Nakazit se můžete během okamžiku. Neuvěřitelné, kolik lidí si nedává při kašlání ruku před pusu

Ne vždy je třeba běžet s kašlem k lékaři, jindy je to naopak nevyhnutelné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Prostřednictvím kašlání nebo kýchání se šíří zejména chřipkové viry. Proto je alarmující, že téměř tři čtvrtiny Čechů si nedávají při kašli ruku před pusu. Šokující je, že z 1 260 cestujících v pražské MHD si ústa zakrylo jen 349 z nich. Jak jste na tom vy a co dál odhalil průzkum Polikliniky na Národní?

Onemocnění dýchací soustavy, mezi jejíž projevy patří kašel, je jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. "Statisticky tato skupina sice patří mezi onemocnění s nejkratší průměrnou dobou prostonaných dnů, ovšem i přesto je to více než 15 dnů. A vzhledem k ekonomickým dopadům tohoto onemocnění je nutno konstatovat, že nemoc šíříme zejména svojí neohleduplností," říká MUDr. Vlasta Plachá z Polikliniky na Národní.

Virus přežívá dlouho

Při kašli a kýchání se uvolňují malé kapénky, které mohou doletět až do vzdálenosti 1 metr a infikovat ty, kdo jsou poblíž. Navíc virus může přežívat i na všem, co kolem sebe vidíte. Na kovových a plastových předmětech to je až po dobu 48 hodin. Nákazu však nechytnete pouhým dotykem nebo podáním ruky nemocnému, jak popisuje lékařka:

"Pokud si podáte ruku s nemocným a dříve, než se důkladně umyjete, si dáte například párek v rohlíku či hamburger, přenesete viry z pokožky do úst a onemocnět můžete. To samé platí i například tehdy, pokud si po podání ruky otřete nos." Stejně tak dopadnete i ve chvíli, kdy použijete myš od počítače nebo mobil člověka, který je zjevně nemocný. Pamatujte, že hygiena je velmi důležitá pro zachování vašeho zdraví.

Více než třetina pracovní neschopnosti

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR stojí za více než třetinou všech pracovních neschopností zejména akutní zánět horních cest dýchacích, akutní zánět mandlí a chřipka. Nemoci dýchací soustavy mají jedno společné – šíří se kapénkami a rozvinout se mohou i po obyčejném nachlazení.

"V poslední době se stalo trendem, že nemocný potlačí příznaky onemocnění a jde mezi lidi. Jenže právě tímto přístupem pomáhá šířit chřipkovou epidemii," upozorňuje MUDr. Plachá a dodává: "Vzít si prášek, nakapat si do nosu kapky a jít do práce není hrdinství ani sebeobětování, ale čirá nezodpovědnost nejen k sobě, ale i vůči ostatním." Přitom by pro omezení šíření virů a bakterií stačilo, kdyby se nemocný chránil například šálou nebo rouškou, která je k dostání běžně v lékárně.

S kašlem nemusíte hned k lékaři. Je pár základních indicií, které vám pomohou rozklíčovat, co právě váš kašel znamená. Jsou to však informace orientační, pokud vaše obtíže přetrvávají, vždy je dobré konzultovat zdravotní stav s lékařem.

Je váš kašel vytrvalý až dusivý?

Vykašláváte hustý hlen? Bronchitida! Ta může být důsledkem nachlazení nebo chřipky. Objevuje se náhle nástupem horečky a suchého kašle. Vzniknout však může také dlouhodobým drážděním dýchacích cest (tabákem, prachem…).

Nemocného pak trápí vytrvalý až dusivý kašel s produkcí hustého hlenu, dýchací potíže, bolest na hrudníku, dušnost, zvýšená teplota nebo horečka a bolesti v zádech nebo svalech. Přidat se může také rýma a bolest v krku. Nutné bude nasadit léky podporující vykašlávání, snižování horečky, klid na lůžku, v těžších případech také antibiotika a dostatečné množství tekutin.

Je kašel suchý, dráždivý a vykašláváte beztvarý hlen?

Přidává se také pálení v krku? Chřipka! Zastihne vás náhle, bez předchozího upozornění. Provází ji únava, bolest svalů, kloubů a hlavy, teplota, může se přidat dokonce průjem a zvracení. Během pár dnů se přidá rýma, kašel se postupně zvlhčuje a začíná produkce hlenu.

Nutný je klidový režim, dostatečný přísun tekutin a léčba volně prodejnými přípravky. Podle MUDr. Plaché před chřipkou ochrání jedině očkování vakcínou, která obsahuje všechny chřipkové kmeny.

Kašlete suchým, dráždivým kašlem, většinou ale po ránu nebo v noci?

Astma! Příčinou astmatu, které způsobuje zánět dýchacích cest, mohou být respirační virové infekce či alergeny. Poznáte ho podle problémů s nádechem, suchým kašláním, sípáním, bolestí na prsou.

Kašlete bez dalších projevů?

Viróza! Pokud vás trápí kašel, případně se přidá tekutá rýma, teplota a bolest v krku, stačí zachovat klid na lůžku a nasadit volně dostupné léky podle obtíží – kapky do nosu a proti kašli. Za pár dní bude po všem.

Vykašláváte zelený hlen?

Zápal plic! Ten se může rozvinout z neléčené chřipky. Jejími projevy jsou horečka, kašel s produkcí zeleného hlenu, dušnost, únava, obtížné dýchání. Nutné bude nasadit antibiotika a zvýšit příjem vitamínů. Nemocný je velmi silným bacilonosičem.

Vykašláváte krev?

Tuberkulóza! Sice u nás není častá, ovšem nákaza možná je. Příznaky mohou být plíživé (lehce zvýšená teplota, pocení, pokašlávání, únava a hubnutí), nebo bouřlivé (vykašlávání krve, vysoké teploty a narůstající dušnost).

Klíčová slova:
MHD