Mzdy stále rostou, lidé mají více peněz. Nezaměstnanost znovu klesla

Jak jste na tom s platem, cítíte zvyšování mezd?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Průměrná hrubá mzda Středočechů vzrostla ve 3. čtvrtletí meziročně o 8,7 procenta na 31 670 korun. Lidem tak přibylo na výplatních páskách v průměru 2 531 Kč. Reálně, po zohlednění inflace, se výdělky zvýšily zhruba o 6,2 procenta. Jak jste na tom vy?

Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Mzdy se zvýšily lidem ve všech krajích, ve středních Čechách byl růst v porovnání s ostatními kraji pátý nejvyšší, stejný růst mezd, tedy o 8,7 procenta, hlásí také Zlínský a Karlovarský kraj a kraj Vysočina. Průměrný výdělek v regionu je nadále druhý nejvyšší po hlavním městě, kde lidé berou v průměru 39 298 korun hrubého.

Dlouhodobě vyspělý region

Průměrná hrubá mzda v celém Česku ve druhém čtvrtletí meziročně stoupla o 8,5 procenta na 31 516 korun. Po odečtení inflace, tedy růstu cen, se mzda zvýšila o šest procent.

Růst české ekonomiky se odráží ve vyšší zaměstnanosti. Průměrný počet zaměstnanců ve Středočeském kraji se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšil o 0,8 procenta na 409 200 lidí.

Středočeský kraj patří dlouhodobě k ekonomicky nejvyspělejším regionům v Česku. Vděčí za to mimo jiné výhodné poloze v okolí Prahy, která je přirozeným ekonomickým, politickým a obchodním centrem země.

Klíčová slova: