Pokorná Jermanová volá po politické slušnosti. Komické, když vám šéfuje Babiš

Slušnost u nás dostává na frak už hodně dlouho
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ustavující zasedání v Benešově bylo rušné. Nově vzniklá koalice si možná spletla sál s ukázkou moci, část opozice se naštvala a odešla. Popravdě řečeno, nic moc neobvyklého. Zvláštní však je, s jakými slovy radu města opouštěla i novopečená zastupitelka a zároveň hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Podle její facebookového profilu chováním koalice utrpěla demokracie a slušnost. Což je z jejích úst hodně paradoxní.

Pokud chtěla Pokorná Jermanová někoho rozesmát, povedlo se jí to. Brát si do úst demokracii v době, kdy má za šéfa trestně stíhaného Andreje Babiše, bývalého agenta StB a muže, který není schopen dostatečně vysvětlit mnoho prazvláštních rozhodnutí směrem k policii, nákup dluhopisů, jmenování svých podporovatelů do nejrůznějších vlivných pozic či možný únos svého syna na Krym a další kroky, je hodně komické.

Slušnost není slabost

"Přestože nové vedení města má z 23 zastupitelů většinu 17 hlasů, neváhalo postavit volební řád tak, aby nebyla možná diskuse, ani možnost navrhnout protikandidáta. Omlouvám se tímto našim voličům, ale tímto nám není umožněno vykonávat mandát. Když se kolega ohradil proti tomuto, ozval se z obecenstva výkřik "drž hubu". Rozhodli jsme se tomuto nepřihlížet a odešli jsme," napsala si na facebook Pokorná Jermanová. 

Nezbývá, než s ní souhlasit. Pokud opravdu zazněla takováto slova, je to na pár facek, takto by se politik chovat neměl. "Nové vládě Benešova přejeme mnoho úspěšných kroků, které povedou k dalšímu rozvoji města, protože Benešov nepatří jednomu či druhému politickému uskupení, ale nám všem, kteří zde žijeme. A slušnost není slabost!" dodala hejtmanka. 

To jsou ale paradoxy

Slušnost není slabost? Opravdu myslí vážně brát si tato slova do úst? I v tomto má samozřejmě pravdu, slušnost opravdu není slabost. Ale fakt to slyšíme od místopředsedkyně hnutí, jehož boss se velmi často chová hodně za hranicí slušného chování a spíš to vypadá, že má pocit, že mu Česká republika patří? Tak to je velký paradox. Nebo kampaň?

Mít premiéra, který může být bezpečnostním rizikem a mohl by ovlivňovat policii v kauze svého možného dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo a který mnohokrát prokazatelně lhal, je podle Pokorné Jermanové tedy zřejmě slušné a korektní. Zvláštní metr. Na zvednutí obočí je i fakt, že si hejtmanka nechá svůj zastupitelský mandát. Nemluvil pan Babiš náhodou o tom, že kumulace funkcí v jeho hnutí není možná? No, dobrá tedy, zastupitelstvo se asi nepočítá.

Jak to v Benešově bude?

V Benešově volby vyhrála Volba pro Benešov s velkým náskokem, získala 11 křesel v zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO se třemi mandáty a stejný počet křesel má i třetí ODS. Kandidátka STAN Spolu PRO Benešov s podporou KDU-ČSL získala dva mandáty, stejně jako Piráti, kteří se ucházeli o hlasy voličů s podporou Strany zelených. ČSSD a KSČM v novém zastupitelstvu obsadily po jednom křesle.

Starosta Benešova a lídra vítězné Volby pro Benešov Jaroslava Hlavničku na tento post podpořilo 20 z 23 zastupitelů. "Chtěl bych vám všem poděkovat, co tady jste, za vaši letošní volbu, kterou jste jasně řekli, kterým směrem se má město ubírat," řekl po svém zvolení.