Střešovičky kouzelné a neznámé. Pražská čtvrť vás zavede do jiného století

Ulice Na Kocourkách je svět sám pro sebe
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Praha je plná kouzelných zákoutí. Staré Město si pro sebe zabrali turisté a klid naleznete maximálně ve schovaných pasážových průchodech. V úzkých uličkách na Malé Straně je už také těsno. Proto je ideální objevit něco nového. Tím přesně jsou pražské Střešovičky.

Člověk by řekl, že všechna krásná a malebná místa Prahy jsou objevená. Ten, kdo půjde poprvé na procházku do bývalé dělnické čtvrti Střešovičky, pochopí, že je možné přenést se v čase, třeba klidně i o celé století.

Pokud se nechcete tlačit s lidmi ve Zlaté uličce, projděte se Střešovičkami, kde vesnický ráz nevymizel a kouzlo doby z přelomu devatenáctého a dvacátého století stále žije.

Mezi vilami

Kouzelnou čtvrť najdete u tramvajových zastávek Ořechovka a Baterie. Jen nedaleko pískovcových skal se v kopci vedle sebe skládají drobounká stavení, která dodnes působí autentickou vesnickou atmosférou. Paradoxně však většina usedlostí pochází teprve z 19. století.

Tehdy zde vznikla dělnická kolonie. Svoje domečky si místní stavěli v přímém sousedství zdejších skal a někteří dokonce přímo v nich. Místní území má však o hodně hlubší historii.

Třešovice

Nejedná se o chybu, opravdu byl původní název osady bez S na začátku. První zmínku bychom našli v zakládající listině Břevnovského kláštera z roku 993. Už v této době se jednalo o místo, které osídlili dělníci a řemeslníci, kteří se z celého kraje sjížděli do Prahy za prací.

Ve 12. století území připadlo do správy Strahovského kláštera. Z těchto dob však nenajdeme žádné reálné pozůstatky – snad jedině výjimečný genius loci. Nejstarší dům je bývalá viniční usedlost v ulici Na Kocourkách, která je ze 17. století. O sto let později skromná čtvrť o několika domech se výrazně rozšiřovala.

Málo místa a kouzelná stísněnost donutila, aby se domy podmínkám přizpůsobily. Malá okénka, jednopodlažní domečky s maličkými předzahrádkami, chodníky z kamenných kostek se podílejí na nenapodobitelné romantice, která je stále věrná době minulé.

Městská památková zóna

Od roku 2004 se tento okolním světem skoro nedotčený kus města stal chráněnou památkovou zónou a není se čemu divit.

Pro kompletní zážitek z unikátní procházky si však po důsledné procházce v okolí nadvakrát opravené střešovické zvoničky musíte vyšlápnout kopec Norbertovou ulicí, kde se před vámi na vrcholku odhalí kostel sv. Norberta z konce 19. století.

Když překonáte poněkud rušnější Sibeliovu ulici a okolí kolem sportovního areálu Tatranu Střešovice, dostanete se ulicí Pod Andělkou k uličce, kde si budete definitivně myslet, že cestujete časem.

Ulice Na Kocourkách, kde jsou dochované nejstarší usedlosti, se v obklopení majestátních vil, činžovních domů a blízkých rušných silnic stává oázou klidu a zachovalé historie.

Dalším plusem těchto unikátních lokalit je fakt, že zde bydlí stálí obyvatelé a místo je neobjevené davy. Autentická atmosféra je tak nedotčena rychlokonzumenty zážitků, ale jediní, koho tady pravidelně potkáte, jsou místní a několik zatoulaných koček.