Babiš je komunističtější než komunisté, slíbí cokoli a pohádkově bohatne. Věří mu hlavně důchodci z venkova

S Viktorem Orbánem jako bratři v triku. Podívejte se dále na graf, kdo pana Babiše volí
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Volební model hovoří naprosto jasně. Za Andreje Babiše pevně třímající otěže moci v této zemi mohou zejména starší lidé z menších měst a vesnic. Důvodů, proč lídra hnutí ANO stále "žerou", je více. A proč tak úspěšněvysává komunisty a ČSSD, jejichž hlavním bitevním polem byl vždycky venkov?

/KOMENTÁŘ/ Jeden z nejaktuálnějších volebních modelů společnosti Kantar pro Českou televizi ukazuje, že Babišovo hnutí by volilo něco přes 32 procent lidí. Můžeme si o tom myslet cokoli a spekulovat nad tím, zda je "cinknutý" nebo ne. Téměř jisté však je, že politický projekt současného českého premiéra by "brala" zhruba třetina oprávněných voličů. To je reálné číslo.

Kdo je zodpovědný za současný stav?

Třídění dle sociodemografií říká, že ANO by dalo hlas přes padesát procent lidí starších 60 let. Téměř čtyřicet procent voličů hnutí pana Babiše má své bydliště v obcích, kde žije méně než 5 tisíc obyvatel. Přes 40 procent oprávněných voličů současného premiéra je vyučeno nebo má základní vzdělání.

Proč se to děje, proč i tito lidé nevidí, že se vše velmi brzy sesype jako domeček z karet? Proč nevnímají podivné koláže Babiše mladšího z jeho údajné cesty na Krym? Indicií je opravdu hodně. Byly už před volbami, existovalo mnoho jasných ukazatelů k podivným činnostem Andreje Babiše. Přesto se téměř třicet procent lidí sebralo a hodilo mu svůj hlas. Nezpochybnitelné.

Bez jakékoli zloby nebo posměšků je ale nutné říct, že zodpovědnost za současný stav i budoucnost země je na jejich hlavách. Ne proto, že se nechali opít hezkými slovy a nesplnitelnými chimérami. To se už někdy stalo nám všem. Ale proto, že ignorují zřejmé skutečnosti a jasná fakta. Zlobit se na ně? Ne. Litovat. ANO.

Slibem určitě nezarmoutíš

Pravdou je, že Babiš vede prakticky neustále kampaň. Překrucuje, fabuluje, slibuje. V první řadě je na místě vypíchnout populismus a jeho skvěle prováděný marketing. Slíbí cokoli, kdykoli své názory otočí a klidně utratí poslední korunu z rezerv na horší časy jen proto, aby získal další hlasy. Funguje to, logicky.

Určitá část populace vždycky uslyší na zvyšování důchodů, platů, na více peněz tam i onam. Bohužel už nevnímají, za jakou cenu se to děje a že oni budou mezi prvními, kdo při příchodu recese nebo krize přijdou o práci a budou se mít špatně. Pravděpodobně to bude v době, kdy se dnešní mocní budou válet na riviéře a místo občanů Česka vysávat kokosy.

V mnoha věcech je Babiš více komunističtější než samotná KSČM. Proč tedy volit "rudé", když tu máme alternativu, která je daleko lepší a demokratické poměry vybojované v roce 1989 v hodně případech dost úspěšně sabotuje a mění k obrazu svému? A není žádným tajemstvím, že baštou komunistů byl vždycky venkov. Jeden z hlavních důvodů, proč komunisté ztrácejí. Jejich voliči se přesunuli k ANO.

Neschopná a zbabělá ČSSD

Nezanedbatelnou součástí vzestupu moci pana Babiše je ČSSD. Její neschopnost dát dohromady kvalitní program, nabídnout možnosti. Nakonec, právě sociální demokraté se s komunisty vždycky přetahovali o venkov. Dá se říct, že dlouho zde byli hlavní silou. Přišlo však pár skandálů, ne příliš schopné vedení, žabomyší války uvnitř strany a výsledek je na světě. Místo silné strany je tu posilování ANO voliči, kteří přebíhají.

Často slýcháme, že ČSSD je mrtvá strana. Nejspíš to tak nebude. Minimálně pro několik příštích let se však dá mluvit o klinické smrti. A pokud se pánové Hamáčci, Zimolové a další neproberou a nezačnou pracovat pro stranu, pro lidi a ne pro svůj prospěch, sociální demokraté zůstanou tam, kde jsou. Budou plnit role užitečných a zbabělých idiotů ve vládě ANO, později možná i někoho dalšího. Problém s přikrytím čehokoli evidentně nemají, klidně trpí i trestně stíhaného premiéra.

Sociální sítě jako další pastička

Pak tu máme i velmi silné sociální sítě předsedy vlády, o kterých tvrdí, že si je spravuje sám. I o tomto by se dalo, zřejmě úspěšně, polemizovat. Jeden příklad za všechny. Andrej Babiš na Facebooku 2. prosince ve 14 hodin zveřejnil sáhodlouhý elaborát, kde popisuje, slibuje a stěžuje si. Zkrátka jeho klasika. 

Člověk se ale musí pozastavit nad tím, kdy to psal? Asi každý víme, jak dlouho nám trvá napsat jednu normo stranu textu. Tohle je deset a půl textu ve wordu (písmo Times New Roman, velikost 14). Samozřejmě nepočítáme čas potřebný na vymýšlení, korekci apod. Jelikož Babiš řeší i věci aktuální a na ně také reaguje, dá se předpokládat, že si text nemohl připravit dopředu.

Takže jak to je? Buď je nadčlověk, nejí, nespí a nevěnuje se své rodině (takové tvrzení by se však u zodpovědného otce dalo považovat za kampáááň), protože v té době měl několik dní po sobě velmi nabitý program od rána do večera. Nebo to prostě nepsal on a i toto tvrzení je jen další prasárničkou na jeho voliče. Při pohledu do oficiálního programu předsedy vlády se přikláníme k druhé variantě.

Trpí za miliardy do kapsy

Politická kultura (a nejen ta) v posledních letech trpí. Normou se stal trestně stíhaný člen vlády, což je nebezpečný precedens do budoucna. Fakta se stala kampaní, důkazy politickým bojem. Premiér země za posledních pět let pohádkově zbohatl v politice, do které vůbec nechtěl a kde podle svých slov vlastně trpí. Kdo z dolních deseti milionů by si mohl říct, že si trpěním přišel na padesát miliard? 

Nic z toho, co se tu dnes děje, nemá obdoby. Vzpomeňme na kauzu bytu expremiéra Stanislava Grosse (budiž mu země lehká) nebo kabelky pana Nečase, resp. jeho dnes už manželky. Naprosté banality proti ovlivňování všeho, co ovlivňovat jde, střetu zájmů, dotacím pro svůj koncert atd. Jenomže i tady je jeden rozdíl, který se tyčí nad všemi ostatními.

Armáda ochotných posluhovačů

Nikdo ze zmíněných neměl za zády silné mediální impérium, neměl poslušné figurky, které okamžitě začnou pracovat ve prospěch svého chlebodárce a vymýšlet články, které obhajují i největší svinstva. A to je obrovská výhoda. Andrej Babiš si postavil téměř neproniknutelnou hradbu, kterou navíc stále posiluje novými stavebními kameny.

Nikdo ze zmíněných nedostával tolik prostoru ve veřejnoprávních médiích, aby se obhajoval a masíroval obyvatele slovy o kampani. Gross i Nečas si řekli své, ale tím to končilo. A také si zachovali alespoň kousek zbývající hrdosti a šli od válu. Což ovšem Andrej Babiš nikdy, nikdy, nikdy neudělá. Proč také, když mu jeho kejkle stále "žere" třetina obyvatel země, kterou ovládá a vysává?