Vánoce na dluh vás mohou dostat do exekuce. Lze se ubránit vánočním půjčkám?

Jak to máte vy, zvládáte Vánoce bez půjček?
 

Mediální masáž a konzumní hodnoty naší společnosti stojí za Vánocemi na dluh. V televizi je nám už od listopadu stále připomínáno, že nejoblíbenější svátky se blíží a že je nutné nakoupit nejmodernější dárky a připravit pořádnou hostinu. Je možné zabránit vánočním půjčkám?

O tom, zda si sjedná či nesjedná člověk úvěr kvůli dárkům, rozhoduje každý sám. Regulace je v tomto případě nemožná. Sjednat úvěr si může kdokoliv, a to na cokoliv. Nelze diskriminovat žadatele na základě účelu. Řešením by mohlo být stanovení toho, co je lichva. U některých sice najdete nabídku, jako je první půjčka zdarma, jinde ale narazíte na enormně vysoké úroky a ještě vyšší RPSN.

Zastropování cen úvěrů se v Česku neplánuje

Třetina zemí v Evropské unii má zastropovanou cenu úvěru. Avšak ani tento krok nemusí vést k menší zadluženosti. Stanou-li se půjčky pro některou skupinu lidí zcela nedostupné, budou je hledat jinde. U lichvářů. Stanovit nejvyšší možnou výši RPSN tak nemusí být šťastným řešením.

V Česku poměrně dobře zafungovala novela zákona o spotřebitelském úvěru. Ta nastavila jasné hranice. I přesto je ale nutné být na pozoru, úvěroví poskytovatelé jsou vychytralí a hledají nové cesty, jak připravit spotřebitele o peníze. Limitované jsou například sankce, které nesmí přesáhnout polovinu půjčené sumy, avšak o nákladech se v legislativě už nehovoří.

Díky nové legislativě z prosince 2016 se z 800 společností zúžila nabídka jen na 85. Dnes tak mohou zájemci o úvěr vybírat z relativně slušné a odpovědné nabídky, a to ať už je láká půjčka online, nebo osobní vyřízení úvěru na pobočce.

Devět set tisíc lidí se potýká s exekucí

Na Vánoce si půjčují statisíce lidí. Není divu, že některé vánoční půjčka dovede až do exekuce. V současné době je v Česku zhruba 900 tisíc lidí, kteří mají exekuci. V evropském srovnání jsme téměř na chvostu tabulky. Snadno by se tak mohlo nabýt dojmu, že Češi jsou finančně negramotní. Opak je ale pravdou. Je-li kladen velký důraz na ověřování bonity dlužníka, jsou úvěry řádně spláceny. Do exekuce mnohé dostanou především úvěry typu rychlá půjčka, půjčka bez registru, mikropůjčka či půjčka v hotovosti, tedy takové úvěry, které lze získat bez zdlouhavého vyřizování, dokládání příjmů a ověřování registru dlužníků.

Exekuce ale rozhodně nemusí být konečná. Je-li neoprávněná, lze ji zastavit, a to i po jejím ukončení. Podmínkou je, aby byla vedena na základě neplatného exekučního titulu, kterým je rozhodčí nález. Nezákonně vedených exekucí je přes 300 000. Pokud i vy máte podezření na neoprávněné jednání, nechte si poradit v jedné z neziskových organizací a zastavte exekuci zavčasu. 

Klíčová slova: