Jak připravit skvělý vánoční punč? Nalaďte se do vánoční atmosféry

Zkusíte si udělat doma?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Také milujete vánoční trhy, kde nakoupíte dárky pro své nejbližší a při rozsvěcování vánočního stromečku a poslouchání koled se zahřejte třeba vánočním punčem? Povíme vám, jak si takový punč připravit v pohodlí domova a proč se vlastně punči říká punč. 

Vánoční punč dokáže stejně jako grog či svařák nádherně prohřát naše zmrzlá těla. Umí toho ale mnohem víc. Umí totiž navodit tu správnou vánoční atmosféru. Pokud zabrousíme do historie tohoto nápoje, ocitneme se až v daleké Indii. Název punč (v němčině Punsch nebo v angličtině Punch) je odvozen od hindského výrazu Panča, což znamená pět.

Tolik ingrediencí se totiž k výrobě punče používalo. Kromě alkoholu to byla voda, cukr, citron a koření. Na evropském kontinentu se jako první zahřívali punčem až kolem 17. století v Anglii a odtud pak punč postupně putoval do dalších evropských zemí. Vánočním punčem rozhodně nepohrdneme ani v dnešní době. Je v podstatě jedním ze symbolů vánočních trhů.

Jak na něj?

Receptů na punč je nepřeberné množství, používají se totiž různé druhy alkoholu, a to od vína, brendy až třeba po jamajský rum. Někde se můžete setkat také s tím, že se punč podává studený. U nás je ovšem punč spjat s Vánocemi a vánočními trhy. Aby nás dokonale zahřál, přidává se do něj kromě tradičních surovin víno a rum. 

Punč si pak každý může vyladit podle svého. Pokud chcete punč silnější, nešetřete s rumem. Pokud naopak sladší, použijte sladké víno či přislaďte punč cukrem. Punč pak vyšperkujte kořením (skořice, hřebíček) a ozdobte ovocem dle vlastní chuti. Do punče se skvěle hodí jablka, citrusové plody, ananas, hruška, khaki. Ani děti nemusí přijít zkrátka. Namíchejte jim punč nealkoholický.  Alkohol v tomto případě nahrazujeme větším množstvím ovocné šťávy nebo nealko nápoji.

Ještě jste doma punč nepřipravovali? Pak si můžete Vánoce zpříjemnit punčem podle našeho receptu. Příprava není složitá a rozhodně si na něm pochutnáte a navodíte tu správnou vánoční atmosféru. Tak šťastné a veselé.

Vánoční ovocný punč

Doba přípravy: 35 minut
Počet porcí: 8 – 10

Suroviny:

  • červené nebo bílé víno 750 ml
  • džus (pomerančový, ananasový, jablečný) 750 ml
  • griotka 150 ml
  • rum 150 ml
  • celá skořice 2 ks
  • badyán 3 ks
  • hřebíček 6 ks
  • cukr krystal 80 g (asi 4 lžíce)
  • libovolné druhy ovoce – jablko, hruška, pomeranč, mandarinka, hroznové víno, nektarinka, kaki, kiwi atd.

Postup:
Do hrnce nalijeme džus, přidáme nakrájené ovoce, skořici, badyán, hřebíček, cukr a přivedeme k varu. Vaříme asi 10 minut. Poté přidáme víno, griotku, rum a zahříváme k bodu varu. Odstavíme a můžeme podávat. Jednotlivé druhy ovoce můžete kombinovat dle chuti a pak si na něm pochutnat společně s punčem.

Chcete se na přípravu raději podívat na videu? Pak můžete zde.
Klíčová slova: