Praha 6 od pondělí rozšíří parkovací zóny. Prý za to může neschopnost magistrátu vybudovat parkoviště

Některé řidiče čekají další potíže
 

Od pondělí se rozšíří parkovací zóny v Praze 6. Řidiči tedy nezaparkují na místech, kde na to byli zvyklí. Kde přesně tedy budou nově parkovací zóny platit? Špatnou zprávou pro řidiče je i to, že do budoucna chce radnice zavést parkovací zóny v celé městské části, nejen ve vybraných místech.

Zóny v Praze 6 začaly platit v roce 2016. V městské části nejsou zóny zavedeny plošně, ale pouze na frekventovaných místech, například na Hradčanech, v Dejvicích nebo ve Střešovicích. Od 3. prosince se počet ulic v režimu parkovacích zón rozšířil v Praze 8. Nově budou platit v některých ulicích na Břevnově, Hanspaulce, Ořechovce, Petynce, Podbabě, Veleslavíně a v ulici Na Větrníku.

Prý jde o obranu občanů

"Hlavní město nebylo schopno vybudovat žádné záchytné nebo P+R parkoviště, z toho důvodu se přespolní řidiči zejména ze Středočeského kraje posouvají stále dál a dál tam, kde zóny dosud nebyly. Celý problém se tedy pouze vytlačuje stále dál od centra, městská část bohužel nemá jinou cestu, jak své občany bránit. Do Prahy přitom denně míří do práce desetitisíce lidí, kteří zde nebydlí," uvedl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek. Většina nových ulic v režimu zóny placeného stání bude pro rezidenty.

Podle radnice by měly na řešení situace více spolupracovat magistrát a městské části se Středočeským krajem, který by měl vybudovat parkoviště u vlakových nádraží. "Nepochybně by pomohla také dostavba severozápadní části okruhu, neboť zdaleka ne všichni řidiči, kteří zaparkují na území Prahy 6, sem také míří, ale je mnohdy rychlejší nechat vůz na Praze 6 a dál pokračovat MHD," dodal mluvčí.

Chtějí další rozšíření

Z toho důvodu bude radnice usilovat o rozšíření zón na celou Prahu 6. K tomu přijalo usnesení zastupitelstvo městské části na jaře letošního roku. Za problematické místo tehdy zastupitelé označili například sídliště Na Dědině, kde ulice mezi panelovými domy využívají k parkování lidé dojíždějící do Prahy za prací.

Od 3. prosince platí parkovací zóny nově na severozápadě Prahy 8. Území je vymezeno ulicemi Horňátecká, Třeboradická, Na Šutce, Písečná a Čimická. Důvodem jsou problémy s parkováním v této oblasti. Ani v Praze 8 nejsou zóny zavedeny plošně, ale pouze v některých částech, a to například v Karlíně nebo Libni.

První regulace parkování začala v 80. letech 20. století v Praze 1. Tzv. modré zóny byly poprvé zavedeny v roce 1996 v části Prahy 1. Následně byly rozšířeny na celou Prahu 1, 2, 3 a 7 a část Prahy 16. Samy si je provozují radnice Prahy 13, 16 a 22. V Praze 13 a 16 se parkovné neplatí. Před zhruba dvěma roky byly zavedeny na Praze 5, 6 a 8 a letos v červenci se rozšířily na Prahu 4. V minulosti o nich uvažovala Praha 9, kde zatím zavedeny nebyly.