Babiš junior v tom není sám: Vlastního syna nechal zmizet i Stalin. Kdo další?

Kdo další se stal obětí machinací vlastních rodičů?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Českou republikou otřásá nevídaný skandál. Syn premiéra Andreje Babiše záhadně zmizel a nyní byl nalezen. Je však tato situace skutečně nevídaná? Nikoliv. Podívejte se s námi na další případy dětí vysoce postavených státníků, které se svého času náhle vytratily.

Jakov Džugašvili

Být synem Stalina, to není jen tak. Jakov Džugašvili se o sebevraždu pokusil už poté, co se jeho otec rozzuřil, že má poměr s židovskou dívkou. Stalinův syn sloužil ve druhé světové válce a padl do německého zajetí. Hitler jej chtěl se Stalinem vyměnit za svého polního maršála, ale Stalin na to nijak nereagoval. Je pravděpodobné, že byl spokojený s tím, že jeho neoblíbený syn zmizí ze scény. Dodnes není patrné, jak Džugašvili zemřel. Nejvíce je zastáván názor, že v koncentračním táboře spáchal sebevraždu.

Karel IV.

Asi první případ, který napadne takřka každého. Už ve škole se učíme o tom, že byl Karel IV., patrně nejvýznamnější český panovník, v dětství vězněn. Karel IV. byl prvním mužským potomkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny. S rodiči byl však v mládí ve styku minimálně. Již v několika měsících byl předán na hrad Křivoklát. Později pobýval též na hradě Loket. V případě Karlova „věznění“ šlo o mocenské spory. Otec, král Jan Lucemburský, měl strach, že se česká šlechta pokusí dosadit jeho syna na trůn.

Později byl budoucí panovník odeslán na výchovu do Francie. Tam také přijal při biřmování jméno Karel. I přes krušné dětství je Karel IV. považován za jednoho z největších českých velikánů. V anketě Největší Čech, která se vyhlašovala v roce 2005, s přehledem zvítězil.

Alexej Petrovič

Mnohem horší osud potkal syna ruského cara Petra I. Velikého. Alexej Petrovič se narodil v roce 1690 Petru I. Velikému a jeho první manželce, kterou byla Jevdokija Lopuchinová. Car byl z narození syna nadšený. Na znamení toho mu dal jméno svého otce. Po Alexejovi se Petrovi a jeho manželce narodili ještě dva synové, ale oba krátce po porodu zemřeli. Alexej nezemřel. Vysokého věku se však nedožil.

Postupem času se car Petr od své manželky a syna odkláněl. To vyvrcholilo ve chvíli, kdy vyzval Jevdokiju, aby se dobrovolně odebrala do kláštera. Ta sice odmítla, Petr ji však nechal do kláštera odvézt násilím. Alexej se následně nechoval tak, jak by si to jeho otec představoval. V roce 1715 se Petrovi Velikému narodil syn. Tím byla ohrožena budoucnost Alexeje coby budoucího cara. Petr pohrozil Alexejovi, že pokud se nebude řídit jeho vůlí, o trůn ho připraví. Alexej souhlasil, sám chtěl žít v ústraní.

Vzdor vůči otci gradoval a v roce 1716 Alexej utekl do Vídně. V roce 1718 jej zastihl otcův dopis, Petr žádal, aby se Alexej vrátil zpátky. Ten bohužel poslechl. V červenci roku 1718 byl shledán vinným ze vzpoury vůči carovi a odsouzen k smrti. Zemřel ve vězení – s největší pravděpodobnostní kvůli následkům krutého mučení.

Paris

Pro poslední případ se vypravíme do mytologie. Zde totiž najdeme jeden z nejznámějších příběhů, kdy otec nechal svého syna odklidit.

Paris byl synem trojského krále Priama a jeho manželky Hekabé. Ta měla před narozením Parida sen, v němž přivedla na svět hořící pochodeň, která později zapálila Tróju. Sen byl vyložen tak, že budoucí dítě způsobí zkázu Tróje. Paris byl pohozen v lese a vychován medvědicí.

Následoval příběh, který většina z nás dobře zná. Mladý Paris měl dát jablko s nápisem "Té nejkrásnější" jedné ze tří bohyň. Každá mu výměnou za jablko nabízela jinou odměnu a Paris si vybral Afrodité. Díky ní získal za manželku nejkrásnější ženu na světě. A kvůli té, Heleně, skutečně způsobil zánik Tróje.