Radnice Prahy 4 jako Kocourkov. Odvolám, co jsem slíbil. Já vlastně nevím, co chci

Starostou Prahy 4 je znovu Petr Štěpánek
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ustavující zasedání Zastupitelstva městské části Praha 4 bylo tak trochu jako z nepovedeného filmu. Volbu na poslední chvíli zdramatizovalo přeběhnutí zastupitelky Anety Krajcové (zvolené za STAN) do klubu Hnutí ANO, ke kterému došlo ráno v den zasedání. Koalice tak nyní má těsnou většinu 23:22 hlasů. Co se stalo?

O překvapení se postarala ODS a po ní další opoziční strany, když odmítly obsadit post předsedy kontrolního výboru, tradičně vyhrazený pro zástupce opozice. A nutno říct, že takový krok nečekal asi vůbec nikdo.

Navzdory tomu koalice Piráti - Praha 4 Sobě - Zelení a nezávislí - Společně pro Prahu 4 úspěšně zvolila starostou Petra Štěpánka (P4S - ZN). Místostarosty se stali Tibor Vansa (Piráti a nezávislí), Lukáš Zicha (SPP4) a Iva Kotvová (P4S - ZN). Radními se stali Petra Rejchrtová (Piráti a nezávislí), Matej Šandor (Piráti a nezávislí), Jan Hora (Piráti a nezávislí), Josef Svoboda (SPP4) a Ondřej Růžička (SPP4).

Jaká bude budoucnost?

Přes těsnou hlasovací většinu v zastupitelstvu Piráti vidí budoucnost koalice optimisticky. "Je dobře, že koaliční klub má nyní už pouze takové členy, kterým záleží na společných cílech celé koalice. Věřím, že těsná většina bude mít na soudržnost koalice paradoxně posilující efekt. Každý zastupitel nyní dobře ví, že jeho hlas má velkou váhu a že za úspěch či selhání jsme odpovědní všichni společně," říká Pirát Tibor Vansa, místostarosta MČ Praha 4.

Nečekaný průběh i výsledek měla volba předsedy kontrolního výboru. Bývá zvykem nabídnout tento post nejsilnější opoziční straně (pro výkon této funkce je příslušný zastupitel ze zákona uvolněný svým zaměstnavatelem a pobírá stanovenou odměnu z prostředků MČ). Tibor Vansa proto navrhl do funkce Lucii Michkovou (ODS), která nominaci přijala.

Neunesli volební porážku?

Následně si ODS vyžádala přestávku, po které předseda klubu ODS Zdeněk Kovařík oznámil, že paní Michková si to rozmyslela a volbu nepřijímá. Nabídku na obsazení postu pak postupně odmítly i další opoziční strany. Nové koalici tedy nezbylo než dočasně ponechat výbor bez předsedy. Do doby, než se některá z opozičních stran rozhodne přijmout svou přirozenou roli a podíl na odpovědnosti.  

"Opozice zjevně neunesla volební porážku. Svým chováním v podstatě deklarovala, že se chystá praktikovat destruktivní politiku totální opozice namísto hledání širších dohod napříč politickým spektrem. Přitom právě dlouhodobá konsenzuální řešení jsou tím, co je v zájmu všech občanů naší městské části," komentuje Tibor Vansa jednání opozičních zastupitelů.