Karel Gott září nejen za mikrofonem: Poznejte jeho nejznámější filmové role

Prohlédněte si celou fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (5)
 

V minulém roce si Karel Gott střihl roli v nepříliš zdařilé pohádce Když draka bolí hlava. Gott je samozřejmě proslavený především jako zpěvák, ve filmech se však objevuje často. Pojďte si s námi připomenout Gottovy nejslavnější filmové role.

Kdyby tisíc klarinetů

Ve skvělém filmu Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka zazářil především jiný zpěvák – Waldemar Matuška. Přesto se ve snímku, na jehož scénáři se podílel Jiří Suchý a pro nějž napsal hudbu Jiří Šlitr, objevil i Karel Gott. Ztvárnil roli zpěváka Benjamina Nováka a dodnes je poměrně známá píseň Spím, kterou Gott coby Novák zazpívá. Snímek Kdyby tisíc klarinetů byl volně inspirován divadelní hrou, již pro Divadlo Na zábradlí napsal Suchý spolu s Ivanem Vyskočilem. Byť se Gott ve filmu Kdyby tisíc klarinetů neobjevil v hlavní roli, stojí za to jej připomenout především proto, že je to patrně nejvíce oceňovaný snímek, v němž se kdy zpěvák objevil.

Z pekla štěstí 2

Role z filmu Z pekla štěstí 2 patří dozajista k jedněm z Gottových nejznámějších. Je samozřejmě nutno mluvit o dvojroli, poněvadž Gott se ve filmu objeví jednak jako Pánbůh, jednak jako Lucifer. A ještě jednu roli zastal slavný zpěvák – k pohádce Z pekla štěstí 2 nazpíval titulní píseň, která se stala velmi slavnou. Nutno podotknout, že snímek samotný už takový úspěch neměl. Na stránkách česko-slovenské filmové databáze například dodnes figuruje v žebříčku nejhorších filmů vůbec. Ostatně jako mnohé další snímky režiséra Zdeňka Trošky.

Dědictví aneb Kurvahošigutntág

To snímek Věry Chytilové Dědictví aneb Kurvahošigutntág je na tom co do přijetí o mnoho lépe. Dodnes se pravidelně objevuje v televizním vysílání a některé hlášky Bolka Polívky se staly takřka nesmrtelnými. Bolek Polívka mimochodem napsal pro dědictví spolu s režisérkou Chytilovou scénář. Ani zde – podobně jako v Kdyby tisíc klarinetů – nezastává Gott žádnou z ústředních rolí. Zde se však skutečně pouze mihne. Ve fialovém saku se objeví na obrazovce sotva na pár vteřin.

Bubeník a princezna

Že jste film Bubeník a princezna dosud neviděli? To téměř nikdo, pohádka režiséra Alexe Vladimíra Pietera by měla do kin dorazit až v nacházejících měsících. Dlouho před svým uvedením však vyvolala takřka senzaci. To když se objevil trailer k ní, z nějž bylo patrné, že animace je naprosto příšerná. Na zmíněné filmové databázi je k filmu, o němž zatím mnoho informací nemáme, dlouhé diskusní vlákno. Pokud je něco známo, tak to, že jednu z postav bude dabovat právě Karel Gott.

Je velmi pravděpodobné, že pohádka Bubeník a princezna bude propadákem. Ostatně je záhodno zmínit, že podobný osud potkal i pohádku Když draka bolí hlava. Zdá se, že v poslední době si Gott své filmové role nevybral zrovna nejlépe.

Nestyda

Adaptovat povídky, novely a romány Michala Viewegha, to je pro české režiséry takřka povinná disciplína. Jednu ze zdařilejších Vieweghových adaptací má na svědomí Jan Hřebejk. V jeho Nestydovi ztvárnil hlavní roli Jiří Macháček. Vzhledem k tomu, že se jedná o velmi populárního herce a zpěváka, nedá se říct, že by jej Karel Gott v jedné z vedlejších rolí co do ohlasu zastínil. Většině ostatních českých herců by se to však patrně stalo.