město na světě.

Není se tak čemu divit, když člověk vidí obrázky masivní migrace pryč ze země, kde vévodí bezvládí. Tisícům utečenců, kteří se vydali za americkým snem, však zbyla jen mexická realita.

You are at home

Když Donald Trump poslal na hranice s Mexikem americkou armádu s tím, že žádná vlna migrantů nesmí přejít hranice, ukázal lidskou tvář Enrique Pena Nieto, který uprchlíky uvítal v Mexiku a nabídl jim zde stálý azyl.

Situaci, kdy se stěhují národy, ovšem podobná humanitární gesta pomůžou jen dočasně, ale situaci neřeší. Tento relativně úspěšný pochod dvoutisícového davu z Hondurasu je inspirativním prvkem pro budoucnost několika dalších následovníků ze zemí, které jsou ekonomicky a politicky v rozkladu.

Příklad migrantů z Afriky do Evropy je o to víc beznadějný díky tomu, že se v místech, odkud prchají, odehrává válka.

Amerika není Afrika

Při pohledu na obrázky z pochodu Guatemalou a Mexikem k americkým hranicím se jistě lidem připomněla migrační krize, která postihla i Evropu. Srovnávat obě situace lze jen na obecné úrovni. Stěhování národů probíhá a probíhalo v dějinách lidstva několikrát.

Politická situace, občanské války a klimatické změny jsou silnějšími hybateli dějin než politici, kteří píši sliby na billboardy. Zdravý svět je i ten, kde je ochota lidem pomáhát. Uvidíme, jak dopadnou další pokusy občanů ze zemí, kde nelze žít, kteří jsi jdou s nadějí za svým novým snem.

Když se Němci utrhnou ze řetězu. Demonstrace neonacistů jsou varovným signálem celé Evropě. Více čtěte zde.
Klíčová slova: