Největší mechanický betlém na světě: Posedlý sen o jesličkách, který vznikal 60 let

Vznikaly dlouhých 60 let
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Být zapsán v Guinnesově knize rekordů, to už něco znamená. Ono byste na světě jen těžko hledali velkolepější jesličky než ty, které se nacházejí v Jindřichově Hradci. Jedna z nejnavštěvovanějších památek jihočeského kraje rozhodně stojí za pozornost, už jenom kvůli neuvěřitelnému příběhu jejich stvořitele.

Tomáš Krýza se údajně už v devíti letech inspiroval svým strýcem, který právě stavěl jesličky. Fascinován a okouzlen již tehdy prohlásil: “Až budu velký, postavím také takové jesličky, ale ještě větší a krásnější.”

Slova nebyla vyřčena ledabyle do vzduchu, protože již ve svých osmnácti letech začal tento sen realizovat. Načal tak práci, která trvala neuvěřitelných šedesát let.

Posedlost na každý den

Až když proti nim stojíte čelem, pochopíte, jak neskutečně složitá a zdlouhavá práce stála za zrodem unikátního mechanického betléma. Jejich stvořitel, měšťan a punčochářský mistr Tomáš Krýza, za šedesát let nevynechal den, který by nevěnoval svému snu. Řeč čísel hovoří jasně. Pro betlém vyrobil 1 398 figurek lidí a zvířat a z toho 133 je pohyblivých. Celý betlém zabírá až 60 metrů čtvereční místnosti v muzeu Jindřichova Hradce.

Tomáš Krýza pro výrobu betléma používal opravdu vše, co doma našel. Ať už šlo o špulky od nití, nebo váleček na nudle. Během nedávné rekonstrukce si restaurátoři povšimli, že Tomáš Krýza byl opravdu veliký nadšenec, ale rozhodně ne mechanik.

Na náhodu

Tomáš Krýza pracoval ve stylu pokus - omyl. Systém změti nití a pásek dával dohromady tak, že když něco začalo fungovat, už se tím dál do hloubky nezabýval. Propracovaný systém byste zde hledali marně. O to těžší práce před restaurátory stojí. Na špatném stavu postaviček se promítá právě fakt, že dřevěné postavičky napadl dřevokazný hmyz.

Kouzlo myšlenky, která ho hnala už od čerstvě nabyté dospělosti, však i díky unikátnímu nesystémovém stylu vytváří svébytné dílo, které nemá obdoby.

100 let

Tento rok je tomu přesně sto let, kdy zemřel tvůrce toho úplně největšího mechanického betléma na světě. Unikátní prvenství je zapsáno ve slavné Guinessově knize rekordů.

Krýzovy jesličky, které jsou dodnes největší chloubou Muzea Jindřichohradecka a hmatatelným důkazem nezdolné vůle jednoho člověka, můžete navštívit i během těchto svátků.

Každý den dlouhých šedesát let se Tomáš Krýza pustil do práce s takovým nadšením, které hraničilo až s posedlostí. Výsledkem je velkolepý svět, který okouzlí každého, kdo přijde navštívit krásné “živé divadlo”, kde je schováno několik krásných drobných příběhů a postaviček. Jindřichův Hradec však nabízí více zajímavých atrakcí, které stojí za návštěvu. Proto se rozhodně vyplatí zvolit jako cíl výletu právě Krýzovy jesličky.