ČSSD strčila hlavu do písku a podpoří Babiše. Touha po pseudomoci je větší než vyjádření názoru

Premiér Babiš se zase může vesele smát
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Chceme rozpustit sněmovnu a nové volby! Takové na první pohled odvážné prohlášení vzešlo z jednání širšího vedení ČSSD o tom, zda strana podpoří vládu Andreje Babiše nebo ne. Při bližším průzkumu však zjistíte, že kdysi nejvlivnější hráč na české politické scéně jen zbaběle strká hlavu do písku a rozhodnutí nechává na ostatních. Vypadá to na další významný krok do bezvýznamnosti sociální demokracie.

Je strašně smutné sledovat úpadek značky, kterou ČSSD bezesporu je. Kde jsou ty časy, kdy šlo o sebevědomou stranu, která se ústy svých představitelů nebála říkat názory, byť mohly být jakkoli kontroverzní? To už dnes neplatí. Pod vedením Jana Hamáčka se ze sociální demokracie stala parta přikrčených ufňukánků, kteří udělají cokoli, aby se udrželi u "moci".

Opravdové otěže ve vládě totiž netřímají oni, ale Andrej Babiš. Otázkou tedy bylo jen to, jestli role "užitečných idiotů" připadne jim, nebo Okamurovcům. Zatímco u SPD se nikdo nediví, v případě ČSSD to možná stále ještě trochu překvapuje.

Prý je to zbytečné

Fakta jsou naprosto jasná. Pro vyslovení nedůvěry vládě je třeba 101 hlas, opozice společně s hnutím SPD jich mají jenom 92. S patnácti hlasy ČSSD by to však už bylo více, než je potřeba. Ale budiž, tady ještě chápeme, že si strana nebude kopat do vlastních řad. Pochopit se dá i fakt, že subjekt, který horko těžko prolézal do sněmovny, si bude chtít svůj soumrak pořádně užít a něco z něj ještě vytřískat.

Petr Fiala (ODS):
ČSSD souhlasí s tím, že premiér by měl odejít, ale nic pro to neudělá. Je to alibistické. Historický precedent - nehlasovat pro vládu, v níž jsou zastoupeni její ministři. 

"Nešli jsme do vlády, abychom řešili kauzy Andreje Babiše. Je to jeho věc, ať si ji vyřeší," alibisticky sdělil Hamáček. Demise vlády je podle něj špatným řešením. Je podle něj tedy zbytečné připojit se k vyslovení nedůvěry. Tím spíše, že se prezident Miloš Zeman nechal slyšet, že by stejně znovu Babiše jmenoval premiérem, resp. ho pověřil sestavením nového kabinetu.

Zbabělci bez názoru?

Hamáček a jeho soukmenovci se tedy rozhodli, že až bude sněmovna rozhodovat o důvěře vládě Andreje Babiše, odejdou ze sálu. Neřeknou tedy ani tak, ani tak, nevyjádří svůj názor v hlasování. Zbaběle odejdou a nechají rozhodování na ostatních stranách. To je asi ten nejhorší signál, který ČSSD mohla svým zbývajícím voličům dát. Jsme srábotky, nemáme názor. 

Šéf strany tvrdí, že nejlepším krokem by bylo rozpuštění sněmovny. Ale to za prvé vůbec není na pořadu dne, za druhé by k tomu bylo potřeba 120 poslanců, což je nereálné. Hned třináct hlasů by museli dodat komunisté nebo ANO. Trošku sci-fi, pane Hamáčku. 

Miroslav Kalousek (TOP 09):
Nezúčastnit se hlasování znamená podržet Andreje Babiše ve funkci premiéra. Má to stejný faktický důsledek jako hlasovat proti. Je to jen mnohem alibističtější.

Naprostý alibismus!

Jan Hamáček a celá ČSSD tak svým odchodem ze sálu podpoří vládu Andreje Babiše. Proč ne, je to jejich právo. Ale proč to neřeknou na plná ústa? Proč se nedokážou postavit a říct, že chtějí dál pokračovat v současné koalici, když ji odchodem stejně podpoří? 

"Tohle je maximální alibismus! Místo toho, aby se ČSSD jasně vyjádřila, radši za sebe nechává rozhodnout ostatní. Tohle rozhodně není odrazem sebevědomé vládní strany a rovnocenného koaličního partnera," myslí si například europoslanec Pavel Telička. A není "v tom" zdaleka sám. ČSSD si zřejmě podřízla i tu poslední větvičku, na které ještě balancovala.