Trable premiéra Babiše: Novináři Seznamu a Českého rozhlasu nejsou hyeny, odvedli kus dobré práce

Získat státní občanství Švýcarska je téměř nemožné. Opravdu je Babiš ml. Švýcar?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Premiér Andrej Babiš i jeho pravá ruka Richard Brabec tvrdí, že Sabina Slonková a Jiří Kubík ze Seznamu jsou hyeny. Podle nich jsou novináři mrchožrouti, když sledují kauzy a kroky pana předsedy vlády, a zdá se, že s lepšími výsledky než policie. Proč? Proč raději politici neřeknou, jak se věci doopravdy mají? Věcně a přesvědčivě? Páni vrcholní politikové se však pletou. Tihle lidé nejsou hyeny, naopak odvádějí kus opravdu velmi dobré práce. Přesto, že dobře věděli, jakou lavinu panických výlevů i osobních útoků uvolní, šli do toho.

Měli bychom si vážit lidí, kteří nasazují dost možná i vlastní zdraví, rozhodně pak vystavují všanc soukromí své i svých blízkých. "Jen" proto, aby ukázali, jaké poměry v našem státě panují. Jedno krásné české přísloví říká, že potrefená husa se vždycky ozve. Být opeřencem premiér Babiš, tak bychom řekli, že kejhá jako smyslů zbavený. 

Místo toho se předseda vlády snaží veřejnost i své politické bratry ve zbrani přesvědčit, že mimo smysly je jeho syn, Andrej Babiš junior. Tvrdí, že novináři se nabourali do jeho soukromí a štvali ho proti jeho otci, aniž by respektovali, že je nemocný. Kdyby to tak bylo, tak je to opravdu odsouzení hodné. Jenže každý, kdo zmíněnou reportáž na Seznamu viděl, už dávno ví, jak jsou takové pokusy o diskreditace práce žurnalistů absurdní.

Je jistě tragické, když má jakýkoli rodič duševně nemocné děti, o tom není sporu. A velmi tragikomické, pokud takto nemocné dítě má v době nemoci pilotní průkaz na obrovské dopravní letadlo. Opravdu nehorázné pak je zatáhnout děti do podvodu a následně kličkovat. To je člověk na velmi tenkém ledě.

Novináři z Českého rozhlasu přesně popsali kauzu Čapí hnízdo a rozklíčovali 10 hlavních důkazů, s nimiž policie v kauze pracuje. Přečíst si můžete zde.

Mýlíte se, pane premiére

Pojďme si jen shrnout základní fakta a vlastně se tak podívat, v čem se pan premiér plete. V první řadě je třeba odmítnout jeho tvrzení, že Babiš mladší v reportáži mluví zmateně a vše, co řekl, by kvůli jeho údajné nemoci mělo být prohlášeno za nevěrohodné. Má to ale značné mezery.

Za prvé syn předsedy vlády mluví jasně a zřetelně. Je na něm sice patrná tíha z toho, čím vším zřejmě v minulosti prošel, ale to neznamená, že by blábolil nebo nevěděl, co říká. Za druhé Babiš junior není zbaven svéprávnosti, tudíž je zodpovědný za vše, co říká.

Naprosto chápeme, že když jasně prohlásil, že ho chtěl tatínek někam uklidit kvůli jeho nespolehlivosti při vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, je to pro Babiše seniora hodně těžká rána a musí se všemožně snažit syna zdiskreditovat. Pro premiéra by z toho mohly koukat nepěkné věci - buď omezování osobní svobody, nebo maření vyšetřování.

Není to kampaň, ale dobrá práce

Pak tu máme klasický křik, že je to všechno kampaň. To snad už ani nemá smysl komentovat, takto se Babiš chová ke všem svým kritikům. Neobstojí ani věta, že Babiš junior měl být novináři nahráván potají. Z reportáže je totiž zcela zřejmé, že si uvědomuje, s kým hovoří a že mu je jasné i to, že nahrávka bude následně zveřejněna. 

Server Seznam Zprávy ve čtvrtek zveřejnil mail, ve kterém Babiš mladší píše: "Teď čtu v novinách, že můj otec řekl, že musím být pod ‚neustálým dozorem‘ vzhledem k mé pseudonemoci, které se říká schizofrenie. Tím překročil červenou čáru, protože to je lež a sahá to a dotýká se to mé osobní svobody. Nejsem vůbec pod ‚dozorem‘ ve Švýcarsku, ale volný. Četl jsem taky, že policie znovu otevřela můj případ ‚únosu‘. Jestli je člověk opravdu unesený, nebo ne, je jedna záležitost, ale to, že můj pečovatel řekne: ‚Já a tvůj otec uděláme všechno, abys byl zavřený (v psychiatrické léčebně)‘, je druhá. Přeji si být telefonicky v kontaktu s Policií ČR vyšetřující můj případ z Ukrajiny a Ruska. Možná mi to za ten trik se skrytou kamerou vybavíte."

Je logické, že premiér České republiky kolem sebe kope. Musí, nic jiného mu nezbývá, bojuje o politickou kariéru, která mu jistě v jeho podnikání nepřináší mnoho mínusů. Babiš junior není obětí novinářských hyen, byť ne vždy bychom se pod práci Slonkové a Kubíka bezezbytku podepsali, ale intrik svého otce. Veřejnost by měla ptát, který otec vědomě riskuje život svých dětí jen proto, aby ukojil svou vlastní touhu po moci a mamonu? Tady hledejme odpovědi.

Korunu všemu pak nasadil předseda ČSSD Jan Hamáček, když prohlásil, že "Babiš junior není český občan. Jeho pobyt na Krymu proto řešit nebudeme". Tím vlastně řekl, že ať udělá jeho chlebodárce (Babiš v podstatě drží ČSSD na lukrativních ministerských křeslech a ve vládě) cokoli, bude stát za ním. Ne za zájmy Česka. Odvrátit vlastní politickou smrt je evidentně cennější. 

TOP 8 nejasností kolem Andreje Babiše

  • v roce 2006 se stal Babiš podle novináře Janka Kroupy informátorem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Původně Babiše útvar sledoval kvůli podezření, že by mohl být zapleten do vraždy Františka Mrázka, toto podezření se ale nepotvrdilo. Babiš poté nabízel jednomu z detektivů buď peníze, nebo kariérní růst, nakonec se stal jeho informátorem.
  • v roce 2013 Babiš prohlásil: "Já můžu tady veřejně prohlásit na zdraví mojich čtyř dětí a dvou vnuček, že já v žádném případě nebudu nikdy zasahovat do práce redaktorů v Mafře." Lhal.
  • v roce 2015 přijala policie trestní oznámení na Andreje Babiše za údajný dotační podvod v kauze Čapí hnízdo. O rok později Babiš v Poslanecké sněmovně uvedl, že majiteli akcií v inkriminované době byly jeho dospělé děti Adriana a Andrej a bratr partnerky Moniky Martin Herodes.
  • v lednu 2017 vyšlo najevo, že Babišovy příjmy mohly být vyšší, než jaké přiznal v majetkovém přiznání, a možná se též dopustil krácení daně. Jako soukromá osoba koupil od Agrofertu (jehož je majoritním vlastníkem) korunové dluhopisy celkem za 1,5 miliardy Kč se zúročením 6 % p.a., z jejichž úroků se podle tehdejších právních předpisů nemusí platit daň, a Babiš tedy vydělává nezdanitelných 90 milionů korun ročně.
  • v roce 2017 byl Andrej Babiš v podezření, že zneužíval zajišťovací příkazy Finanční správy k likvidaci firem.
  • v roce 2017 unikly nahrávky rozhovorů Andreje Babiše a novináře Marka Přibila, kdy spolu diskutují o tom, jaké články by se měly v novinách publikovat proti ministru zdravotnictví Ludvíkovi a ministru vnitra Chovancovi (přísaha na zdraví dětí  jaksi padla).
  • na začátku roku 2018 provedlo ministrstvo financí kontrolu GIBS jen několik dní poté, co její šéf Michal Murín odmítl údajnou výzvu premiéra v demisi Andreje Babiše k rezignaci. Státní úřady přitom obvykle kontroluje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). K iniciaci této kontroly se na půdě sněmovny přiznal sám Andrej Babiš. Dostal se tak do střetu zájmů, jelikož Policie ČR ho vede jako trestně stíhanou osobu. Pomocí personálních změn by tak mohl oslabit vyšetřovatele své trestní kauzy Pavla Nevtípila.
  • v roce 2018 reportéři portálu Seznam.cz zveřenili reportáž, podle které si mohl premiér Babiš objednat únos svého syna, aby tak zamezil jeho další výpovědi v kauze Čapí hnízdo.