Analýza: Ceny bytů v Praze stále rostou, i když o něco pomaleji. Jaký je výhled?

Staví se podle vás dostatečně?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ceny nových pražských bytů k letošnímu září meziročně vzrostly o 11 procent, což znamená pomalejší růst než loni, kdy to bylo 19 procent. Počet volných mírně vzrostl. Vyplývá to z analýzy, kterou každoročně zpracovává městský Institut plánování a rozvoje (IPR). Vývoj se podle analýzy nevymyká trendu posledních let a s ohledem na demografické a ekonomické faktory se dá předpokládat další růst cen. Vedení města chce podnikat kroky k podpoře výstavby.

Analýza zahrnuje projekty, které byly letos zkolaudovány, jsou ve výstavbě nebo developer již byty prodává, aniž by začal stavět, což je poměrně běžná praxe. Použité údaje jsou platné k září letošního roku.

Celkem do stanovených kritérií spadá 12 502 nových bytů, což znamená oproti loňsku pokles o zhruba pět procent. Z toho 4 737 bytů by mělo být zkolaudováno letos, 4 310 příští rok a zbylé v dalších dvou letech. Průměrná cena bytu činila 97 216 Kč za metr čtvereční vnitřní podlahové plochy bez teras či lodžií, průměrná plocha bytů byla 80,4 metru. Průměrná cena nového bytu v metropoli je tak zhruba 7,8 milionu Kč.

Zájem hlavně o menší byty

V září bylo podle analýzy na trhu k dispozici 3 114 volných bytů, většinou větších. "Je zájem primárně o menší byty a developerům se velkometrážní byty prodávají pomaleji," vysvětlil ředitel sekce strategií a politik IPR Tomáš Lapáček.

Dodal, že čísla jsou v posledních třech letech podobná, i když se dá pozorovat mírný pozitivní trend v počtu volných bytů a růstu cen. Krokem vpřed je podle něj také zahájení výstavby na některých pražských brownfieldech, zejména na severozápadě Prahy. V Praze 8, 9 a 18 bylo v září soustředěno 36 procent nabídky nových bytů.

Podle aktuální analýzy společnosti Deloitte průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci října meziročně vzrostla o 11,8 procenta na 104 100 korun za metr čtvereční. Tempo růstu je podobné jako před rokem, kdy byty meziročně zdražily o 15 procent. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů na konci října podle společnosti meziročně vzrostl o18 procent na 5 587.

Budoucnost? Asi žádný zvrat

IPR neočekává v blízké budoucnosti zásadní zvrat v cenách bydlení. Podle Lapáčka dále porostou, a to s ohledem na ekonomické faktory, jako je hospodářský růst, podporující nákup bytů jako investice, či nízké úrokové sazby a s nimi spojené levné hypotéky. Roli hraje i populační přírůstek, kdy se do Prahy a jejího okolí stěhuje velké množství lidí z České republiky i zahraničí. 

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. Nová koalice Pirátů, Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) a Prahy Sobě si řešení tohoto problému určila jako prioritu. Slibuje kroky, které urychlí povolování staveb, a tím zvýší výstavbu a nabídku bytů v metropoli, například posílení úředníků, konec privatizace, vytvoření jednotného stavebního úřadu pro větší projekty či vlastní výstavbu. Na konkrétních opatřeních se nicméně ještě musí strany koalice dohodnout.